12 VPN-diensten getest: welke is de beste in 2023?

Beste VPN
Wie veilig met iemand wil communiceren via het internet kan een VPN-dienst gebruiken. We testten 12 VPN-apps op het vlak van snelheid, gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit.

Het internet maakt een steeds belangrijker deel uit van ons leven. Zonder de technologie voelen we ons afgescheiden van vrienden en familie en zijn we niet in staat al onze werkgerelateerde taken uit te voeren. Gelukkig hoeven we ons niet terug te trekken naar een donker kamertje om achter een computer te kruipen. Mobiele toestellen zorgen ervoor dat we de wijde wereld in kunnen trekken zonder ons geliefde internet te moeten missen. Deze vrijheid komt echter tegen een grote prijs: veiligheid. Telkens wanneer je je verbindt met een publieke wifihotspot in een café loop je immers het risico dat iemand anders over de verbinding mee gluurt. Door gebruik te maken van een virtual private network (VPN) kan je dit probleem grotendeels aan banden leggen.

Bedrijfsnetwerk

Er bestaat een reële kans dat je al wel eens met VPN te maken hebt gehad. Bedrijven gebruiken de dienst immers om werknemers in staat te stellen om van thuis uit het bedrijfsnetwerk te raadplegen. Moest je dit via een klassieke internetverbinding doen, zou het niet lang duren alvorens de grootste bedrijfsgeheimen op straat lagen. Door gebruik te maken van een virtual private network voorkom je dat data worden onderschept door een veilige, versleutelde verbinding te maken. Wanneer je verbonden bent met een VPN zal al je netwerkverkeer doorheen de beveiligde connectie gebeuren, waardoor niemand kan zien wat je aan het doen bent.

Een VPN-tunnel pakt datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor gluurders niet weten naar waar het pakket gaat en van wie het afkomstig is.

Tunneling en encryptie

Bij virtual private networks wordt er gebruik gemaakt van twee technieken om te voorkomen dat berichten gevolgd en onderschept kunnen worden, namelijk tunneling en encryptie.

Tunneling

Een VPN-tunnel pakt datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor gluurders niet weten naar waar het pakket gaat en van wie het afkomstig is. Vergelijk het met de communicatie die je voert met voormalige landgenoten nadat je uit dat land bent moeten vluchten. Je wilt berichten naar hen kunnen versturen, maar wilt voor je eigen veiligheid niet dat zij weten waar je woont. Om te voorkomen dat de stempel op je postkaart je huidige locatie verraadt, kan je je brief in een tweede enveloppe steken en naar een goede vriend in het land sturen. Hij opent de enveloppe, ziet dat de brief voor iemand anders is bedoeld en stuurt de brief naar de juiste ontvanger via een lokale postbus. De lokale stempel valt niet te traceren, waardoor je brief bij de juiste persoon terecht komt zonder dat hij weet waar jij of je vriend woont.

Encryptie

Stel je nu voor dat iemand op het internationale postkantoor vindt dat de brief verdacht is en besluit de enveloppe te openen. Hij zal het bericht binnenin kunnen lezen en je adres zal alsnog achterhaald kunnen worden. Om dit te voorkomen, wordt er bij VPN eveneens gebruik gemaakt van encryptie. Alle tekst die op de postkaart binnenin de enveloppe staat, wordt versleuteld, waardoor enkel jij en je vriend de tekst kunnen lezen. Zelfs wanneer je berichten worden onderschept, zal niemand je locatie kunnen achterhalen of kunnen meelezen wat je hebt geschreven.

Wat is het nut van een VPN?

Eén van de zaken waartegen een VPN je kan beschermen, is een man-in-the-middle-aanval. Bij deze aanval positioneert een hacker zich tussen twee computers die met elkaar aan het communiceren zijn. Denk in ons voorgaande voorbeeld aan de nieuwsgierige postdienstmedewerker. Indien de herkomst en bestemming van een brief niet of onvoldoende zijn beschermd, kan het traject van het bericht eenvoudig worden getraceerd. Wanneer de tekst in het bericht bovendien slecht is versleuteld, is het niet moeilijk voor iemand om het bericht te onderscheppen en te lezen.

