Achtergrond

Eerste indruk iPhone X: half gelukt

Veel scherm, meer batterij en een bewegende poep-emoji: de iPhone X krijgt zijn eerste rapport.

De smartphone komt pas officieel op 3 november uit, maar het Amerikaanse technologiemagazine Wired kan uitpakken met een scoop: een eerste indruk van de gloednieuwe iPhone X. Volgens Apple is dit de smartphone van de toekomst, en voor dat innovatieve design vraagt het meer dan 1.000 euro. Maakt het toestel de belofte ook waar?

Geen dwaasheid

[related_article id=”218962″]

Voor journalist Steven Levy is het duidelijk: de beste verbetering van de iPhone X is het scherm. Het display is even groot als wat je op een Plus-model vindt, maar dan gegoten in het formaat van een standaard iPhone. “Dat scherm zal kopers constant verzekeren dat het legen van hun portefeuille voor een iPhone X geen dwaasheid was.” Het randloze design heeft een ontsierende ‘notch’ – een streep bovenaan het toestel waarin Apple zijn camerasensoren heeft ingepropt – maar dat moet je er bij nemen.

Het verdwijnen van de home-knop vraagt een periode van aanpassing om nieuwe gebaren aan te leren, zo rapporteert Levy. Hij kreeg de bewegingen echter vlug in de vingers. Face ID, Apple’s nieuwe gezichtsherkenningssysteem, ontvangt een gemengde score. De functie had soms moeite met het correct identificeren van een gezicht. Levy stelt dat je een bepaalde blik kan aanleren om het proces beter te laten verlopen, al bleef Face ID ook dan niet consistent.

Duim omhoog

Over de camera wil Levy geen definitief oordeel vellen, maar hij zegt dat de beelden helderder waren ten opzichte van vorige iPhones. De grotere batterij krijgt daarentegen een uitgesproken duim omhoog van hem. “Ik had geen tijd om dit wetenschappelijk te evalueren, maar ik kan bevestigen dat mijn toestel het doorgaans lage-batterij-moment in de namiddag overvleugelde en nog altijd overschot had toen het tijd was om hem ’s avonds aan het stopcontact te hangen.” Eén kritische kanttekening: de toevoeging van opnieuw een extra accessoire in de vorm van een draadloze mat is volgens Levy “een dubieuze ruil” om de oplaadkabel te laten vallen.

Revolutiepotentieel

Is de iPhone X het revolutionaire model zoals Apple zegt? “De X is mogelijk het punt halfweg op het pad naar de toekomst,” zo stelt Levy. De vooruitgang wordt dan vooral gemaakt door het wegvallen van knoppen en kabels voor het scherm, aan de hardware-kant dus. Maar dat is voor Levy niet genoeg: “De iPhone X is momenteel niet meer dan een geweldige upgrade van het vlaggenschip.” Volgens hem sluit dat echter niet uit dat de iPhone X vooralsnog kan uitgroeien tot een game changer. De sleutel ligt volgens hem bij augmented reality.

De iPhone X maakt een aantal interessante AR-toepassingen mogelijk met behulp van de TrueDepth-camera. De opvallendste is momenteel het gebruik van animoji’s: 3D-emoticons die je kan animeren door er je eigen gezichtsuitdrukking aan toe te voegen. Apple laat je toe om zo’n 12 verschillende animoji’s in iMessage te gebruiken, waaronder een geanimeerde poep-emoji. Apple ontwikkelde voor het gebruik van augmented reality de software ARKit, die al wordt ondersteund door enkele games en IKEA.

Een Apple-animoji in actie

De beschikbare AR-apps zijn interessant, maar nog niet baanbrekend. Mocht augmented reality in het komende jaar een vlucht nemen, dan kan de iPhone X uitgroeien naar een springplank voor die grensverleggende trend. Tot dan moet je het doen met een bloedmooi scherm en een bewegende poep-emoji.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business