Achtergrond

Kies de perfecte NAS

Een NAS is als een smartphone, je hebt er geen nodig totdat je er één hebt, en dan kan je niet meer zonder. Duur of moeilijk moet zo’n NAS niet zijn; ik maak je wegwijs.

NAS, kort voor network attached storage. Intussen heb je er ongetwijfeld al van gehoord, maar misschien liet je de dingen aan je voorbij gaan. Toegegeven, NAS klinkt niet sexy en bovendien betaal je al snel een aardige duit voor een toestel waarvan je denkt dat je gerust zonder kan leven. Heb je ooit al eens een film willen zien die niet op je smartphone staat, een serie willen bekijken op je tv die op de schijf van je pc staat, een netwerkcamera willen gebruiken, downloads willen plannen of een eigen cloud willen hebben? Lees dan toch maar verder.

De NAS onder de loep

Een NAS is een veelzijdig toestel met tal van mogelijkheden. Ik overloop wat de dingen precies doen, en wat de meerwaarde van zo’n thuisservertje voor jou kan zijn.

Een NAS is in essentie een kleine server. De naam NAS, net als die omschrijving, schrikt veel mensen onterecht af. In een modern huishouden ontpopt een centrale server zich al snel tot onmisbaar goed, en bovendien zijn de dingen niet moeilijk in gebruik. Dat was, toegegeven, vroeger wel anders, maar vandaag zijn er heel wat NASsen op de markt waar zelfs een klein kind mee overweg kan.

Baaien

NASsen vind je in alle kleuren en smaken, maar voor normaal gebruik volstaat een zogenaamde 2-bay-NAS. De bays slaan op het aantal harde schijven dat je kwijt kan in je toestel. Je hebt er van 2, 4, 6 of zelfs meer. 1-bay-NASsen bestaan ook, maar die raad ik af. Een eerste belangrijke functie van een NAS is immers het back-uppen van data. Op één NAS met voldoende opslagcapaciteit kan je alle belangrijke gegevens val al je computers en mobiele toestellen opslaan. Zo staan er al snel heel wat belangrijke gegevens op je thuisserver, waardoor twee gespiegelde harde schijven een must zijn. RAID-1 noemen we zo’n opstelling.

Een bay is een plaats in een NAS of server waarin je een schijf kan schuiven. Een bay-systeem maakt het installeren van harde schijven doodeenvoudig.

Op die manier gaat er geen data verloren wanneer één harde schijf faalt. Gebeurt dat, dan kan je gewoon een nieuwe plaatsen en ben je terug veilig. Nadeel: twee harde schijven van zes terabyte bieden je nog steeds slechts zes terabyte aan opslagcapaciteit. Duurder dus, maar neem het van me aan, als je een NAS gaat gebruiken, kan je dat beter meteen op de juiste manier doen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om schijven niet in RAID-1 te schakelen, en in bovenstaand geval dus wel de volledige twaalf terabyte te benutten. Faalt er dan een schijf, dan ben je natuurlijk wel al je gegevens kwijt.

Een NAS is gemaakt om altijd aan te staan. Dat wil zeggen dat de harde schijven veel meer te verduren krijgen dan in een klassieke desktop. Daarom koop je best speciale NAS-schijven, die zijn iets duurder maar ze gaan veel langer mee.

Goedkoop vs duurder

Wil je gewoon een NAS om je gegevens op veilig te stellen, dan volstaat een goedkoop exemplaar. Dergelijke NASsen zijn niet snel en kunnen niet zo veel, maar als netwerkschijf volstaan ze. De toestellen hebben echter veel meer in hun mars, als je daar interesse in hebt tenminste. De goedkope NASsen zijn voorzien van slappe ingewanden, en ze ondersteunen erg weinig software. Iets duurdere exemplaren hebben Intel-chips aan de binnenkant. Je kan ze het best bekijken als kleine computers en ze bieden heel wat mogelijkheden.

In tegenstelling tot een computer bedien je een NAS niet via aangekoppelde randapparatuur. Je moet het bakje rechtstreeks aan je router hangen, waarna de server op het netwerk zit. Via de vaak erg eenvoudige instructies kan je de NAS vervolgens vanuit de browser van je computer of laptop besturen. Eens toegevoegd aan favorieten kom je via je browser altijd snel op je NAS terecht.