Behalve om hackers te slim af te zijn, kan je VPN eveneens gebruiken om overheidsinstanties het nakijken te geven. In landen als China wordt het internet sterk gereguleerd, waardoor websites als Google en Facebook niet bereikbaar zijn binnen de landsgrenzen. Met behulp van een VPN-verbinding kan je dergelijke restricties omzeilen. Met name voor journalisten zijn deze versleutelde verbindingen erg belangrijk. Wanneer ze in een land verkeren waar het internet zwaar wordt gecensureerd, kunnen ze dankzij de technologie hun verhaal toch naar de buitenwereld brengen.

Ook in België zijn er momenten waarop een VPN-verbinding goed van pas komt. Netflix heeft bijvoorbeeld een verschillend aanbod in verschillende landen. Is er een serie uit een ander land die je graag wilt zien? Door gebruik te maken van een VPN-verbinding wordt je IP-adres gemaskeerd en lijkt het alsof je de website van een andere locatie raadpleegt. Hierdoor hoef je niet te wachten tot je favoriete serie in België wordt uitgerold.

Hoe we een VPN testen

TechPulse heeft reeds 12 VPN-diensten uitgetest. Door de extra encryptie die VPN-diensten uitvoeren op je data, werkt je internet doorgaans trager wanneer je een dergelijke verbinding gebruikt. Om deze vertraging te meten, maken we gebruik van de speedtest van Ookla. We meten onze internetsnelheid wanneer we niet verbonden zijn met een VPN-server en wanneer de VPN-connectie wel is ingeschakeld. Dat proces herhalen we gedurende een week voor een Belgische, Amerikaanse en Australische server.

Verder is het aantal servers die een VPN-dienst aanbiedt van groot belang. Wanneer je op reis bent, wil je waarschijnlijk verbinden met een Belgische server. Ben je daarentegen in België, dan wil je net met andere landen verbinden om van het uitgebreidere streamingaanbod in die regio’s te genieten. Om deze laatste reden testen we eveneens of de VPN-dienst Netflix ondersteunt. De streamingdienst probeert komaf te maken met VPN-diensten door gekende IP-adressen te blokkeren. VPN-services die regelmatig van IP-adres veranderen of minder bekend zijn, blijven Netflix een stapje voor.

Ten slotte bekeken we de gebruiksvriendelijkheid en het aantal functies van de app. Sommige diensten bieden behalve een VPN-dienst eveneens een antivirus aan. Andere apps hebben daarentegen verschillende modi zodat de instellingen automatisch aan je noden worden aangepast.

Beste vpn
PureVPN blijkt nog steeds de snelste te zijn.

In de bovenstaande grafiek zie je voor iedere VPN-dienst hoeveel ze de internetverbinding vertragen, uitgedrukt in percentage. Zoals je kan zien steekt PureVPN er op het vlak van snelheid bovenuit. De VPN-dienst versnelt de downloadsnelheden zelfs wanneer we verbonden zijn met een Amerikaanse en Belgische server. Proton en Cyberghost zijn twee andere VPN-diensten die voor heel wat vertraging zorgen, terwijl Surfshark, NordVPN en Private Internet Access voor een gemiddelde vertraging zorgen tegenover Express, Pure en Tunnelbear.

Als we naar het aantal servers kijken staat NordVPN aan de top met Private Internet Access als runner-up. Maar op zich hoeft het aantal servers niet meteen de basis voor een goede VPN dienst te zien. Zo valt het op dat PureVPN – die wel de snelste is – in vergelijking amper 750 servers heeft staan.

VPN
Vergelijking servers
Nord VPN heeft het grootste aanbod servers.

