Reviews

Doro 8040 review: smartphone voor opa en oma

Voordelen
Goede prijs
Poepsimpel om te gebruiken
Voorzieningen voor ouderen
Nadelen
Geen technisch wondertoestel
Aanbevolen prijs: €239
Waar te koop?
Totaalscore 9
Even een vakantiekiekje whatsappen naar de bomma? De gebruiksvriendelijke Doro 8040 is het ideale kerstcadeau voor je grootouders.

Doro is een Zweedse fabrikant van telefoons die zich specifiek op senioren richt. Terwijl ze aanvankelijk traditionele mobieltjes ontwikkelden met knoerten van toetsen, maakten ze ondertussen de overstap naar smartphones. Volgens het bedrijf heeft zijn doelgroep schrik om de nieuwste technologie te omarmen en durven ze geen smartphone in huis te nemen.

[related_article id=”176868″]

De fabrikant wil daarom de brug naar slimme telefoons verkleinen met een heel gebruiksvriendelijk besturingssysteem, aangepast op de noden van oudere mensen die geen kaas hebben gegeten van smartphones. De Doro 8040 is het toptoestel uit de Zweedse catalogus. Welke trucs toverde de fabrikant uit zijn hoed om senioren op hun wenken te bedienen?

Uiterlijk

Het is meteen duidelijk dat deze telefoon niet voor een jong doelpubliek bestemd is. Zo is hij vervaardigd uit een soort stevig plastic dat nogal goedkoop aanvoelt, maar ongetwijfeld de smartphone beschermt tegen een accidentele val of stoot. Vooraan pronkt een prima 5 inchscherm met een HD-resolutie en een LED-lampje dat oplicht wanneer je een nieuwe melding hebt. Onderaan steken drie stevige fysieke knoppen om de smartphone te bedienen. Aan de achterkant is ten slotte een speciale functietoets voorzien, waar ik straks nog op terugkom.

In de doos zit een dockingstation waar oma en opa hun telefoon in kunnen stoppen. Vanaf je hem in de langwerpige oplader steekt, gaat de telefoon over naar een speciale dockingmodus die het klokje in het groot weergeeft en oproepen automatisch via de luidspreker doorgeeft. Verder steekt in het pakket nog een set oortjes, een microUSB-kabel met adapter en een gebruikershandleiding. Die beperkt zich tot de informatie die echt belangrijk is voor senioren.

Prestaties

Zoals bij elke smartphone onderlegden we de Doro 8040 aan enkele benchmarks. Terwijl de resultaten niemand omver zullen blazen, is deze telefoon een heel capabel toestel aan een faire prijs. Voor een bedrag van 239 euro krijg je een toestel met een MediaTek-chipje (geklokt op 1,5 GHz) en 2 GB aan werkgeheugen. Het toestel draait soepel en tijdens de testperiode konden we geen echte haperingen vaststellen. Een krachtpatser is hij niet, maar dat is ook helemaal niet nodig.

Stapsgewijs leer je er de functies van je telefoon mee die jongere generaties vanzelfsprekend vinden, zoals swipen.

Ook is 16 GB aan opslagruimte voorzien, maar door het zware besturingssysteem is er wel maar zo’n 8 GB ruimte over voor applicaties, foto’s en ander multimediamateriaal. De batterij is in vergelijking met zijn prijsconcurrenten wat aan de zwakke kant, maar je kan er wel zo’n dagje mee door. Het is niet helemaal eerlijk om hem met smartphones in zijn prijsklasse te vergelijken, maar iets meer opslag en batterijduur waren zeker niet overbodig geweest.

Software

Doro voorziet een (erg dik) softwaresausje van Android dat komaf maakt met ingewikkelde menu’s en de overvloed aan icoontjes. Stapsgewijs leer je er de functies van je telefoon mee die jongere generaties vanzelfsprekend vinden, zoals swipen. Ouderdomskwaaltjes worden niet over het hoofd gezien: zo interfereert hij niet met een hoorapparaat, zijn de letters en cijfers groot en duidelijk, en kunnen kleurenblinden een ander kleurenschema kiezen.