Eenvoudige bediening

Het browserscherm ziet er meestal uit zoals een erg eenvoudig besturingssysteem. Enkele grote iconen wijzen de weg naar de belangrijkste toepassingen, en nieuwe toepassingen haal je binnen via een app-store, net zoals je dat al kent van bij Apple, Google of Windows.

Een krachtige NAS kan je niet alleen als back-up schijf gebruiken maar ook als centrale multimediaserver. Je kan er al je foto’s, films en muziek op plaatsen, zodat die altijd beschikbaar is. Dat heeft enkel voordelen: De media neemt geen plaats in op je laptop of tablet, iedereen kan er ten allen tijde aan en alles staat, indien je voor RAID-1 koos, geback-upped. Je kan zelfs rechtstreeks vanop een NAS bestanden downloaden. Erg interessant, want zo plan je zware downloads ’s nachts in, wanneer ze amper meetellen tegen je datalimiet. Om media overal af te spelen zijn stevige ingewanden een must: een iPad of een Chromecast kan niet zomaar overweg met ieder videoformaat maar je NAS kan een film tijdens het afspelen converteren naar iets wat wel leesbaar is voor je toestel naar keuze. Transcoderen heet dat, en het is hardware-intensief.

Je bedient een NAS vanuit de browser van een andere computer. De interface lijkt sterk op die van een klassieke pc, maar is meestal eenvoudiger. De interface van Qnap doet een beetje aan OS X denken.

Overal beschikbaar

Als kers op de taart is een NAS van overal ter wereld toegankelijk. Het ding hangt immers via je router aan het internet. Via een wachtwoord kan je op je thuisserver inloggen om zo je gegevens te bekijken. De meeste fabrikanten bieden leuke Android en iOS-apps aan, waardoor je bijvoorbeeld altijd en overal aan je foto’s kan. Ook kan je zo op verplaatsing downloads inplannen, zodat ze klaar zijn wanneer je thuis bent. Heb je grootsere plannen, dan volstaat een NAS zelfs als server om je eigen (bescheiden) website op te hosten.

Enkele opties

Er zijn heel veel NASsen op de markt van een sterk verschillende kwaliteit. Hierboven lees je waar je op mag letten, hieronder zet ik enkele interessante keuzes in de kijker.

Asustor AS-302T

De AS-302T van Asustor kost 299 euro. Goedkoper is een optie, maar wil je een toestel met nauwelijks beperkingen dan ben je hier aan het juiste adres. Langs de buitenzijde zien we nog niet meteen waarom. Het toestel is degelijk, schijven installeren in de bays gaat vlot maar een echt premiumgevoel krijgen we hier niet meteen.

Voor de ingebruikname van de AS-302T heb je software nodig die je kan downloaden of gebruiken vanop het meegeleverde schijfje. Het toestel wordt direct gevonden op het netwerk, de initialisatie verloopt vlot en een wizard leidt ons door de belangrijkste opties. Geavanceerde netwerkkennis is dus niet vereist. RAID-opties zijn snel toegankelijk. RAID is erg belangrijk in een NAS, lees zeker de kader als het word je angst in boezemt. Na een  firmware-update verschijnt een mooie interface: de ADM (Asustor Data Master). De interface en het hoofdscherm zijn één van de mooiste die we in deze test tegenkomen en achter de mooie façade schuilt ook krachtige software. Deze NAS kan zowat alles maar vooral de eenvoudige manier waarop je gebruikers kan beheren op dit toestel springt in het oog. Access Control gaat per gebruiker, per domein en zelfs erg eenvoudig per applicatie. Ideaal voor wie het toestel in gezinsverband wil gebruiken.

De NAS van Asustor heeft twee eenvoudige bays, is niet erg groot en ziet er eerder saai uit.

