Tips

Waarom je best maar één antivirus gebruikt

Wie zijn computer extra wil beveiligingen door meerdere antivirusprogramma’s te installeren, komt bedrogen uit.

Het aantal malwareaanvallen neemt de voorbije jaren gestaag toe, maar gelukkig worden antivirusprogramma’s eveneens steeds beter. Bovendien hoef je geen handen vol geld uit te geven om van deze software te genieten. Windows 10 komt standaard met Windows Defender en de meeste aanbieders van antivirusapplicaties bieden eveneens een gratis variant aan. Doordat je eenvoudig aan gratis antivirussoftware kan geraken, ben je misschien geneigd om meerdere van deze programma’s op je computer te installeren. In dit geval klopt de uitdrukking ‘hoe meer, hoe beter’ echter niet. Integendeel zelfs: verschillende antivirusproducten op dezelfde computer kunnen net voor extra problemen zorgen. Waarom is dat het geval?

Prestaties

Terwijl antivirusprogramma’s op je computer op zoek gaan naar kwaadaardige software, verbruiken ze uiteraard computerresources, zoals geheugen. Wanneer je slechts één antivirus installeert, kan deze applicatie zonder problemen alle bestanden scannen en ingangen naar je computer in de gaten houden. Hoe meer van deze programma’s je installeert, hoe meer geheugen van je computer wordt opgebruikt. Wanneer alle applicaties gelijktijdig een scan uitvoeren, kan het zijn dat alle RAM van je computer wordt gebruikt. Je computer zal hierdoor voelbaar trager reageren. In plaats van de snelle RAM gebruikt hij in dat geval immers je tragere harde schijf als geheugen.

Wanneer je meerdere antivirussen gebruikt, schiet je geheugenverbruik naar omhoog.

Uiteraard geldt dit principe voor alle applicaties die je op je computer installeert, maar weinig van deze programma’s zullen continu taken verrichten op de achtergrond. Antivirussoftware weegt daardoor zwaarder op je computer dan een gemiddelde applicatie.

Bestandengevecht

Een antimalwareprogramma heeft als doel om zo snel mogelijk potentiële bedreigingen te ontdekken en deze onschadelijk te maken. Wanneer een antivirusapplicatie een kwaadaardig bestand ontdekt, zal hij deze dan ook zo snel mogelijk in quarantaine willen plaatsen. Wie meer dan één antivirusprogramma gebruikt, heeft als het ware meerdere erg competitieve applicaties op zijn computer staan. Alle programma’s willen je beschermen en proberen kwaadaardige bestanden zo snel mogelijk in hun eigen quarantainemap te plaatsen. De antivirussen zullen niet samenwerken om je te beschermen en elkaar bijgevolg tegenwerken.

[related_article id=”211736″]

Stel dat je een bestand downloadt van het internet. Een antivirusapplicatie detecteert deze actie en voert onmiddellijk een scan uit op de desbetreffende map. Wanneer je meerdere antivirusprogramma’s hebt, zullen ze allemaal dezelfde map willen onderzoeken. Hierdoor kan de file geblokkeerd geraken, wanneer alle programma’s deze map tegelijkertijd willen toe-eigenen. Bovendien zal je een serieuze prestatievermindering opmerken terwijl zo’n gevecht gaande is.

Wanneer het bestand daadwerkelijk een virus is, zullen alle antivirusapplicaties dat bestand op hun eigen manier willen verwijderen. De programma’s vragen aan jou of je het bestand in quarantaine wilt plaatsen. Je zou slechts één van deze applicaties toestemming kunnen geven om deze taak uit te voeren om te voorkomen dat alle antivirussen het bestand in een andere map willen plaatsen. Jammer genoeg kennen de andere programma’s de quarantainezone van het programma dat je toestemming gaf niet. Hierdoor krijg je voortdurend meldingen over een virus van de overige applicaties, zelfs wanneer het virus al lang in quarantaine staat.

Argwaan

Bovenstaand nadeel valt uiteraard weg wanneer slechts één van je antivirusapplicaties een bestand als gevaarlijk herkent. In dat geval haal je voordeel uit het feit dat je meerdere antimalwareprogramma’s gebruikt. De kans dat dit zich voordoet, is echter heel erg klein.

Bovendien haal je nog steeds problemen op je hals door meerdere antivirusprogramma’s te gebruiken. Wanneer zo’n programma je computer controleert, gaat hij ervan uit dat hij de enige antivirusapp is. Bijgevolg zal hij andere applicaties die je bestanden scannen met argwaan benaderen. In het beste geval krijg je erg veel vals-positieven; in het slechtste proberen antivirusprogramma’s elkaar te verwijderen. Hierdoor kunnen belangrijke bestanden corrupt geraken en kan je systeem zelfs instabiel worden.

Scanners

Tot nu toe hebben we ons gefocust op antivirusprogramma’s die voor realtime bescherming zorgen. Ze draaien op de achtergrond en controleren alle nieuwe bestanden die op je computer belanden. Je kan echter eveneens een scanner downloaden. Deze programma’s zijn anders, aangezien ze niet continu op zoek zijn naar kwaadaardige software. In plaats daarvan voeren ze slechts één scan uit wanneer je dat vraagt. Een voorbeeld van dergelijke software is Malwarebytes Anti-malware.

Scanners en antivirusprogramma’s kan je wel probleemloos samen gebruiken.
[related_article id=”154818″]

Of deze applicaties botsen met je realtime antivirus, is afhankelijk van hoe je de software gebruikt. Sommige scanners hebben immers eveneens een realtime optie. Indien je deze functie inschakelt, zal je dezelfde problemen ervaren als wanneer je meerdere antivirussen gebruikt. Je schakelt deze functie dan ook beter uit. Bovendien kan het zijn dat je antivirus het gedrag van je scanner verdacht vindt. Bij sommige programma’s kan je ervoor zorgen dat je scanneer niet wordt lastiggevallen. Ook hebben veel scanners – zoals Malwarebytes Anti-malware – een lijst met compatibele antivirusprogramma’s online staan. Door hier rekening mee te houden, voorkom je dat de applicaties met elkaar in de clinch gaan.

Firewall

Dat je best maar één antivirusprogramma op je computer gebruikt, wil niet zeggen dat je geen meerdere verdedigingslinies kan creëren. Er bestaan verschillende types beschermende software die wel probleemloos samenwerken. Een scanner en antivirusprogramma zijn slechts twee voorbeelden van software die je computer gezamenlijk beschermen. Verder kan je eveneens opteren om een hardware- of softwarefirewall te integreren in je opstelling. Een hardwarefirewall vind je doorgaans in je router en beschermt alle computers op je netwerk. Deze firewall voorkomt dat malware je netwerk infiltreert, maar eenmaal dat een virus toch is binnengeglipt, is de verdedigingsmuur nutteloos.

Een softwarefirewall installeer je daarentegen op je computer. Malware kan ongehinderd je thuisnetwerk betreden, maar botst tegen een muur wanneer hij een computer wil besmetten. Het voordeel aan deze software is dat iedere computer in je netwerk apart beschermd is. Daar staat tegenover dat een virus dat door je verdedigingsmuur geraakt, je firewall kan uitschakelen.

Software- en hardwarefirewalls kan je perfect in tandem gebruiken. De ene muur zorgt ervoor dat virussen niet op je netwerk geraken, terwijl de andere software voorkomt dat malware die toch op je thuisnetwerk is beland, niet op je computer geraakt. Bovendien kan je deze firewalls combineren met een antivirusapplicatie en scanner om je bescherming tegen malware compleet te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business