Tips

Vind je vergeten wifi-wachtwoord terug

Wanneer je ooit je computer met een draadloos netwerk verbond, kan je het wachtwoord van dat netwerk eenvoudig terugvinden op je pc. Handig wanneer je het vergeten bent, en een ander toestel aan het netwerk wilt koppelen.

Als je computer je wifi-wachtwoord nog kent, maar jij het bent vergeten, kan je het eenvoudig terugvinden. Windows onthoudt in principe alle netwerken waarmee je je systeem ooit verbond, inclusief de wachtwoorden. Dat komt vooral van pas wanneer je een extra toestel met een netwerk wilt verbinden waarvan je het wachtwoord niet meer vanbuiten kent.

Netwerk zoeken

Open de opdrachtprompt in Windows door op start te klikken en CMD te typen. Klik nu rechts op de snelkoppeling en selecteer ALS ADMINISTRATOR UITVOEREN. Om het wifi-wachtwoord van een netwerk terug te vinden, moet je eerst de precieze naam van het netwerk kennen. Typ daartoe het commando netsh wlan show profiles. Je krijgt nu een lijst te zien van alle netwerken waarmee je systeem al verbinding maakte.

Om de juiste netwerknaam uit de lijst te kopiëren, moet je de modus snel bewerken inschakelen. Klik hiervoor met je rechtermuisknop op de werkbalk van het venster en kies Eigenschappen. Onder Opties voor bewerken, vink je Modus Snel bewerken aan. Het kan zijn dat je de opdrachtprompt moet heropstarten alvorens de aanpassing wordt doorgevoerd. De modus stelt je in staat tekst in het venster te selecteren, dat te kopiëren door met je rechtermuisknop te klikken en weer te plakken door nogmaals met je rechtermuisknop te klikken.

Wachtwoord onthullen

Nu je de SSID van het netwerk kent, is het tijd om het wachtwoord te ontdekken. Daarvoor heb je een nieuw commando nodig: netsh wlan show profile name=”SSID” key=clear. Typ niet letterlijk SSID, maar vul de naam van het netwerk in de plaats in. De aanhalingstekens in het commando zijn wel essentieel. Om het wachtwoord van het TechPulsenetwerk te achterhalen, zou je bijvoorbeeld het volgende moeten invoeren: netsh wlan show profile name=”TechPulsenetwerk” key=clear. Een oplijsting van alle relevante informatie over het netwerk verschijnt nu. Kijk onder het titeltje Security Settings naar de onderste regel: Key Content. Daarachter vind je het wachtwoord van het wifi-netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business