Achtergrond

4 gratis back-upprogramma’s vergeleken

Een computer zonder back-up is als de Titanic zonder reddingsboten: bots één keer op een ijsberg en daar sta je dan. We nemen 4 gratis back-upprogramma's onder de loep.

Het gemak waarmee je dankzij je pc taken kan uitvoeren en het wereldwijde web kan verkennen, verhult dat dingen ook grondig fout kunnen lopen. Een computercrash komt altijd onverwacht en ongelegen. Ofwel verlies je dan veel data, ofwel heb je een plan b achter de hand: je back-up. Windows en macOS hebben beide ingebouwde tools die het mogelijk maken om een kopie van je bestanden te nemen, maar qua functies zijn deze beperkt. Wie zijn back-ups optimaal wil maken, moet zich wenden tot een apart product. Daarvoor hoef je niets uit te geven: net als bij antivirusprogramma’s kan je gratis je voordeel doen met straffe software. Voor deze test heb ik vier veelgebruikte opties geselecteerd en onder de loep genomen.

Uitrusting

Een van de punten waarop back-upprogramma’s verschillen zijn functies. Niet elke back-up is gelijk. Wat de meeste mensen verstaan onder die term is de “full disk back-up”, een kopie van je volledige systeem. Afhankelijk van welk programma je gebruikt heb je ook de mogelijkheid om van specifiek partities een extra versie te maken, of enkel van je besturingssysteem een kopie te nemen. Voor wie zo efficiënt mogelijk wil werken zijn incrementele of differentiële back-ups van belang: deze technieken maken het mogelijk om een volledige back-up te maken zonder dat telkens de hele schijf opnieuw gekopieerd moet worden, door enkel de bestanden te kopiëren die sinds de laatste back-up veranderd zijn. Als je ook nog je back-up op een regelmatig tijdstip kan inplannen op de manier zoals jij het wil, dan heb je de geruststelling dat je data altijd up-to-date is mocht er iets foutlopen.

[related_article id=”215898″]

Andere extra’s die voor elke gebruiker nut hebben zijn veiligheidsfuncties zoals wachtwoordbescherming of encryptie. Je wil uiteraard niet dat je gekopieerde bestanden in de verkeerde handen vallen. Verder zal je ook willen controleren waar je je back-ups kan plaatsen: uiteraard zit daar de optie bij om naar externe opslagmedia te kopiëren, maar sommigen voegen daar ook de optie van de cloud of je NAS aan toe. Er zijn ook back-upprogramma’s die online werken in de cloud. Het voordeel is dat je helemaal geen opslag moet opofferen en je data meteen op een externe plek zitten. Het nadeel is de veiligheid: de meeste cloudoplossingen versleutelen je back-up op hun servers, maar niet iedereen zit te springen om zijn data aan anderen toe te vertrouwen.

Hoe we testen

Voor deze analyse keken we naar drie hoofdcriteria: gebruiksvriendelijkheid, snelheid en de beschikbaarheid van handige opties. We lieten de vier programma’s lopen op een Acer Aspire R7 met Intel Core i7, 8 GB RAM en een SSD van 256 GB, waarvan ongeveer 75 GB in gebruik is. We maten telkens de snelheid die de software nodig had om een back-up van de volledige schijf te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business