Achtergrond

Nintendo SNES Mini: is nostalgie de hype waard?

[Analyse] Wie te traag was, mocht eind vorige week beginnen met wenen. De SNES Mini was in een mum van tijd uitverkocht. Is hij echt de moeite of moet je de hype niet geloven?

Nintendo weet al langer dat nostalgie een krachtig iets is waar je veel geld mee kan verdienen. Sinds de Wii melkt de Japanse spellengigant zijn oude spellenbibliotheek uit met nieuw releases van oude spellen van de NES, SNES en Nintendo 64. Datzelfde heeft het gedaan voor de Wii U, maar je mocht opnieuw hetzelfde spel aankopen omdat Nintendo je spellen koppelt aan het toestel in plaats van aan je account. Briljant, want opnieuw mag je langs de kassa passeren. En dan nog een keer met de Nintendo 3DS.

Met de Nintendo Switch kan je (hopelijk binnenkort) opnieuw langs de kassa passeren om oude spellen te spelen, maar deze keer wordt de aankoop aan je account gekoppeld. Ai, dat betekent geen losse aankopen meer per consolegeneratie. Daarom kondigde Nintendo de NES Mini (59,99 euro) aan vorig jaar. Een mini retroconsole met 30 spellen aan boord, in een identieke miniversie van het origineel. De fans werden wild, maar Nintendo faalde gigantisch met veel te weinig geleverde toestellen. Een jaar later is de SNES Mini (79,99 euro) een feit met 21 games aan boord. Opnieuw uitverkocht en woekerprijzen online zijn het resultaat. Waarom?

Nostalgie

Nostalgie is een raar beestje dat graag wordt omarmd door mensen. “In mijnen tijd…” is meestal de start van een rooskleurige gedachte. Wie opgroeide met een NES of SNES, heeft als kind of jongvolwassene honderden bijzondere herinneringen aan het systeem. Wanneer een oud spel ineens beschikbaar is op een nieuwe console, zorgt nostalgie voor een impulsaankoop. Je gaat daarom niet het spel onmiddellijk uitspelen, maar het staat klaar voor je wanneer je het nodig hebt. Digitaal comfortfood.

Wanneer een oud spel ineens beschikbaar is op een nieuwe console, zorgt nostalgie voor een impulsaankoop.

Of je het ooit nodig hebt? De kans is klein, maar het comfort is er. Net om die reden blijft Nintendo bakken geld verdienen met zijn oude titels. Van de SNES Mini heeft het zeker meer dan genoeg units gemaakt, en toch zijn ze overal uitverkocht. Beide mini-systemen zijn melkkoeien, waardoor Nintendo ze gelukkig in 2018 blijft maken om zo iedereen een kans te geven om nostalgisch te spelen wanneer je daar nood aan hebt.

[related_article id=”210746″]

Hype

De hype rond de SNES Mini is groot. Resultaat: instant uitverkocht waardoor de drang vergroot om er nog meer eentje te willen. Is hij de moeite waard voor zijn geld? Indien je hem aan de adviesprijs van 79,95 euro vindt wel. Heel wat winkels hebben extra marge genomen bij de pre-orders en boden hem aan 99,95 euro aan. Te laat? Gelukkig kan je hem goedkoper tweedehands vinden dan de NES Mini aan gemiddeld 120 euro. Nintendo heeft sowieso beloofd om nog voor het eindejaar extra voorraad in de winkels te leggen.

21 spellen waarmee je honderden uren kan verslinden voor 80 euro is altijd een goede deal. Er zitten ook twee controllers in de doos, zodat je bijvoorbeeld Mario Kart of Street Fighter II met twee kan spelen. De interface waar alle spellen worden gepresenteerd, toont direct welke spellen je met twee kan spelen.

Je kan nu, nadat je een save hebt aangemaakt, een klein minuutje terugspoelen zodat je fouten kan rechtzetten.

