Achtergrond

Avast Free Antivirus 2019

Hoewel de gratis bescherming van Avast bovengemiddeld is en we de interface gebruiksvriendelijk vinden, zijn er enkele technische tekortkomingen aan de software.

Pro: Uitmuntende bescherming over de hele lijn, overzichtelijke interface
Con: Stevige impact op opstarttijden


Avast heeft één van de beste beschermingen die je vandaag kan vinden. De gratis antivirustool blokkeerde tijdens de meest recente test alle 0-day-aanvallen en hield maar liefst 99,9 procent van de duizenden malwaresamples tegen. Dat is ruim meer dan het gemiddelde van 99 procent.

Je betaalt spijtig genoeg een prijs voor die uitmuntende bescherming. Avast is niet bepaald mild voor je systeem. Zo vertraagt de opstarttijd van programma’s met 21 tot zelfs 39 procent bij minder krachtige systemen. Avast draaien op een budgetlaptop kan dus tot frustratie leiden. Dat is jammer, want verder is deze suite wel echt steengoed. Zo hoef je niet wakker te liggen van valse positieven en zal je evenmin onnodige dialoogvensters zien passeren.

Avast download je via de website. De focus ligt hier op de gratis variant, zodat er geen vergissing mogelijk is Bij de standaard-installatie zitten meteen heel wat functies die je misschien niet wil gebruiken, zoals een VPN, een browserextensie voor SafePrice wat niets minder is dan reclame en een tool om je harde schijf te redden. Kies dus best voor de aangepaste installatie en vink alles wat niet onder het hoofdstuk beveiliging staat uit.

Geruststellende interface

Het hoofdscherm van Avast toont je geruststellend dat alles in orde is. Je vindt er meteen een knop om een slimme scan te starten. Ook bovenaan zit een scan-knop, waaronder verschillende specifiekere scan-opties schuilen. Onder hulpmiddelen vind je andere software die je eventueel (per ongeluk) mee hebt geïnstalleerd. Er is ook een winkeltje. Onderaan voorziet Avast een reclamebanner die je na de installatie een welkomstgeschenk wil doen uitpakken, wat niets meer is dan een korting voor software in die winkel. Daar vind je geavanceerdere maar duurdere versies van Avast.

Tot slot kan raak je snel in de instellingen. Daar kan je naar believen onderdelen aan- en uitvinken of naar updates zoeken. Moest Avast Free niet zo belastend zijn, we zouden de tool prompt bombarderen tot onze favoriet voor gratis bescherming. Nu is Avast nog steeds een goede keuze voor iets krachtigere laptops of desktops. Bij sterkere systemen wordt de procentuele vertraging veroorzaakt door Avast snel verwaarloosbaar.

 

De interface en de werking van de antivirusprogramma’s testten we zelf. Voor de resultaten op het vlak van beveiliging en impact op je systeem maakten we gebruik van de meest recente resultaten van onafhankelijke testinstantie AV-Test.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business