Achtergrond

Vier decadente drone-plannen van Amazon

Amazon droomt van de mogelijkheid om pakjes per drone te kunnen afleveren. Om de technische obstakels te overwinnen, onderzoekt het bedrijf verschillende buitenissige pistes.

Webgigant Amazon werkt hard aan zijn ambitie om ooit met drones online bestellingen aan huis te leveren. Het test de mogelijkheden van luchtleveringen momenteel uit in het Verenigd Koninkrijk, en kon eind 2016 uitpakken met een eerste geleverde pakketje. De dienst heeft ook al een formele naam gekregen: Amazon Prime Air.

Tussen droom en werkelijkheid gaapt er echter een kloof. Nog afgezien van de regelgeving rond dergelijk transport, zijn er verschillende technische uitdagingen die droneleveringen nog niet voor morgen maken. Een belangrijke remmende factor is de autonomie van een drone: de meeste toestellen houden het maximaal een halfuurtje uit in de lucht vooraleer hun batterij het begeeft. Dat maakt dat het startpunt van de drone vrij dicht moet liggen bij de uiteindelijke bestemming. Om dat probleem te overwinnen overweegt Amazon enkele radicale oplossingen, zo tonen patenten aan die de webgigant het afgelopen jaar heeft ingediend.

De bijenkorf

De letterlijke vertaling van het Engelse woord drone is dar, de officiële term voor een mannelijke honingbij. Met een beetje fantasie kan je drones met insecten vergelijken, waarbij vooral het luide en zoemende geluid dat ze produceren de twee met elkaar verbindt.

Amazon maakt de overeenkomsten nog wat duidelijker met een plan om grote oplaadplatformen in de vorm van een bijenkorf te gebruiken om zijn leveringsdrones uit te sturen. Die wil Amazon in het centrum van dichtbevolkte gebieden plaatsen. Binnen de korf zouden mensen de bestellingen klaarzetten, waar de drones ze kunnen oppikken.

Zeppelin

Een andere piste die Amazon in zijn plannen meeneemt is een luchtplatform om de drones met pakjes uit te rusten en terug op te laden. Dat luchtschip, dat in de ingediende patenttekeningen veel wegheeft van een zeppelin, zou als een warenhuis in de lucht fungeren.

De zeppelin zou zich op zo’n 14 kilometer hoogte in het luchtruim verplaatsen. Het plan omvat ook miniversies van de zeppelin, die zouden instaan voor de energiebevoorrading en de leveringen van de Amazon-pakketten naar het moederschip.

Parachute-dropping

Waarom je batterij verspillen door een pakketje helemaal tot aan zijn eindbestemming te brengen? Met behulp van parachutes om de laatste meters af te leggen, zouden de Amazon-drones een significant deel van hun energie kunnen opsparen.

Het patent bevat een tekening waarin een drone een bestelling “op hoogte” bezorgt, waarbij het pakket een gecontroleerde landing maakt. Daarbij zou men van diverse opties gebruik kunnen maken, zoals springveren, magneten of parachutes, zo beschrijft Amazon in het document.

Te land en ter zee

Het meest recente patent van Amazon spreekt minder tot de verbeelding, maar is bijna even buitensporig als voorgaande pistes. De webgigant diende een octrooi in voor een “intermodulair” voertuig. Specifiek doelt het daarmee op een mobiel landingsplatform voor drones dat op verschillende voertuigen gemonteerd zou kunnen worden, waaronder treinen, vrachtwagens en boten.

Die platformen zouden de nodige technologie bevatten om de drones van nieuwe pakjes te voorzien en om deze te onderhouden. In essentie zouden het dus rijdende (of varende) warenhuizen zijn. Die zouden niet alleen bestellingen herbergen, in het patent wordt ook gewag gemaakt van de mogelijkheid om in te spelen op de vraag op de markt. De platformen zouden dan een voorraad van spullen bevatten waarvan Amazon vermoedt dat ze goed zullen verkopen.

Wat de patenten vooral duidelijk maken, is dat er een radicale nieuwe infrastructuur nodig is om Amazons dronenetwerk van de grond te laten komen. Dat, of men zou in de komende jaren enkele grote stappen moeten zetten in de batterijcapaciteit van drones. Het lijdt geen twijfel dat Amazon genoeg geldreserves heeft om een ambitieus plan op poten te zetten, maar vooralsnog blijven droneleveringen toekomstmuziek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business