De beste VPN in 2023

Dit zijn de beste VPN’s van het moment volgens TechPulse. Onze mening over elk van deze diensten lees je hieronder. Per VPN-dienst kan je de review ook individueel lezen door op onderstaande links te klikken.

  1. PureVPN
  2. F-Secure Freedome
  3. ExpressVPN
  4. Tunnelbear
  5. VPN Unlimited
  6. Surfshark
  7. NordVPN
  8. Private Internet Access
  9. Goose VPN
  10. Proton VPN
  11. Cyberghost
  12. Rus VPN

1. PureVPN

  • Servers: 6500+
  • Landen: 140
  • Beste prijs per maand: 2,59 euro
  • Aantal apparaten: 10
  • Encryptie: 256bit AES
  • Extra: Internet kill switch, split tunneling, 31 dagen geld terug
PureVPN

PureVPN is de meest complete VPN-dienst die we testten. De service geeft je keuze uit enorm veel landen en versnelt in sommige gevallen zelfs je internetverbinding. De dienst haalt erg hoge snelheden, heeft een grote hoeveelheid functies en werkt zonder problemen met Netflix. Echter biedt PureVPN minder servers aan en moet het qua prijs andere apps voor zich dulden. Door de vele mogelijkheden is PureVPN ook net wat minder gebruiksvriendelijk voor VPN-groentjes.

2. F-Secure Freedome

  • Landen: 20
  • Beste prijs per maand: 3,33 euro
  • Aantal apparaten: 3
  • Extra: Internet kill switch, onbeperkte data, 5 dagen gratis
VPN
F-Secure Freedome
beste vpn
Freedome blijft één van de meest gebruiksvriendelijke VPN-diensten.

F-Secure Freedome verdient een welverdiende tweede plaats. De app werkt eveneens erg snel en biedt extra beschermingsmogelijkheden aan. Zo geeft de dienst weer hoeveel trackingpogingen het blokkeert en kan je de Windows-app als antivirus gebruiken. Wie op zoek is naar een compleet pakket om zijn online activiteiten te beschermen, is bij Freedome aan het juiste adres.

3. ExpressVPN

  • Servers: 160
  • Landen: 94
  • Beste prijs per maand: 8,32 dollar
  • Aantal apparaten: 5
  • Extra: Internet kill switch, onbeperkte data, 30 dagen geld terug

Een andere veelvuldig geroemde VPN is ExpressVPN. Deze toevoeging zou een van de snelste VPN-diensten op de markt moeten zijn, wat ervoor zorgt dat je internetsnelheid niet dramatisch wordt verlaagd wanneer je gebruikmaakt van een VPN. Netflix kijken werkt niet ideaal op ExpressVPN, maar de dienst biedt dan wel weer onbeperkte bandbreedte en geen restrictie op P2P-verkeer.

VPN
ExpressVPN
beste vpn

Met een intuïtieve interface zijn de applicaties toegankelijk voor iedereen, in tegenstelling tot een gebruiksinterface zoals die van PIA die vooral mensen met een minder technische achtergrond afschrikt. Een ander groot pluspunt is dan weer dat de applicatie ook beschikt over een kill switch die al het netwerkverkeer uitschakelt wanneer de VPN-verbinding wegvalt. Een abonnement kost je ongeveer 7 euro per maand wanneer je meteen een abonnement voor 12 maanden neemt. Een gratis proefperiode ontbreekt ook hier opnieuw, maar de klantendienst zal zonder vragen stellen een terugbetaling goedkeuren wanneer je niet tevreden blijkt binnen de 30 dagen.

4. Tunnelbear

  • Landen: 41
  • Beste prijs per maand: 4,19 dollar
  • Aantal apparaten: 5
  • Extra: 500 MB gratis elke maand, enorm gebruiksvriendelijk
Tunnelbear
Wat je van beren leren kan.

