Tips

Waarom je de tv niet boven de haard mag plaatsen

Als je nek- en schouderspieren je lief zijn, plaats je de televisie best wat lager.

Nu de oktobermaand komt piepen, daalt het kwikniveau op de thermometer. Om de koude te bestrijden nestelen we ons knusjes in de zetel voor onze warme haard. Meestal pronkt er boven de haard een lege ruimte: dé ideale plaats om je breedbeeldtelevisie aan op te hangen, toch? Helaas is niets minder waar, zo schrijft Apartment Therapy.

Rook

Waar rook is, is vuur. Je kan deze leuze echter ook omgekeerd lezen, en rook is niet erg goed voor je elektronica. Rook stijgt, net zoals lucht, zodat de vuurdampen recht in je televisie terechtkomen.

Té hoog

Dat is echter niet de voornaamste reden waarom je de televisie niet boven de haard mag plaatsen. Als je de beeldbuis zo hoog plaatst, dan is dat slecht voor je nek- en schouderspieren. Een televisie wordt het best geïnstalleerd op ooghoogte, zodat je je hoofd niet hoeft te kantelen om naar je favoriete soap te kijken. Na enkele uren omhoog kijken beginnen je spieren te verstijven.

Beeld: Apartment Therapy

Waar zet of hang je de televisie dan het best? Volgens experts maakt de bovenkant van het scherm best een hoek van 15 tot 35 graden met de stand van je ogen. Hoe ver de beeldbuis moet staan, hangt af van de grootte van je tv. Idealiter maken de linkerkant en rechterkant van het scherm een hoek van veertig graden ten opzichte van je netvlies. In de praktijk betekent dit dat een televisie van 35 inch het best 1 tot 1,5 meter van je verwijderd is. Heb je een 60 inch-scherm, dan staat die het best 2 tot 3 meter ver.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business