Diezelfde interface beheert ook je save games en voegt zelfs iets extra toe vergeleken met de SNES Mini: rewinds. Je kan nu, nadat je een save hebt aangemaakt, een klein minuutje terugspoelen zodat je fouten kan rechtzetten.

Mooi of lelijk oud?

Van de 21 spellen zijn er wel een heleboel die niet heel goed oud zijn geworden. In die categorie steek ik Super Ghouls ’n Ghosts, Star Fox, Star Fox 2, Contra III, Super Punsh-Out en Kirby’s Dream Course. Ofwel spelen ze ongelooflijk traag, ofwel zijn ze verschrikkelijk moeilijk, ofwel te beperkt qua speelwaarde. F-Zero is nog een twijfelgeval omwille van zijn iconische status, maar met Super Mario Kart heb je een beter alternatief om ‘3D’-racen te ervaren op de SNES Mini.

Spellen die een gemiddelde score verdienen zijn Kirby Super Star, Super Castlevania IV, Street Fighter II en Super Mario Kart. Je snapt dat ze destijds stuk voor stuk pareltjes waren, maar vergeleken met nu voelen ze oud aan. Diep vanbinnen moet ik toegeven dat het er vroeger beter uit zag dan nu. De overige 10 titels zijn echter stuk voor stuk pareltjes die je moet gespeeld hebben: Yoshi’s Island, Donkey Kong Country, Mega Man X, Secret of Mana, Super Mario RPG, Earthbound, Super Mario World, Super Metroid, The Legend of Zelda: Link to the Past en Final Fantasy III.

Zijn er titels die ik mis? Ja, Pilotwings, Chrono Trigger, NBA Jam, Harvest Moon en Mario Paint zijn allemaal stuk voor stuk toppers, maar ergens moest Nintendo wel een keuze maken. De SNES-bibliotheek is simpelweg veel te groot om allemaal ‘gratis’ uit te delen op de SNES Mini.

CRT-filter

[related_article id=”216258″]

De SNES Mini ondersteunt drie weergavemodi: 4:3-mode, CRT-filter en Pixel Perfect. Wie de originele look wil, moet voor de CRT-filter kiezen. Je krijgt hier een zachter beeld door de ‘scan lines’ van een oude beeldbuis, waardoor spellen zoals Donkey Kong Country er veel beter uit zien dan de haarscherpe beelden van de twee andere modi. De CRT-filter is niet perfect, maar oogt mooi op een flatscreen zolang het beeld niet te groot is. De ervaring is namelijk niet zo ‘realistisch’ op grote schermen (55+ inch).

De SNES Mini is er voor de nostalgische ziel, of voor iemand die zijn oude SNES niet meer kan aansluiten op zijn nieuwe televisie. De miniconsole heeft achteraan enkel een microUSB-aansluiting voor voeding en een HDMI-uitgang voor je tv. Van zodra je de aan-uitknop naar boven schuift, verschijnt direct het menuscherm. Soms wel vervelend: om een ander spel te kiezen, moet je de SNES Mini uit- en inschakelen. En jawel, ook nu zijn de controllerkabels nog steeds te kort. Niet belachelijk kort zoals bij de NES Mini, maar nog steeds te kort (+/- 1,5 meter).

De SNES Mini kan je vergelijken met comfortfood: niet essentieel, maar soms bijzonder aangenaam tussendoor.

Moet je de SNES Mini hebben? Die vraag kan ik niet voor jou beantwoorden. Nintendo doet alles goed met een degelijke spelselectie, twee controllers in de doos en prima prestaties. Eentje te pakken krijgen lukt nu niet, maar tegen de feestdagen zou er nieuwe voorraad zijn. In mijn ogen veel meer verplichte kost voor de liefhebbers dan de NES Mini omdat de SNES-spellen beter oud zijn geworden. Voor mij is de SNES Mini als comfortfood: niet essentieel, maar soms toch bijzonder aangenaam tussendoor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business