Tips

Nieuwe Google-app beperkt je dataverbruik op Android

Google lanceert een app waarmee je de dataconsumptie van je apps kan controleren en beperken. Datally is gratis te downloaden in de Play Store.

Met Datally voorziet Google een eenvoudige app waarmee je het dataverbruik op je smartphone in het oog kan houden. De app maakt deel uit van Googles ‘Next Billion users’ initiatief, een project dat zich focust op de noden van gebieden waar een mobiele verbinding niet altijd voorhanden is en de hardware achterloopt op de recentste standaarden. Datally past in die visie als hulpmiddel om zo efficiënt mogelijk om te springen met beschikbare data.

Datally

De app is ontwikkeld met specifieke regio’s in het achterhoofd, maar Google rolt Datally wereldwijd uit. Niets houd je dus tegen om gebruik te maken van de mogelijkheden die Datally biedt. Je kan het programma gratis downloaden in de Google Play Store. De app zelf neemt maar 6MB in beslag op je smartphone.

Ben je op je privacy gesteld, dan sla je deze app beter over. Om de app te laten functioneren vraagt Google verschillende toestemmingen, waaronder de toestemming om je communicatieverkeer in het oog te houden. Eens je alle toestemmingen in orde hebt gebracht, kom je op het startscherm terecht. Deze bestaat uit drie knoppen: Data Saver, Manage Data en Find Wi-Fi. Bovenaan het scherm kan je aflezen hoeveel data je die dag al opgedaan hebt.

Data Saver

Data Saver is een modus die ervoor zorgt dat Android het dataverbruik van apps die in de achtergrond draaien volledig blokkeert. Enkel de app op de voorgrond zal data consumeren. Om Data Saver te activeren, moet je een VPN opzetten via Datally – dat vereist enkel dat je op OK klikt, Google regelt de rest. Het activeren van Data Saver komt met een keerzijde: apps zoals Whatsapp of je e-mail zullen enkel updaten wanneer je ze opent, berichten zullen je dus niet in realtime bereiken. Of je moet voor de applicaties uitzonderingen maken, wat gaat via Manage Data.

[related_article id=”213251″]

Manage Data biedt je een zicht op je dataverbruik over een langere periode. Scroll je naar beneden, dan kan je per app kijken hoeveel ze opslorpen. Heb je Data Saver ingeschakeld maar wil je een bepaalde app toch toegang geven tot data, dan kan je hier een uitzondering maken door op het slotje rechts te klikken. Tot slot is er ook Find Wi-Fi, waarmee de app de dichtsbijzijnde wifi-netwerken opspoort.

Google heeft de app uitvoerig getest en stelt dat gebruikers gemiddeld 30 procent van hun data uitsparen dankzij het strengere beheer van Datally. De apps is vanaf vandaag in de Play Store te vinden en wordt ondersteund op Android 5.0 en later.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business