Tips

Multiroomsystemen uitgespit: zo heb je overal muziek in huis

Multiroomsystemen om je hele huis te voorzien van (dezelfde) muziek worden steeds bekender. Maar wat komt er nu allemaal kijken bij zo’n systeem en hoeveel ben je eraan kwijt?

Als we spreken over multiroomsystemen, dan verwijzen we doorgaans naar muziekinstallaties die zo zijn opgezet dat je vanop een centraal toestel – een smartphone, tablet of computer – kan bepalen wat er in je hele huis weerklinkt. Dat kan betekenen dat je op alle speakers in alle kamers hetzelfde nummer opzet, maar evengoed dat je in de slaapkamers iets rustgevend speelt, terwijl de badkamer iets anders te horen krijgt, en de keuken nóg iets anders. Bekende merken die kant-en-klare oplossingen aanbieden zijn (onder meer) Sonos, Bose en Samsung. Er komt vaak evenwel meer bij kijken dan simpelweg een stekker in het stopcontact pluggen.

Speel overal hetzelfde, of groepeer de kamers.

Netwerkbeginselen

Zoals steeds begint een internetgerelateerde luxe bij een goede verbinding. Een multiroomsysteem heeft nood aan een zo goed mogelijke internetverbinding. Anders krijg je afgehaspelde nummers die elke paar seconden haperen omdat ze moeten ‘bufferen’. Het is niet de ervaring die je wenst van een ecosysteem waaraan je hoogstwaarschijnlijk redelijk wat duiten hebt gespendeerd. Zorg er daarom voor dat de dekking overal in huis optimaal is. Let daarbij niet alleen op een goeie router – we raden je een toekomstbestendig model aan met wifi ac en gigabitsnelheden – maar ook op betrouwbare access points. Indien mogelijk sluit je je speakers nog het best aan met ethernetkabels, als er zo’n uitgang beschikbaar is.

Mesh: speel al je muziek van een centrale plaats.

NAS

Muziekliefhebbers van de oude school houden ervan om hun muziek zoveel mogelijk fysiek in handen te hebben. Fysiek betekent tegenwoordig niet noodzakelijk meer op plaat of op cd, maar evengoed digitaal op een Network Attached Storage (NAS) of op een computer. Als je zo’n NAS rechtstreeks aan je modem hangt, kan je (in geval van een goed multiroomsysteem) alle muziek die daarop te vinden is rechtstreeks aanspreken via de app van je gekozen ecosysteem. Sonos is daarin een voorloper: zij integreren zoveel mogelijk manieren om je muziek af te kunnen spelen via hun apps. Met een NAS kan je niet alleen vanop verplaatsing steeds aan je volledige bibliotheek, maar kan je eveneens makkelijk je muzikale huis op gang trappen. Een mens is een verzameldier dat niet kan zonder zijn eigen, vertrouwde spullen. Een streamingdienst is voor de aanhanger van de oude school gewoonweg niet hetzelfde.

[related_article id=”218581″]

Streamen

Dat gezegd zijnde is er goed nieuws voor de nieuwe schoolers; zij die beseffen dat een bibliotheek die eindig is, omdat je simpelweg niet meer ter beschikking hebt op die lokale schijf in je schuif. Hoewel er nog regelmatig nieuwe streamingdiensten bijkomen, zijn de populairsten zowat allemaal beschikbaar op de meeste multiroomsystemen. Met een (of meerdere) abonnementen, ter waarde van een cdtje per maand, hebben ze de hele muziekwereld aan hun vingertoppen en kunnen ze hun huis vullen met de zoetgevooisde stemmen van morgen die ze vandaag misschien alleen bij naam kennen. Dankzij de vergevorderde technologische innovatie op het gebied van apps, is het perfect mogelijk om jouw Spotify-afspeellijst in te stellen, zodat je elke ochtend wordt wakker gemaakt met een artiest die je nog niet kent, maar wel wilt leren kennen. Het is maar een van de voordelen van de ondersteuning van streamingdiensten in multiroomsystemen.

Bouwblokken

Een huis moet je bouwen, maar je multiroomsysteem heeft eveneens die aandacht nodig. Je kan je er makkelijk vanaf maken door een voorgekauwd ecosysteem in huis te halen, genre Sonos of Samsung, maar je kan eveneens aan de slag met speakers, geluidssystemen en zelfs home cinema’s die je reeds in huis hebt. Ga je voor de eerste optie, dan koop je een oplossing die alles meteen ingebouwd heeft: een internetverbinding, de nodige software om te verbinden met andere speakers,… Je plugt ze in en ze werken.

Kies een volledig systeem, of ga zelf aan de slag met een slimme versterker als beginpunt. Hier zie je de Sonos Connect: Amp.

Daar tegenover staat het doe-het-zelf-pakketje. Maar ook hier krijg je weer enkele opties. Gebruik je moderne speakers en wat extra technologie om tot hetzelfde resultaat te komen? Of wil je echt vertrouwen op wat je al in huis hebt? In dat laatste geval ben je snel op weg geholpen met de Google Chromecast Audio: een toestel in de bekende Chromecast-reeks dat je kan aanwenden om eender welke domme speaker slim te maken. In essentie maak je zo je eigen ecosysteem aan. Je kan de speakers dan eveneens verdelen in groepen, zodat ze allen samen hetzelfde liedje kunnen spelen, of je laat ze opnieuw verschillende dingen spelen per kamer.

Een derde (tussen)oplossing is een slimme versterker: die heeft een ingebouwde streamer, zoals de Sonos Connect: Amp, of de Philips Fidelio A2. Vervolgens moet je dan alleen nog zorgen voor enkele speakers om aan de slag te kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business