Tips

De beste foto-apps voor je smartphone

Elke smartphone bezit tegenwoordig een degelijke camera. Die is meer dan geschikt voor het schieten van vakantiekiekjes. Met enkele goede apps kan je ze bovendien meteen zelf bewerken.

  1. VSCO Cam

Instagrammen kan iedereen. Kunst delen, dat is de echte kunst. Met VSCO Cam kom je terecht in een soort sociaal netwerk waar je je meesterwerken kan tonen aan de wereld. Het doel van de app is om iedereen gelijk voor te stellen, waardoor je nooit kan zien hoeveel volgers een fotograaf heeft of hoe hij beoordeeld wordt. Daarnaast kan je een fotodagboek aanleggen, zowel voor je eigen foto’s als voor inspirerende kiekjes, gemaakt door anderen.

Android, iOS en Windows Phone, gratis

  1. Camera MX 3.0

Foto’s maken, ze bewerken,… Daar bestaan duizenden apps voor. Camera MX weet zich echter te onderscheiden met een zelden geziene functie: ‘shoot the past’. Heb je het perfecte moment net gemist, dan is dat vaak jammer; een moment beleef je nu eenmaal slechts één keer. Met deze functie worden echter ook alle momenten voorafgaand aan de eigenlijke foto opgenomen. Een soort filmpje dus. Je moet dan wel de hele tijd je toestel goed stil houden voor een optimale kwaliteit.

Android, gratis

  1. PixelWakker

Pointillisme komt vaak heel modernistisch over, maar het hoeft niet altijd vast te hangen aan ingewikkelde theorieën. Met PixelWakker haal je de pointillistische schilder in jezelf naar boven. Of je haalt tenminste toch de app al naar boven. Je laadt een foto op en in een wenk heb je je eigen meesterwerkje. Je kleren zijn bovendien nog steeds verfvrij.

iOS, gratis

  1. PicLab HD

Tenzij je een hipster bent, of te hip voor je eigen welzijn, vind je zogenaamde ‘motivational pictures’ een pest die moet worden uitgeroeid. Je kan dan heftig tekeer gaan en iedereen laten weten hoe je erover denkt, of je doet vrolijk met ze mee. Met PicLab HD maak je in een handomdraai je eigen motiverende foto met gepaste tekst erover. De hipsters zullen een aanval van binnenuit nooit verwachten.

Android en iOS, € 1,99

  1. Sktchy

Het uitgangspunt van Sktchy is eenvoudig: deel een foto met de gemeenschap en als je geluk hebt, krijg je een tekening van die foto terug. De ontwikkelaars willen op deze manier gebruikers met elkaar verbinden door mensen te inspireren. In ruil krijgen ze een mooeiere versie van zichzelf terug.

iOS, gratis

  1. Path On

Toegegeven, de superkrachten van deze app doen je foto’s er niet professioneler of artistieker uitzien, maar ze maken ze wel leuker. Bij Path On teken je een lijn waarlangs tekst zal verschijnen. Uiteraard schrijf je die tekst zelf. Je kan dan het lettertype aanpassen, de grootte, de kleur, de oriëntering,… En je kan natuurlijk filters toevoegen. Ideaal om zelf humoristische onderschriften bij je favoriete foto’s te zetten.

iOS, € 1,99

  1. Fotor

Foto’s bewerken kan heel simpel zijn, en het kan heel moeilijk zijn. Fotor houdt het midden tussen de twee uitersten en staat gebruikers toe het zo moeilijk te maken als ze zelf willen. Er zijn vele verschillende filters te vinden die heel nauwkeurig bediend kunnen worden om tot jouw gewenste effect te komen. Naar buiten staren tijdens de werkuren kon nog nooit zo artistiek. Naast fotobewerking biedt Fotor ook het maken van collage’s aan.

Android en iOS, gratis

  1. FxCamera

Vele apps beweren dat je met hun functies extra creatief voor de dag kan komen, maar helaas zijn er slechts weinigen die de claim hard kunnen maken. De ontwikkelaar van FxCamera is echter het alomgeprezen Bitcellar. Dé functie waarvoor je deze app wilt downloaden, is de Voice Picture. Daarbij kan je tijdens het nemen van een foto een gesproken commentaar mee opslagen. Vervolgens kan je de foto, mét opname, makkelijk delen via Facebook.

Android en iOS, gratis

  1. ProCamera8

Ja, het is de duurste app in dit overzicht en ja: het is het waard! Bovenop de gebruikelijke functie van je camera, geeft ProCamera je nog een hoop extra mogelijkheden. Zo krijg je een HDR mode, meer controle over de belichting, beeldstabilizatie en meer. Bovendien zit er een krachtige bewerkingstool in die je ook toelaat om foto’s te importeren om ze met de app te bewerken. Opslagen kan in het zware TIFF-formaat.

iOS, € 2,99

  1. Hipstamatic

Voelde je je persoonlijk aangesproken toen we het over hipsters hadden, dan is dit er eentje om dat goed te maken. Met Hipstamatic maak je foto’s zoals we dat vroeger deden: met de Polaroid. Jij maakt een foto en de app ruïneert hem op de meest professionele manier. Met een retrofilter en zonder de mogelijkheid om de foto’s nadien nog te bewerken. What you see is what you get.

iOS, € 1,99

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business