Achtergrond

Zo brengt Proximus glasvezel tot in jouw woonkamer

Langs de gevel als het kan, onder de grond als het moet. Eén ding staat vast: Proximus zal zo snel mogelijk zo veel mogelijk huizen van glasvezel voorzien. We onderzoeken hoe het bedrijf te werk gaat.

Met een investering van drie miljard euro verspreid over tien jaar wil Proximus glasvezelbekabeling bij 50 procent van de Belgen krijgen. Het enorme infrastructuurwerk zal gedurende die periode voor ongeveer 5.000 jobs zorgen. Het zwaartepunt van de werken ligt aanvankelijk in verstedelijkt gebied, met een initiële focus op Antwerpen.

[related_article id=”216219″]

We wandelen met Geert Standaert, CTO van Proximus, langs twee werven in het Antwerpse district Deurne. Eind augustus gingen de werken hier van start, maar intussen zijn aannemers in opdracht van Proximus ook aan de slag in Brussel en Charleroi. De eerste werven in Hasselt moeten snel volgen. “We willen 40.000 woningen van glasvezel voordien in Deurne”, illustreert Standaert, “en dat in drie jaar tijd”. Momenteel zijn er al 5.000 woningen van een aansluiting voorzien. Op termijn is het natuurlijk de bedoeling de hele stad op het supersnelle netwerk aan te sluiten. “We zijn al gelijktijdig aan de slag in de diamantwijk, op vraag van de stad”, illustreert de CTO.

Koper versus glasvezel

Momenteel krijg je internet van Proximus via de koperkabel binnen in je huis. De provider vertrouwt daarvoor op de VDSL2-technologie: een ver doorontwikkelde variant van ADSL die stilaan zijn fysieke limieten bereikt. Concurrent Telenet verzorgt zijn internetverbinding via de coaxkabel. Die technologie is in de meeste scenario’s superieur aan VDSL2, maar heeft er één belangrijk fundament mee gemeen: ze maakt gebruik van elektrische signalen over een koperkabel.

Er is geen discrepantie tussen geadverteerde en werkelijke snelheden via het netwerk, omdat er geen kwaliteitsverlies plaatsvindt over langere afstanden.

Enter glasvezel. Een glasvezelkabel heeft een diameter van slechts enkele micron, maar is superieur aan eender welke vorm van koperverbinding. Signalen worden immers doormiddel van licht verstuurd. Dat brengt veel hogere transfersnelheden met zich mee. “In eerste instantie is het netwerk in staat om snelheden van één a twee gigabit af te leveren”, zegt Standaert. “Op termijn kunnen we die snelheid opschroeven tot tien gigabit of zelfs meer.” Het mooiste van al: voor die upgrade zijn er alleen aanpassingen nodig binnen de centrales van Proximus zelf. Het glasvezelnetwerk kan de hogere capaciteit vanaf dag één aan. Bovendien is er geen discrepantie tussen geadverteerde en werkelijke snelheden via het netwerk, omdat er geen kwaliteitsverlies plaatsvindt over langere afstanden.

Slim werven kiezen

Proximus probeert het nieuwe netwerk over het hele land uit te rollen met zo weinig mogelijk hinder. Dat wil zeggen dat het zich waar mogelijk aansluit bij reeds geplande renovatiewerken van straten of nutsleidingen, zoals water- of gasleidingen. “Het duurt langer om een gasleiding aan te leggen dan een glasvezelkabel te steken, maar zo blijft de hinder voor de buurt al bij al beperkt”, zegt Standaert.

Het is niet zo dat Proximus het hele land van glasvezel moet voorzien. De geplande werken hebben betrekking op de verbinding van woonkamers en bedrijven met de lichtkabel. De backbone van het Proximus-netwerk bestaat al langer uit glasvezel. “Gemiddeld hebben we iedere 600 meter een punt waar we de nieuwe glasvezelkabels kunnen aansluiten aan de rest van het netwerk.” Dat geldt trouwens ook voor Telenet, dat zijn coax enkel inzet voor de laatste meters.

Het kleine zwarte bakje links bovenaan verklapt dat deze woning van een glasvezelaansluiting voorzien is.

Grond of gevel

Een glasvezelkabel steken kan op twee manieren. Zitten alle nutsleidingen onder de grond, dan moet de provider doorgaans straat en voetpad openbreken. Wanneer huizen voortuintjes hebben en niet aan elkaar grenzen, is daar geen weg om heen. “Wie een omelet bakt, moet eieren breken”, zegt districtsvoorzitter Tjerk Sekeris. Hij begrijpt dat het niet aangenaam is voor burgers om hun straat opengebroken te zien, maar is er van overtuigd dat de voordelen zullen opwegen tegen de nadelen. Om hinder te beperken, koos Proximus bewust voor het district Deurne, dat in de nabije toekomst sowieso al heel wat werken op het programma heeft staan.

