7 externe harde schijven getest: de beste opslag voor onderweg

Onderweg zijn is geen excuus om geen back-ups te maken. We gaan op zoek naar externe harde schijven met extra functionaliteit waar je op verplaatsing ook iets aan hebt.

Voor een gewone harde schijf zijn twee dingen erg belangrijk. De eerste is de prijs per gigabyte: hoe lager die is, hoe beter. De tweede is de snelheid: een schijf van twee terabyte die je volschrijft aan 20 MBps is niet zo veel waard. Die vuistregels volstaan om een degelijke prijs-kwaliteitschijf te kopen voor back-ups, maar soms mag het iets meer zijn. In deze test zoeken we niet naar de laagste prijs per gigabyte of de snelste schijf, maar naar een exemplaar dat een meerwaarde biedt voor onderweg. Je zit immers niet altijd braafjes thuis achter je bureau.

We vroegen de grootste fabrikanten van externe opslag naar hun beste harde schijven met een capaciteit van één terabyte. De schijven moesten functionaliteit voor onderweg bevatten. Denk daarbij aan een ingebouwd draadloos systeem, maar ook een sd-kaartlezer of zelfs gewoon extra bescherming voor de extremere omstandigheden onderweg.

Niet iedere fabrikant biedt vandaag al producten aan die helemaal aan die vraag voldoen. Seagate, Western Digital en Toshiba zijn de enigen die volbloed mobiele HDD’s verkopen, maar ook de andere merken bezitten producten die hun mannetje kunnen staan onderweg.

We testen iedere inzending eerst als externe schijf. Hoe goed werkt ze op je computer? Krijg je er leuke software bij? Vervolgens kijken we naar de extra functies. Is de schijf zogezegd extra sterk en bestand tegen mishandeling onderweg? Dan rijden we er eens over met de wagen. Claimt de fabrikant dat het product draadloos samenspeelt met je smartphone? Dan onderzoeken we wat daarvan aan is.

De geteste schijven in deze vergelijking geven je een goed idee van wat je kan kopen wanneer je op zoek bent naar externe opslag die net dat beetje extra kan.

Keuze van de redactie

Gezien de diversiteit van schijven is het moeilijk om één keuze van de redactie te selecteren. De insteek voor deze test was opslag voor onderweg. De sterke schijven zoals de Lacie en de Transcend verdienen daarom zeker een vermelding, maar hun functionaliteit laat te wensen over. Western Digital en Toshiba bieden de schijven met de uitgebreidste functies, maar helaas zijn die functies niet allemaal even goed uitgewerkt. De Wireless Plus van Seagate is wel geweldig in wat hij doet, maar mist dan weer een SD-kaartlezer.

Toch gaat die laatste met de titel ‘Keuze van de redactie’ lopen. De schijf is een uitstekende compagnon voor onderweg, niet alleen voor het back-uppen van je mobiele toestellen maar zeker ook als multimediabibliotheek voor tijdens het wachten. De app is uitstekend en van de prestaties tijdens het streamen kunnen we niet meer verwachten. Ben je een fotograaf, op zoek naar een handige manier om foto’s van je camera veilig weg te zetten, dan lonken de Toshiba Canvio Aerocast en de WD My Passport opnieuw. De SD-kaartsleuf maakt hen dan een betere keuze, maar als totaalproduct kunnen ze (nog) niet typen aan de Wireless Plus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business