Tips

8 tips om je smartphonefoto’s te verbeteren

We maken massaal veel foto's met onze smartphones. Hoe til je die kiekjes naar een hoger niveau? We delen 8 tips om je smartphonefoto's te verbeteren.

Smartphonefabrikanten belichten steeds vaker de kwaliteiten van de camera wanneer er een nieuw model op de markt wordt gezet. En met reden: drie op vier Belgen vindt de camerakwaliteit een belangrijke factor bij de aankoop van een smartphone. Voor vier op vijf landgenoten is hun smartphone bovendien het voornaamste toestel om foto’s mee te maken.

Een goede camera helpt je al een heel eind op weg om mooie foto’s te maken, maar hoe til je je smartphonekiekjes naar een nog hoger niveau? Met deze acht tips maak je in een handomdraai de perfecte foto’s.


Welke smartphone heeft de beste camera? Kies je favoriete foto’s!


1. Leer je camera kennen

Je smartphone bevat een standaard camera-app. Je kunt die volautomatisch gebruiken zodat je alleen maar op het scherm hoeft te tikken om een foto te maken. Maar de app bevat handige instellingen waarmee je betere foto’s krijgt. Leer die dus even kennen. Zoek zeker uit hoe je de flits moet in- en uitschakelen; jij kiest wanneer je flitst, niet de app. Ook handig zijn de instelling voor witbalans, waarmee je lelijke kleurzwemen op je foto kunt voorkomen, en de instelling om je foto te over- of onderbelichten.

2. Ontdek andere apps

Je bent niet beperkt tot de meegeleverde camera-app. Er bestaan tal van apps voor Android en iOS die meer mogelijkheden bieden. Sommige geven je meer controle over de instellingen, andere voegen een fisheye-effect toe of laten je makkelijk panorama’s maken… proberen maar. Als je een nieuwe foto-app installeert, neem dan even tijd om wat te oefenen zodat je met de mogelijkheden ervan vertrouwd geraakt.

3. Hou het stabiel

Hou je smartphone stil terwijl je een foto maakt. Zeker als je foto’s maakt bij weinig licht, is het belangrijk dat de smartphone niet beweegt tijdens de opname. Geef geen dreun op het scherm om een foto te maken: een licht tikje volstaat. Hou je smartphone met beide handen vast, en druk voor nog meer stabiliteit je ellebogen tegen je lichaam. Als je foto’s nog steeds onscherp zijn, kun je je smartphone op een stevige ondergrond zoals een muurtje of een tafel plaatsen. En er zijn zelfs handige ministatiefjes voor een smartphone.

4. Kantel je telefoon

Om te bellen hou je je telefoon uiteraard recht. Maar om te fotograferen kantel je de smartphone beter op zijn zijkant, zodat je foto’s in liggend formaat gemaakt worden. Dat komt veel natuurlijker over, en ziet er beter uit wanneer jijzelf of iemand anders de foto’s later op een computer bekijkt. Het staand formaat kun je gebruiken voor portretfoto’s. Film nooit in staand formaat, dat ziet er echt niet uit.

5. Maak je foto interessant

In de fotografie zijn er handige compositieregels waarmee je saaie foto’s vermijdt. Die blijven gelden als je met een smartphone fotografeert. Zet je onderwerp bijvoorbeeld niet knal in het midden, maar iets naar links of rechts. Heb aandacht voor lijnen, diagonalen en andere vormen. Zoek kleuren die goed samengaan of net contrasteren. Als je een mens fotografeert, kijk dan of de achtergrond niet te veel afleidt, en of er geen bomen of telefoonpalen uit zijn of haar hoofd lijken te groeien. En vooral: probeer dingen uit en vergeet af en toe alle regels. Spontane foto’s zijn meestal de beste.

6. Kom dichterbij

Smartphones zijn ideaal om foto’s van heel dichtbij te maken. Als je een voorwerp van dichtbij fotografeert zal het helemaal scherp op de foto staan, wat met een gewone camera niet zo meteen lukt. Als je close-ups van mensen maakt, let dan wel op dat ze geen te grote neus krijgen – tenzij dat net je bedoeling is.

7. Bewerk je foto’s

Om het beste uit je foto’s te halen, kun je ze best nog wat nabewerken in een foto-app. Heel waarschijnlijk staat er al een app op je smartphone, en anders vind je in de app store voor je smartphone wel een alternatief. Onze favoriet is het gratis Snapseed (Android/iOS), waarmee je niet alleen een foto in zijn geheel kan bewerken, maar ook aparte stukken ervan. Bijsnijden, contrast en kleuren bewerken, omzetten naar zwart-wit: met een goede app is het kinderspel.

8. Wees zuinig met filters

Als je unieke beelden wil maken, gebruik dan niet dezelfde filters die miljoenen andere gebruikers van Instagram en vergelijkbare apps op hun foto’s plakken. Die ‘retro’-filters zijn nu in de mode, maar je riskeert dat je foto’s er over een paar jaar even gedateerd uitzien als olifantenpijpen en nektapijten. Wil je toch meedoen met de hippe trend van het moment, maak dan eerst een cleane foto zonder filter en pas er daarna een filter op toe. Zo heb je nog steeds het origineel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business