Nadat je de eenvoudige tutorial hebt gevolgd, kom je op het startscherm terecht. Die is opgedeeld in drie eenvoudige acties: ‘Bellen’, ‘Bekijken’ en ‘Verzenden’. De iconen zijn groot en maken van navigatie een kinderspel. Ben je al vertrouwd met Android en wil je in zijn cockpit duiken, dan kan je onderaan scrollen en op ‘Geavanceerd’ klikken om in het normale instellingenmenu van Android te raken.

Een berichtje verzenden is een fluitje van een cent. Je kiest de optie ‘Verzenden’, je kiest wat je wilt versturen (e-mail, foto, sms,…), selecteert een contactpersoon, stelt je berichtje op en klaar is kees. Het toetsenbord laat zich rustig instellen en de toetsen zijn groot en duidelijk leesbaar. Mocht je niet willen typen, dan kan je ook gebruikmaken van spraakherkenning. Ook bellen is eenvoudig en de gesprekskwaliteit is van goede kwaliteit. De browser en multimedia-apps, zoals de muziekspeler of galerij, zijn eveneens aangepast met duidelijke commando’s, zoals ‘Ik wil graag…’.

Camera

De camera van dienst bij de Doro 8040 is een exemplaar met 8 megapixels. Die doet wat hij moet doen, foto’s nemen, maar verwacht niet meer dan dat. De foto’s missen verzadiging en de camera heeft het lastig met moeilijke lichtomstandigheden. Een ideaal instrument voor de grootouders om even een leuk moment vast te leggen, maar voor groepsfoto’s neem je beter een ander toestel in de hand. De kwaliteit van de frontcamera beperkt zich tot amper twee megapixels, maar dit is voldoende om met de kleinkinderen te Skypen.

Voorzieningen voor ouderen

Doro wil de angst voor het aanschaffen van een smartphone weghalen. Als er een probleem optreedt met het toestel, is er geen reden tot paniek. Met My Doro Manager kunnen familieleden immers op afstand de instellingen van het toestel aanpassen. Ook is standaard Teamviewer geïnstalleerd zodat familieleden vanuit hun eigen huis een probleem met het toestel kunnen oplossen. Bovendien hebben ouderen nog steeds de volledige autonomie over het toestel, want telkens moeten ze toestemming geven vooraleer anderen een kijkje mogen nemen in het toestel.

Met My Doro Manager kunnen familieleden op afstand het toestel configureren.

Aan de achterkant is een alarmknop te vinden. Als je die drie seconden inhoudt of drie keer klikt (afhankelijk van de instelling), wordt automatisch een familielid of vriend gecontacteerd. Met Doro Connect & Care kan er ten slotte, tegen betaling (2,99 euro per maand), een zorgdienst gestart worden. Zo staan verzorgers altijd in verbinding met de gebruiker van de telefoon. Zo kan je een veiligheidstimer instellen: als je bijvoorbeeld na een douchebezoek van dertig minuten de timer nog steeds niet afzet wordt er een verzorger gecontacteerd.

Conclusie

Doro stelt moderne technologie toegankelijk voor een groep van mensen die schrik heeft om een smartphone in huis te halen. Ze beseffen dat senioren vaak op een andere manier naar technologie kijken en zetten daarom een erg gebruiksvriendelijk model in de markt dat deze hindernissen overbrugt. Een normale smartphone heeft veel iconen, opties, een verwarrend menu, en biedt geen echte begeleiding bij het opstarten. Doro lost dit op.

De Doro 8040 lijkt op een doodnormale smartphone, heeft alle functies die je op een smartphone verwacht en draait op Android Nougat. Een handjevol voorzieningen verraden echter dat deze telefoon zich richt op senioren. Alles is erg goed doordacht, tot in de kleinste details. We kunnen wel enkele technische kanttekeningen maken (met name zijn beperkte autonomie en opslagruimte), maar dat zou muggenziften zijn. Voor 240 euro haal je de perfecte smartphone in huis voor oma en opa.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business