Tips

Zo wissel je van Windows 10 Pro naar Windows 10 S

Heb je een upgrade gedaan naar Windows 10 Pro maar wil je opnieuw terugkeren naar de veilige Windows 10 S-omgeving? Lees hier hoe je dat aanpakt.

Heb je een Windows 10 S-toestel een upgrade gegeven naar Windows 10 Pro maar wil je toch graag terugkeren? Initieel had Microsoft deze overstap onmogelijk gemaakt, maar na enkele dagen zijn ze al overstag gegaan. De upgrade van Windows 10 S naar Windows 10 Pro is heel eenvoudig, vereist enkele klikken en is klaar op 3 minuten. Opnieuw terugkeren naar Windows 10 S is allesbehalve snel of handig.

Je verliest alles

Belangrijk om te weten voordat je van start gaat: je verliest al je bestanden wanneer je opnieuw naar Windows 10 S overschakelt. Voordat je aan de slag kan gaan, moet je de recovery image downloaden van de Microsoft website. Vul hier de serienummer van je Surface Laptop in en klik daarna op Download.

Schrik niet: de recovery image weegt een flinke 9 GB. Snel naar Windows 10 S overschakelen zit er dus niet in. Voor wie een ander toestel opnieuw wil instellen naar Windows 10 S: check op de website van je fabrikant voor de recovery image van jouw toestel om aan de slag te gaan.

Belangrijk: wanneer de download traag gaat, maak gebruik van Microsoft Edge of een download manager plug-in voor Firefox of Chrome. Wij hebben meermaals een download verloren zien gaan na een aantal uur omdat de server van Microsoft op dit ogenblik niet bliksemsnel is.

Usb-stick klaarmaken

Neem een usb-stick van minstens 16 GB bij de hand, bij voorkeur USB 3.0 voor extra snelheid, en verbindt hem met je toestel. Typ in de zoekbalk links onderaan herstelstation en kies Een herstelstation maken. Vink allereerst zeker de back-upfunctie uit en klik op Volgende. Kies de juiste usb-stick, bevestig met Volgende en klik daarna op Maken. Het kan een drietal minuten duren voordat de usb-stick klaar is. Bevestig met Voltooien.

Keer terug naar je .zip-bestand van de recovery image dat je net hebt gedownload. Sleep alle bestanden van het .zip-bestand naar de inhoud van de usb-stick en overschrijf alle bestanden mocht Windows het vragen. Ziezo, je usb-stick is klaar om een Windows 10 Pro-toestel te resetten naar Windows 10 S.

Onlogische stappen

De computer herstarten met de usb-stick erin werkt helaas niet. Je moet daarvoor eerst laten weten dat je via usb wil opstarten. Klik op start, typ recovery en kies Deze pc opnieuw instellen. Klik onder de optie Geavanceerde opstartopties voor Nu opnieuw opstarten en wacht tot je pc klaar is. Kies daarna een apparaat gebruiken, USB Storage, en de pc herstart automatisch om te zoeken naar een usb-stick. Belangrijk: vanaf dat moment moet de usb-stick erin zitten.

Daarna krijg je de vraag welke taal je wil installeren, en welke toetsenbordindeling. De volgende stap lijkt onlogisch, maar je moet daar de optie Problemen oplossen kiezen. Kies dan Herstellen vanaf een station om te starten. Kies een van de twee verwijderopties en bevestig daarna met Herstellen wanneer je alle opties hebt doorlezen.

Wanneer je alles goed hebt gevolgd, word je begroet met een Windows laadscherm en de melding dat de fabrieksinstellingen worden hersteld. Op onze Surface Laptop duurde dat ongeveer 10 minuten, maar bij andere systemen kan die tijd oplopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business