Aan applicaties trouwens geen gebrek. Asustor heeft één van de uitgebreidste appwinkels uit deze test. Nergens zagen we zoveel bekende torrent-applicaties maar natuurlijk zijn ook favorieten als Plex van de partij, net als Dropbox, Drive en verrassend genoeg een browser. Dat laatste is logischer wanneer we naar de aansluitingen van de NAS kijken: de Asustor is voorzien van USB (3.0 en 2.0) maar ook van een HDMI-aansluiting. Naast netwerkschijf doet dit toestel ook dienst als multimediacompagnon voor je televisie. Al die mogelijkheden vereisen een krachtige NAS en dat is de Asustor ook, met dank aan de Intel Dual Core processor. Die maakt transcoderen mogelijk, iets wat tijdens onze test vlot ging in resoluties tot HD (1.280 x 720), maar vanaf Full HD (1.920 x 1.080) werden de prestaties minder consistent. Al bij al is de Asustor een nagenoeg perfecte NAS voor z’n geld. Je koopt een back-up oplossing, een centrale schijf die van overal toegankelijk is, een multimediaserver en schijf en een eigen cloud in één doosje.

Qnap TS-251C

De Qnap TS-251C is lijkt qua gebruik sterk op de AS-302T. Het toestel ziet er iets beter uit, maar is op het gebied van installatie iets minder gebruiksvriendelijk. De Asustor heeft immers twee bays waar je de schijven in kwijt kan, de Qnap niet. Je moet de NAS open klikken en de schijven manueel installeren. Dat is niet zo moeilijk, maar het bay-systeem is beslist eenvoudiger. Deze NAS kost, ondanks de iets lagere gebruiksvriendelijkheid, even veel als de NAS van Asustor, het waarom daarvan wordt duidelijk in de ingewanden. De Qnap heeft een processor die een stuk krachtiger is, waardoor de NAS vlotter werkt en met meer videobestanden in hogere resoluties overweg kan.

Seagate Personal Cloud

Seagate biedt met de Personal Cloud een spotgoedkope NAS aan: voor ongeveer 170 euro koop je een exemplaar met 3 TB aan opslagcapaciteit. Dat is uitzonderlijk: een NAS koop je in de regel zonder meegeleverde harde schijven. De Personal Cloud heeft maar één bay, wat wil zeggen dat deze miniserver niet ideaal is als back-up oplossing. Ook de hoeveelheid beschikbare apps is erg beperkt, maar Plex en BitTorrent Sync zijn wel van de partij. Transcoderen is, gezien de bescheiden hardware, niet meteen een optie en dat kan een probleem zijn. Zo worden MKV-bestanden niet ondersteund. De interface stelt niet veel voor, maar dit toestel koop je vooral voor de goedkope opslag dus dat is geen ramp. Als NAS voor beginners maakt de prijs deze Seagate echter erg aantrekkelijk, al bestaat het gevaar dat je de smaak te pakken zal krijgen, en snel zal snakken naar een duurder exemplaar.

De personal Cloud van Seagate is meer een NAS-lite, maar misschien is dat wel genoeg voor jou.

Synology DS415+

De NAS van Synology is eerder groot en bijzonder  krachtig. Meer dan dit toestel zal je als consument niet snel nodig hebben.

De DS-415+ van Synology is voor velen overkill, maar met deze NAS ben je voor de komende jaren gesteld. De NAS biedt plaats aan vier schijven en heeft een quadcore-processor aan boord. Er is dus plaats voor heel wat terabytes en als multimediatoestel heeft deze NAS de nodige rekenkracht aan boord om te transcoderen. Een NAS als deze is uiteraard duurder, maar niet noodzakelijk ingewikkelder. Zo heeft Synology veruit het eenvoudigste kliksysteem om schijven te installeren en vind ik de interface van de NAS net iets beter dan die van Qnap of Asustor.

Kiezen

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, bovenstaande opties zijn maar een greep uit de beschikbare toestellen. Denk bij de aanschaf van een NAS vooral na over wat je er mee wil doen. Wil je enkel back-uppen, dan hoef je niet te veel uit te geven. Zoek je een multimediaserver, dan zal het iets meer mogen kosten. Laat je niet verleiden door toestellen die te veel beloven voor weinig geld en zoek zeker eerst op welke applicaties een specifiek NAS-model allemaal ondersteunt. Niet iedere NAS is immers compatibel met Plex of Bittorrent Sync, en laten die twee apps nu net een belangrijk koopargument zijn voor velen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business