Tips

Zo kies je een drone die bij je past

Drones bieden een compleet nieuwe manier om foto’s en video’s te maken. Het is ook gewoon een bijzondere ervaring om een toestel in de lucht te besturen. Weet goed wat je nodig hebt, want het vraagt een investering.

Drones zijn hip. De quadcopters die je met een afstandsbediening kan besturen, hebben voor een revolutie gezorgd in het opnemen van films en tv-programma’s en aan de wieg gestaan van een nieuwe sport, het droneracen. Ook bij consumenten zit de aankoop in de lift.

De veelzijdigheid van een drone vertaalt zich in een grote diversiteit aan modellen en prijzen op de markt. De meest eenvoudige toestellen starten vanaf zo’n 100 euro, terwijl semiprofessionele drones je al vlug een paar duizend euro’s lichter maken. Het loont om je te informeren over de belangrijkste aandachtspunten en om bij jezelf te vraag te gaan over wat je nu precies wilt hebben, zeker als je voor de eerste keer een drone wilt kopen.

Twee groepen

Ruwweg kan je kopers van een drone in twee categorieën opdelen: zij die een drone kopen om ermee te vliegen, en degenen die in de eerste plaats luchtfoto’s of video’s willen maken. Afhankelijk van welke reden je voorop plaatst, kan je al een duidelijk onderscheid maken in de specificaties waar je naar op zoekt bent. Voor de eerste groep zijn de stabiliteit van de drone en het gebruiksgemak belangrijk. Wie op zoek is naar goede beelden legt de focus bij de capaciteiten van de camera aan boord van de quadcopter.

DJI biedt een verzekering voor drones aan zijn klanten.

Houd in het achterhoofd dat je niet alleen aankoopkosten voor je drone moet betalen. Een ongeluk met je toestel is vlug gebeurd. Vooral de propellers vormen vaak een zwakke plek. Het is de reden waarom DJI, momenteel de belangrijkste droneproducent, tegenwoordig een verzekering aanbiedt aan zijn klanten. Een budget opzij zetten om nieuwe onderdelen aan te kopen of herstellingen te laten uitvoeren, is een goed idee. Verder zal je meer dan waarschijnlijk ook willen investeren in accessoires zoals een snellader, extra batterijen, of beschermers voor de proppellers.

Gebruiksgemak

Bij radiogestuurde vliegtuigjes zijn de modellen met een klein prijskaartje het eenvoudigst te besturen, bij drones is het omgekeerde het geval. Het gebruiksgemak van een quadcopter is recht evenredig met de kostprijs. Duurdere drones hebben meer sensoren om het toestel te navigeren en betere software om het voertuig stabiel te houden en op de besturing van de controller af te stemmen. Goedkopere drones hebben meestal geen aparte controller maar worden bestuurd met behulp van een app op je smartphone.

[related_article id=”217373″]

Als je nog maar juist je eerste stappen zet in het vliegen met een drone, dan is de aanwezigheid van een GPS-functie van onschatbare waarde. Vergelijk het met de oefenwieltjes op je eerste fiets. GPS zorgt ervoor dat je de vlucht van je drone kan tracken, maakt dat de drone op één plaats kan blijven hangen, en laat het toestel automatisch naar zijn startpositie terugkeren. Uiteraard blijven ook goedkopere modellen altijd een goed startpunt om ervaring op te doen en je vliegvaardigheden bij te spijkeren.

 

RTF, ARF, FPV en BNF

Wie zich verdiept in de dronemarkt zal al vlug op afkortingen stuiten. RTF staat voor Ready-to-Fly en verwijst naar drones waarmee je meteen een rondje kan vliegen. Dit zijn de drones waar we ons in deze koopgids concentreren. FPV is dan weer een verkorting van First Person View, en verwijst naar het feit dat een drone livebeelden kan leveren om bewegingen vanuit het perspectief van de drone te volgen. BNP en ARF zijn termen die vooral belangrijk zijn voor wie modellen op maat wil bouwen, bijvoorbeeld om te racen. Bind-and-Fly (BNP) is een etiket dat aangeeft dat je met een drone zonder controller te maken hebt, die je aan een zelfgebouwde afstandsbediening kan koppelen. Almost-Ready-to-Fly (ARF) wordt gebruikt voor drone-kits die je zelf nog gedeeltelijk in elkaar moet steken.

 

Aandachtspunten

Wat zijn de eigenschappen waar je naar moet kijken bij de aankoop van een drone? Zoals we al hebben aangehaald, is GPS een grote plus als je op zoek bent naar een gemakkelijk te besturen drone. Als je buiten wil vliegen dan speelt ook het gewicht een rol: lichtere drones hebben meer moeite om tegen sterke wind te vechten. Andere aandachtspunten zijn de maximale vliegtijd en de maximale afstand die het toestel kan afleggen zonder het contact met de controller te verliezen. De vliegtijd moet je altijd met een beetje zout nemen, omdat het gaat om de tijd in ideale omstandigheden. Ook het type van motor maakt een verschil: brushless of borstelloze motoren zijn krachtiger en duurzamer dan hun broertjes met borstels. Dronefabrikanten hebben ook lang geschaafd aan software die drones automatisch obstakels doet vermijden. Die sense-and-avoid-technologie is beschikbaar, maar vind je enkel bij de duurdere drones terug.

Grafisch vermogen

Wil je je drone inzetten om beelden te maken? Ook hier opteer je beter voor een model met GPS-functie die het mogelijk maakt om je drone stil in de lucht te laten hangen. Sommige drones zijn uitgerust met een mechanische gimbal, wat de stabiliteit voor het maken van je beelden verbetert. Ook softwarefuncties zoals optische beeldstabilisatie dragen bij tot scherpere foto’s. De resoluties van dronecamera’s kunnen gaan van 480p tot superscherpe 4K, afhankelijk van je budget. Voor het opnemen van videobeelden maakt het ook een verschil in opnamekwaliteit of de drone beelden lokaal kan opslaan of eerst naar je smartphone moet sturen. Niet elke dronecamera kan live-beelden streamen, check dit als je het belangrijk vindt. Ben je van plan om GoPro-gewijs actief filmpjes met je drone te maken, dan is een “Follow Me”-functie, die maakt dat de drone je bewegingen volgt, onontbeerlijk, of je moet een gewillige piloot weten te strikken.

[related_article id=”181322″]

Legaal vliegen

Ik heb het hierboven over de technische kwaliteiten van een drone gehad, maar er hangen tevens belangrijke juridische voorwaarden vast aan het vliegen met een drone buiten je huis. Sinds vorig jaar heeft België zijn eigen wetgeving voor het gebruik van drones. Die regelgeving is erg beperkend voor wie met meer dan een speelgoeddrone aan de slag wil gaan. Is je drone zwaarder dan een kilo en wil je er hoger mee vliegen dan 10 meter of in de lucht laten op een terrein dat niet je privé-eigendom is, dan valt het toestel onder de wet en moet je een officieel attest op zak hebben om ermee te vliegen. Net als bij elk ander rijbewijs moet je hiervoor een theoretische en praktische proef afleggen, en minstens 16 jaar oud zijn. Voor professionele gebruikers bestaat daarnaast nog een aparte vergunning.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business