Ben je fan van eens iets leuks? Kies dan voor Tunnelbear. Zowel de applicaties als de website zitten vol leuke grapjes en easter eggs. Toegegeven, de dienst is iets duurder dan zijn concurrenten, maar deze epische beer en zijn goede downloadsnelheden maken dat helemaal goed. We moeten wel benadrukken dat deze VPN voornamelijk voor standaardgebruikers is. Indien je dus op zoek bent naar echte geavanceerde functies zoals P2P of een Kill Switch, ben je bij Tunnelbear niet aan het juiste adres.

5. VPN Unlimited

  • Servers: 500+
  • Encryptie: AES-256
  • Beste prijs per maand: 3,99 dollar
  • Aantal apparaten: 5 tot 10
  • Extra: Onbeperkte data, proefperiode van 7 dagen
VPN
VPN Unlimited
beste vpn

VPN Unlimited is een VPN-dienst die op het vlak van snelheid zijn mannetje weet te staan. Ook krijg je bij de applicatie enkele handige extra beschermingsfuncties en kan je VPN Unlimited zonder problemen gebruiken om de Amerikaanse Netflix te bewonderen. Het design van de app kan beter en er zijn VPN-diensten die voor een snellere verbinding zorgen, maar al bij al is VPN Unlimited een erg gebalanceerde applicatie.

6. Surfshark

  • Landen: 65
  • Servers: 2300+
  • Encryptie: AES-256
  • Beste prijs per maand: 2,09 euro
  • Aantal apparaten: Ongelimiteerd
  • Extra: Kill switch, streamingdiensten, adblocker
VPN
Surfshark
beste vpn

Surfshark verdient zeker een plaats in deze toplijst. Het is een stabiele VPN-dienst die heel veel te bieden heeft voor relatief weinig geld. De privacy, snelheid en beveiliging zijn zeker goed in orde en kan je gemakkelijk geogeblokkeerde content van bijvoorbeeld Netflix omzeilen. Sterker nog; het is één van de grootste verkoopargumenten van deze VPN. Onze ervaring was alvast zeer positief.

7. NordVPN

  • Landen: 60
  • Servers: 5500+
  • Encryptie: AES-256
  • Beste prijs per maand: 2,64 euro
  • Aantal apparaten: 6
  • Extra: Streamingdiensten, 30 dagen geld terug

Buiten een uitstekende ondersteuning heeft NordVPN nog veel meer te bieden, waaronder een duizelingwekkend aantal servers verspreid over een divers aantal locaties, verzorgde applicaties voor zowat elk platform en een waterdicht beleid over het omgaan met klantengegevens.

VPN
NordVPN
beste vpn

Wie wil downloaden kan ook bij NordVPN terecht. De dienst biedt namelijk onbeperkte bandbreedte aan en staat P2P-downloaden (zoals via BitTorrent) met de dienst toe. De prijs valt bovendien zeer goed mee wanneer je een goede deal kan vinden.

8. Private Internet Access

  • Landen: 78
  • Beste prijs per maand: 1,94 euro
  • Aantal apparaten: 10
  • Extra: Kill switch, Split tunneling, 30 dagen geld terug

Deze VPN die vaker wordt genoemd bij zijn afkorting ‘PIA’ is vooral geliefd onder mensen die écht om security geven. Vooral gaat het dan om technische aangelegde personen, wat ervoor zorgt dat Private Internet Access niet meteen goed scoort op het vlak van gebruikerservaring. Het bedrijf claimt een volledige anonimiteit te garanderen en niet aan logging te doen; je moet zelfs geen account aanmaken om de dienst te kunnen gebruiken. Als je niet terugdeinst van wat technische termen en vooral anonimiteit kan waarderen, dan is PIA zeker de moeite waard om even te verkennen.

VPN
PIA VPN
private internet access
beste vpn

Er zijn applicaties beschikbaar voor Windows, Mac, iOS, Android, Linux en meer. Een gratis versie ontbreekt echter en er is eveneens geen gratis proefversie beschikbaar, maar je kan gerust een abonnement van een maand aankopen om de dienst uitgebreid te testen. Verder zijn de abonnementen heel betaalbaar, zeker wanneer je voor één of meerdere jaren de dienst koopt.

