Tips

Zo installeer je Windows 10 vanaf een USB-stick

Wil je de installatiebestanden van de Windows 10-upgrade niet op al je pc's opnieuw downloaden? Dan kan je ze op een USB-stick zetten.

Wie Windows 7 of Windows 8.1 draait op zijn systeem, kan sinds 29 juli gratis upgraden naar Windows 10. Microsoft rolt de nieuwe versie automatisch uit via Windows Update, maar kiest daarbij voor een gefaseerde aanpak. Het zou dus nog enkele dagen of weken kunnen duren, voor Windows 10 zich aanbiedt op jouw pc.

Gisteren deden we reeds uit de doeken hoe je de Windows 10-update zelf kan forceren. Eén van de mogelijkheden is om de upgrade uit te voeren vanaf een zelfgemaakte USB-stick met de installatiebestanden. Zo’n stick kan bovendien ook handig zijn om de upgrade op andere computers uit te voeren, zonder dat je de installatiebestanden op die systemen opnieuw moet downloaden.

Wij leggen je in enkele stappen uit hoe je de installatiebestanden op een USB-stick zet en hem gebruikt om Windows 10 op je computer te installeren.

Download de Media Creation Tool

Om de installatiebestanden van Windows 10 te downloaden, gebruiken we Microsofts Media Creation Tool, dat je via deze website kan downloaden. Afhankelijk van je systeem kies je voor de 32-bit of 64-bit versie.

Maak een USB-stick

Wanneer je de Media Creation Tool opstart, krijg je twee opties: ‘Deze pc nu bijwerken’ of ‘Installatiemedia voor een andere pc maken’. Kies optie twee en klik op ‘Volgende’.

In het volgende venster kies je welke versie van Windows 10 je wilt downloaden, in welke taal en met welke architectuur. De keuze voor Windows 10 Home of Windows 10 Pro hangt af van welke versie van Windows 7 of Windows 8.1 momenteel draait op de pc(‘s) die je wilt upgraden. Zorg dat je voor dezelfde versie kiest, of je zal niet gratis kunnen upgraden. Klik op ‘Volgende’ om verder te gaan.

Nu moet je kiezen welk medium je wilt gebruiken. Kies je voor een ISO-bestand, dan zal de tool de installatiebestanden downloaden, zodat je ze op een dvd kan branden. Dat ISO-bestand kan je ook op een USB-stick installeren via Microsofts Windows USB/DVD Download Tool, maar het is eenvoudiger om gewoon meteen te kiezen voor de optie ‘USB-flashstation’ en te bevestigen met ‘Volgende’.

Er verschijnt nu een lijst van aangesloten USB-stations. Steek nu je USB-stick in je computer als je dat nog niet had gedaan. De stick moet over minstens 4 GB opslagcapaciteit beschikken en zal volledig worden gewist. Kijk dus eerst na of er geen belangrijke bestanden op staan. Selecteer je stick in de lijst en klik op ‘Volgende’.

De installatiebestanden van Windows 10 worden vervolgens gedownload en de USB-stick wordt klaargemaakt. Eenmaal dat proces is afgerond, is het harde werk achter de rug, en kan je de stick gebruiken om bestaande Windows 7- en Windows 8.1-systemen gratis te upgraden naar Windows 10. Je kan de stick ook voor een clean install van Windows 10 gebruiken, maar dan heb je wel een productsleutel nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business