Tips

5 manieren om je volgende favoriete artiest te ontdekken

Een nieuw jaar brengt nieuwe gelegenheden met zich mee. Hoe vind je de juiste muziek voor die momenten? Of ben je gewoon op zoek naar je nieuwe favoriete artiest?

Iedereen kent het wel: deze of gene groep hangt de gitaar aan de wilgen en plots is het gedaan met nieuw werk van je favoriete artiest. Of misschien neemt je lieveling wel zijn rustige tijd om iets nieuw uit te brengen, zoals Leonard Cohen dat wel eens deed? Telkens zo’n scenario zich voltrekt, blijven we met zijn allen achter met een leeg gevoel en een gebrek aan inspiratie.

Naar wie ga je nu luisteren? Zijn er dan geen andere artiesten die iets gelijkaardig doen, of op z’n minst binnen hetzelfde genre vertoeven. Voor zij die niet kunnen kiezen, voor wie niet vindt wat hij of zij zoekt, presenteren we vijf betrouwbare manieren om je volgende favoriete artiest te ontdekken.

Music-Map

De eerste stap die je kan zetten, is een bezoekje aan Music-Map. Wie houdt van visuele interpretaties om zijn keuze op te baseren is hier aan het juiste adres. Je geeft een groep of zanger(es) in die je leuk vindt en je zoektocht begint. In het midden van het raster vind je jouw opgave terug. Vervolgens zie je daarrond alle namen van artiesten die je op basis van die ene naam interessant kan vinden.

Hoe dichter de namen bij jouw input staan, hoe meer ze gelijken qua genre of stijl. Staan ze dus helemaal aan de buitenkant, dan kan je ze mogelijk wel goed vinden, maar mag je je verwachten aan iets dat misschien al binnen een heel ander genre valt.  Zoek je bijvoorbeeld naar Fleet Foxes, dan krijg je een nauwe band met Bon Iver te zien. Die link is snel gelegd en klopt volgens ons ook.

Daarnaast krijgen we Vampire Weekend te zien (ook relevant, al moet je iets langer zoeken naar gelijkenissen), evenals The Tallest Man on Earth, Mumford & Sons, Of Monsters & Men, First Aid Kit en Noah And The Whale. Kortom: alle grote folkgroepen zijn aanwezig. Leuk weetje: zet je die laatste groep centraal, dan staat Laura Marling het dichtst bij de groep. Dat mag ook, aangezien ze prominent aanwezig was op het eerste album. Voor zover wij ondervonden, moet je al uitwijken naar de erg obscure groepjes vooraleer je geen relevante links meer zal vinden.

Gnoosic

Net als Music-Map werd Gnoosic ontwikkeld door GNOD: het Global Network of Discovery. Meer nog: Music-Map werkt op basis van gegevens die bezoekers invullen in Gnoosic. Het is namelijk de bedoeling dat je drie van je favoriete artiesten invult. Die drie zijn op zich al voldoende om links te gaan leggen, maar Gnoosic gaat verder. Je krijgt een oneindige lijst, één per één, voorgeschoteld waarvan je kan zeggen of je ze al dan niet leuk vindt, of dat je ze gewoon (nog) niet kent.

Op die manier krijg je gepaste suggesties voorgeschoteld, terwijl jouw voorkeuren bijdragen aan een kennisnetwerk dat anderen kan helpen en gevisualiseerd kan worden, zoals we zagen bij Music-Map. De suggesties zijn opnieuw vrij accuraat, zelfs wanneer je drie heel verschillende artiesten opgeeft als startpunt.

Musicroamer

Een ander soort grafische weergave krijg je bij Musicroamer. Je begint opnieuw met één artiest in te geven, waarna je een bubbel krijgt met enkele suggesties in bubbels errond. Je krijgt aan de rechterzijde in de zijbalk de kans om korte fragmenten te beluisteren van de suggesties, of je kan meteen hun muziek aankopen.

Laat je zeker niet beperken tot de bubbels die je getoond worden: klik je op een andere artiest, dank kan je kiezen om meer suggesties te tonen, die dan opnieuw in bubbels tevoorschijn komen. Ik begon mijn zoektocht weer bij Dry The River, ging verder naar Noah And The Whale, Mumford & Sons, Of Monsters & Men, Imagine Dragons, The Killers, The Vaccines om zo tot bij The Wombats uit te komen. Idee voor een interactief spel: begin bij Mozart en probeer aan de hand van passende suggesties tot aan Justin Bieber te geraken.

Apple Music (en aanverwanten)

Spotify werd er groot mee: afspeellijsten die zich baseren op muziek die jij hebt beluisterd of die je hebt beoordeeld. Voeg je iets toe aan je favorieten, of geef je de beluisterde muziek een score, dan houdt Spotify daar in de toekomst rekening mee voor jou. Andere muziekstreamdiensten als Apple Music en Deezer springen maar wat graag op deze kar.

Je kan dan ook bij zowat elke goede dienst gebruik maken van dergelijke lijsten en functies om nieuwe artiesten te leren kennen op basis van jouw voorkeur. Enige moeilijkheid: als je een account deelt, zoals bijvoorbeeld via een familie-abonnement bij Apple Music; dan krijg je eveneens suggesties voor de andere leden van jouw familie in jouw persoonlijke suggesties. Uit het leven gegrepen: een suggestielijst met alleen maar kerstmuziek.

Apps

Je smartphone kan heel handig zijn bij het zoeken naar nieuwe tunes. Er zijn duizend-en-een apps te vinden, van nummers op de radio herkennen tot reviews in één zin om het zo minimalistisch mogelijk te maken. Uiteraard ken je Shazam of Soundhound of een nummer dat je ergens hoort te identificeren, maar kende je Songza al? Daarbij kreeg je een interface met dagelijkse scenario’s, zodat je muziek kon vinden die niet zozeer bij je smaak paste, maar wel bij de gelegenheid. Songza leeft vandaag verder in de Google Play Music-app.

Bandsintown is leuk als je regelmatig naar concerten gaat. Je krijgt dan voorstellen te zien van artiesten die binnenkort in jouw buurt optreden, op basis van de muziek in je digitale bibliotheek. Ga trouwens ook eens rondsnuisteren in Bandcamp: een soort iTunes voor de ongevestigde waarden die hun muziek toch op grote schaal willen aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business