Tips

Overal internet in huis: de beste powerlines

Met deze slimme stopcontacten beperk je het snelheidsverlies van je internet tot een minimum. Je bent enkel afhankelijk van de kwaliteit van je elektriciteitsnet.

De populairste optie om te internetten op een hogere verdieping zijn powerlines. In plaats van een lange netwerkkabel aan te leggen, transporteren deze adapters je internet via het elektriciteitsnet. Powerline adapters, of ook wel homeplugs genoemd, zijn vaak een veel krachtigere manier om je netwerk uit te breiden dan de goedkopere wifi-repeaters dat zijn. Repeaters vangen je wifi-signaal op en pompen de signaalsterkte op, daarbij gaat hoe dan ook een deel van je netwerksnelheid verloren. Powerline adapters sturen je internet langs het stroomnet, waardoor er veel minder van de snelheid wordt afgesnoept.

Aandachtspunten

Bij powerline adapters koop je wel nooit één exemplaar, maar koop je ze minimaal in een setje per twee. Nadien kan je ze eventueel los aanschaffen om nog verder uit te breiden. De ene adapter stop je in een stopcontact naast je router met een ethernetkabel, de andere plaats je in het dichtstbijzijnde stopcontact op de plaats waar je internet nodig hebt. Stop ze niet in een verdeelstekker, want dan verlies je een hap van je potentiële internetsnelheid. In de ontvanger steekt een of meerdere netwerkaansluitingen en meestal een wifi-zendmastje om draadloos te internetten.

[related_article id=”220368″]

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van homeplugs, zoals de wifi-snelheid en de hoeveelheid ethernetpoorten. Wil je zowel tv als pc verbinden, heb je al twee aansluitingen nodig. Ook de vorm kan een rol spelen, want sommige adapters zijn stevige bakken die aan je stopcontact hangen. Kan je ze niet netjes verbergen, zoek je misschien beter een minder opvallend model. Daarnaast kan je een homeplug aanschaffen met een geïntegreerd stopcontact, zodat je geen plak kwijtraakt aan je adapter. Om er zeker van te zijn dat de bedrade prestaties van je toestellen je kunnen bekoren, loont het ten slotte om te letten op het type ethernetpoort: Fast Ethernet of Gigabit Ethernet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business