Achtergrond

Hoe Google Android-malware in de kiem smoort

Regelmatig glipt malware de Play Store binnen. Google verbetert daarom zijn detectiemethodes.

Regelmatig schrijven we op deze website over malware die op de Play Store staat en al enorm veel keer werd gedownload. Google lijkt er maar niet in te slagen om kwaadaardige software volledig uit zijn online winkel te bannen. Volgens het bedrijf komt dat door de grote schaal en bereik van Google Play. Cybercriminelen die zoveel mogelijk slachtoffers willen maken zijn bij de store dan ook aan het juiste adres. Google heeft een team ingenieurs en technologieën klaarstaan om Android-malware tegen te gaan. Hoe bevecht het bedrijf kwaadaardige applicaties op zijn smartphonebesturingssysteem?

Machine learning

Google haalde in 2017 maar liefst 700.000 apps offline die de richtlijnen van Google Play niet volgden. Dat is 70 procent meer dan het jaar daarvoor. Volgens het bedrijf werd in totaal 99 procent van alle kwaadaardige applicaties geïdentificeerd nog voor ze op de Play Store belandden. Bijgevolg kon niemand deze apps installeren en zich problemen op de hals halen.

Google gebruikt verschillende technieken om cybercriminelen te slim af te zijn. Het bedrijf past machine learning toe om Android-apps te controleren. Bovendien gebruikt het bedrijf verschillende detectiemodellen die recidivisten moeten opsporen. Indien je al eens eerder malware publiceerde in de Play Store zal het voor jou daardoor veel moeilijker zijn om nogmaals kwaadaardige software te uploaden, zelfs wanneer je een andere account gebruikt.

Ongewenste apps

De Android-maker controleert apps op verschillende aspecten. Niet alleen malware is immers een probleem. Zo probeert Google eveneens te voorkomen dat imitaties van populaire apps in de Play Store terechtkomen. Programmeurs met slechte bedoelingen proberen de grote hoeveelheid verkeer die naar populaire apps in hun richting te krijgen om verschillende redenen. Sommige van deze apps bevatten malware; weer anderen staan vol met advertenties die rechtstreeks geld genereren voor de hackers. Slechts zelden doet zo’n app wat hij belooft.

Verder weert Google eveneens ongepaste content af. Apps die zaken bevatten als porno, extreem geweld, haat en illegale activiteiten zijn niet welkom in de Play Store. Aangepaste machine learning-modellen onderzoeken alle nieuwe apps en kijken na of ze zich aan de voorschriften van Google houden. Vorig jaar haalde Google tienduizenden apps met ongepaste inhoud offline.

Ten slotte gaat Google op zoek naar applicaties die potentieel schadelijk zijn. Hierbij blokkeert het bedrijf applicaties die sms-fraude plegen, trojans bevatten, of phishen naar gebruikersinformatie. Google lanceerde vorig jaar Play Protect uitsluitend om dergelijke apps uit de store te houden. Desondanks is de Play Store nog steeds niet volledig malwarevrij. “De uitdaging die alle detectietechnologieën hebben, is wanneer we te maken krijgen met een volledig nieuwe familie van een andere omgeving.  Zeker wanneer deze apps zich op de rand bevinden van het aanvaardbare,” aldus Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business