Is een straat voorzien van rijhuizen, dan hoeft het voetpad er zelfs niet aan te geloven. Bekabeling loopt in dat geval via de façade van de huizen. De provider kan zijn nieuwe kabel daar relatief eenvoudig bij steken. Huizen waar al glasvezel geïnstalleerd is, kan je eenvoudig herkennen aan de splinternieuwe zwarte bakjes op de gevel. In het geval van Deurne kan ongeveer 40 procent van het werk verzet worden zonder te graven, via zo’n gevelkabel.

“We proberen ieder huis van glasvezel te voorzien, maar dat wil niet zeggen dat klanten verplicht op een duurder abonnement moeten intekenen.”

“We proberen ieder huis van glasvezel te voorzien”, aldus Standaert, “maar dat wil niet zeggen dat klanten verplicht op een duurder abonnement moeten intekenen.” Zit je bij Proximus en passeert het glasvezelteam bij jouw huis, dan wordt je huidig abonnement overgezet naar de nieuwe verbinding. Je betaalt geen cent meer, maar krijgt wel de volledige snelheid beloofd in jouw abonnement ter beschikking. Dat levert meteen tastbaar voordeel op voor wie ver van een VDSL2-centrale woont.

Robuust netwerk

Het glasvezelnetwerk wordt redundant aangelegd zodat er nooit meer dan de helft van een straat zonder internet zal zitten bij een defect, al is de kans de facto klein dat er iets met het netwerk misloopt. Glasvezel is veel robuuster dan koper. Het netwerk is niet gevoelig aan vochtschade en zit onder de grond bovendien verpakt in een stevige buis die zelfs de meest enthousiaste schupper er van moet weerhouden schade aan te richten.

Glasvezelkabels zijn erg dun en best fragiel. Ze breken sneller dan koper, maar eens gelegd zijn ze bestand tegen veelvoorkomende problemen zoals vocht in de kabel.

“Het netwerk wordt automatisch gemonitord, zodat we kunnen ingrijpen voor er een storing plaatsvindt”, voegt de technologiebaas daar aan toe. De uitrol van het netwerk heeft nog enkele verdere voordelen voor de provider en het straatbeeld. Zo zullen de klassieke kastjes op de straathoek op termijn verleden tijd worden, kost het netwerk ondanks de technologische superioriteit aanzienlijk minder in onderhoud, en zal Proximus zelfs enkele sites met installaties voor het oudere kopernetwerk kunnen sluiten.

Niet voor iedereen

Dat is echter niet voor morgen. “Voorlopig blijven we ook op VDSL door ontwikkelen”, klinkt het. Bovendien zal na tien jaar nog steeds de helft van de Belgen zonder glasvezel zitten. De meest afgelegen woonst van een glasvezelkabel voorzien, wordt misschien zelfs nooit opportuun. Met de opkomst van draadloze 5G-technologie is de kans groot dat er eenvoudigere en voordeligere verbindingsalternatieven zullen bestaan.

Wat nu met de concurrentie? Standaert: “We communiceerden van in het begin heel duidelijk dat we een open infrastructuur aanleggen. Bijna iedereen kan van ons glasvezelnetwerk gebruik maken.” Om die stelling kracht bij te zetten, kan Proximus sinds twee weken uitpakken met een akkoord met Edpnet dat zijn diensten via de glasvezel gaat leveren.

[related_article id=”219101″]

Telenet

Dat wil niet zeggen dat we binnenkort ook Telenet via de glasvezelkabel kunnen binnenhalen. Rancune tussen de twee grootste providers van het land heeft daar niets mee te maken. “De mededingingsautoriteit wil niet dat er een infrastructuurmonopolie ontstaat”, weet de CTO. Telenet wordt met andere woorden subtiel aangemaand zijn eigen glasvezel te trekken. “Momenteel zijn de gesprekken nog druk gaande, maar de kans is wel groot dat er bij een kosten-batenanalyse uit de bus zal komen dat het voor sommige regio’s wel volstaat om op één infrastructuurprovider terug te vallen.

Woon jij in één van ’s lands grootste steden, dan kan je binnen dit en enkele jaren uitkijken naar glasvezel tot in je woonkamer. Als de mensen van Proximus komen aanbellen, weet je in ieder geval wat hun intentie is. Dat de aanleg van glasvezel een noodzaak is en geen luxe, toont de huidige technologische evolutie aan. Connectiviteit is een beperkende factor bij cloudgebruik. Glasvezel maakt het mogelijk om een server of virtuele machine in de cloud met nauwelijks latency aan quasi-lokale snelheden te benaderen.

Proximus wil zo open mogelijk communiceren over zijn werken en richt daartoe een 0800-nummer op voor vragen met betrekking tot de werken bij jou in de buurt. Wie in Deurne woont, kan terecht op 0800 15 995.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business