9. GooseVPN

  • Landen: 25
  • Servers: 100+
  • Beste prijs per maand: 4,92 euro
  • Aantal apparaten: Onbeperkt
  • Extra: Nederlandse support, ook Pro-versie

GooseVPN richt zich met hun dienst duidelijk op de technisch minder onderlegde gebruikers. De instellingen zijn beperkt tot het absolute minimum: er zijn geen onnodige cijfertjes of statistieken die voor verwarring kunnen zorgen. Het logging-beleid van de dienst wordt wel wat in twijfel getrokken, dus als je vooral streeft naar volledige anonimiteit, kijk je mogelijk beter naar een andere dienst op de markt. Positief is dan weer dat de VPN van Nederlandse makelij is.

10. ProtonVPN

  • Servers: 350+
  • Landen: 40+
  • Beste prijs per maand: 4 euro
  • Aantal apparaten: 10
  • Extra: Adblocker, BitTorrent
VPN
ProtonVPN
macbook air
beste vpn

De snelheid van ProtonVPN laat wat te wensen over, maar dat compenseert het wel gedeeltelijk met zijn moderne (en vooral erg gebruiksvriendelijke) interface. Netflix streamen kan, maar enkel de Engelse, Amerikaanse en Duitse versie. Samengevat is ProtonVPN een erg basic VPN met weinig extra opties, wat voor technisch minder onderlegde gebruikers net een voordeel is. Daarentegen zijn de prijzen wat hoog voor wat je maar krijgt, zeker gezien het gebrek een unieke functionaliteiten en de lagere snelheden.

11. Cyberghost

  • Servers: 7003+
  • Beste prijs per maand: 1,99 euro
  • Aantal apparaten: 7
  • Extra: Kill switch, streaming, adblock, 45 dagen geld terug garantie

Cyberghost is een van de bekendere namen in de VPN-wereld. Dit heeft de dienst voornamelijk te danken aan zijn lage prijzen en hoge gebruiksvriendelijkheid. Cyberghost handelt vanuit Roemenië en claimt geen logs bij te houden. Aan servers heeft Cyberghost geen tekort, over de hele wereld heeft het bedrijf er namelijk meer dan 3800 neergepoot. Bovendien zie je voor elke server makkelijk hoeveel belasting er is zodat je een snelle server kan uitkiezen.

VPN
cyberghost vpn
beste vpn

Andere leuke extraatjes zijn bijvoorbeeld het blokkeren van advertenties en kwaadwillende websites, online tracking blokkeren, automatisch een HTTPS-connectie vereisen en een kill switch voor elke server. Wat streaming betreft zit je ook goed by Cyberghost, want daar heeft de dienst gespecialiseerde servers voor. Extra handig is dat je met ruim 7 apparaten tegelijkertijd kan verbinden. Concreet betekent dit dus dat je gerust een abonnement kan delen met het hele gezin, wat de dienst extra aantrekkelijk maakt.

12. RusVPN

  • Servers: 1260+
  • Landen: 50+
  • Encryptie: OpenVPN 256-bit 2048 RSA
  • Beste prijs per maand: 2,99 euro
  • Aantal apparaten: 10
  • Extra: Kill switch, streaming
VPN
RusVPN
beste vpn

We vinden het op dit moment nog net iets te vroeg om RusVPN aan te bevelen. De VPN-dienst toont zeker potentieel en blinkt vooral uit in haar polyvalentie. Maar op bepaalde vlakken schiet de VPN nog gewoon te kort. Zo hebben we ons te hard gefrustreerd aan de Windows desktopapplicatie, en zou het bedrijf wat transparanter mogen zijn over haar beveiligingstechnieken. Weet RusVPN haar imperfecties weg te werken, dan kan het op termijn zeker uitgroeien tot een volwaardige VPN-dienst. Maar op dit moment zijn er concurrerende diensten die een betere prijs-kwaliteit verhouding aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business