Waarom Windows 7 installeren een pijnlijke ervaring is

Windows 7 is nog steeds immens populair, bij consumenten maar zeker ook bij bedrijven. Een nieuw systeem uitrusten met het besturingssysteem is echter een werk van bloed, zweet en liters tranen.

Windows 7 is een uitstekend besturingssysteem. Wij zijn grote fan van Windows 10 op de redactie, waar de meerderheid het OS gebruikt, maar totdat Windows 10 zich over een periode van enkele jaren bewezen heeft durven we zelfs zo ver gaan als Windows 7 de beste Windows aller tijde te noemen.

Windows 7 als geknipte keuze

Grote woorden, maar we staan niet alleen in die beoordeling. Menig bedrijf zweert nog bij Windows 7. Windows 10 is voor hen te nieuw en dus te weinig getest, terwijl Windows 8.1 Windows 8.1 is: technisch uitstekend maar praktisch een rommeltje om te gebruiken, zeker professioneel op een desktop. Een scenario waarbij je een nieuwe computer wil uitrusten met Windows 7 is dus niet zo ver gezocht. Ben je dat van plan, dan kan je maar beter een dag op voorhand beginnen en een flinke voorraad stressballetjes bij de hand houden.

We merkten zelf hoe pijnlijk het is om een besturingssysteem ver voorbij zijn meest recente servicepack te installeren toen we enkele nieuwe collega’s op de redactie mochten verwelkomen. Wat een snelle verfrissing van een laptop moest zijn draaide uit op een updatemarathon die tot ver in de nacht bleef duren. Zonder servicepack moet Windows alle updates afzonderlijk downloaden en installeren en dat kunnen er heel wat zijn.

Geen Service Pack 2

Het probleem deed zich al voor bij de installatie van een oud Windows 8(niet .1) medium, achteraf gezien niet de verstandigste beslissing. Wie Windows 7 wil installeren vind echter geen recentere versie dan Service Pack 1, daterend van 22 februari 2011. Een service pack 2 werd lang verwacht maar zag uiteindelijk nooit het levenslicht. Plan je een verse installatie van Windows 7, dan mag je dus vijf jaar aan updates binnenhalen.

Die updates zijn allesbehalve optioneel: online gaan met een systeem dat enkele maanden, laat staan enkele jaren achterloopt op beveiligingsupdates is als een persoonlijke uitnodiging sturen naar de lokale hacker om de hoek. Er zit dus niets anders op dan alles binnenhalen, wachten en de vingers gekruist houden.

Verslikking

Windows blijft immers Windows: we merkten het bij onze installatie van Windows 8 en onze Amerikaanse ZDNet-collega Ed Bott zag het ook bij zijn eigen Windows 7-installatie: wanneer je computer zoveel taken moet vervullen is de kans groot dat hij zich even verslikt. Hij kwam bovendien in aanraking met een veel groter probleem.

Windows 7 heeft een bug die het zoeken en downloaden van updates enorm kan vertragen. De computer wordt in de praktijk onbruikbaar wat een probleem is wanneer je jaren aan updates wil binnenhalen. De oplossing: KB3083710 en KB3012810 vooraf downloaden en op een usb-stickje plaatsen, vervolgens Windows 7 installeren, de updates uitvoeren vanop de stick en dan pas verbinding maken met het internet voor het binnenhalen van de rest van de downloads.

[related_article id=”176228″]

Het blijft duren…

Na het binnenhalen van de eerste lading updates is het werk bovendien niet gedaan. Er van uitgaande dat alles goed is verlopen en de honderden installaties probleemloos zijn uitgevoerd, ben je er nog niet vanaf. Sommige updates verschijnen pas wanneer eerdere updates geïnstalleerd zijn. In de praktijk mag je dus nog een handvol keren heropstarten, zoeken naar updates, er een tiental vinden en het proces herhalen totdat je helemaal mee bent.

Het grootste probleem is dat je in de buurt van de pc moet blijven. Windows 10 cumuleert updates zodat je als gebruiker niet met bovenstaand gedoe te maken krijgt. Bij de installatie van eerdere versies van Windows blijf je best in de buurt van je systeem. Als het hele proces een werkdag lang duurt, wordt dat een vervelend klusje.

Geen oplossing

Windows 7 blijft ondersteuning genieten tot 2020 maar het installatieproces zal tot dan enkel pijnlijker worden. Microsoft geeft om begrijpelijke redenen geen prioriteit meer aan het OS en dat laat zich voelen. Plan je in de toekomst een propere installatie van een nieuw systeem met Windows 7, dan houdt je er maar beter rekening mee dat het hele proces je een dag zal kosten.

Grotere bedrijven met een IT-departement kunnen het grootste deel van de miserie trouwens wel omzeilen. Zij kunnen een up-to-date imagebestand uitrollen naar een fysieke of virtuele machine zonder telkens vanop het installatieschijfje te starten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business