Achtergrond

Samsung Galaxy S9 komt eraan: dit weten we al

Samsung is klaar om de S9/9+ aan te kondigen op 25 februari. Dat maakt het tijd om alle verwachtingen voor de nieuwe toestellen op een rij te zetten.

Het is weer februari, en traditiegetrouw is dat de tijd van het jaar wanneer Samsung zijn nieuwe pronkstuk zal laten zien voor het komende jaar. De aankondiging van de Samsung Galaxy S8 vond pas plaats op 29 maart 2017, terwijl dit normaliter rond het Mobile World Congress (MWC) eind februari in Barcelona plaatsvindt. Samsung had met het ongelukje van de Note 7 wel wat redenen om de aankondiging te verplaatsen. Dit jaar zal de aankondiging weer zoals gewoonlijk net voor het MWC plaatsvinden, op 25 februari om precies te zijn.

Gelekte specificaties

Net zoals bijna elk ander jaar lekken de specificaties van de toptoestellen ruim van tevoren uit. Daarmee lijkt het erop dat Samsung wederom geen enorme verrassing zal brengen bij de aankondiging. Al zijn er nog wel wat dagen waarin dingen kunnen veranderen, dus het blijft vooralsnog wachten tot je de toestellen in je hand kan houden.

Galaxy S9 en S9+

Mooi bruggetje, ‘toestellen’, het gaat dit jaar immers wederom om twee varianten: de S9 en S9+. Het lijkt erop dat Samsung dit jaar wel meer verschillen aanbrengt tussen beide modellen. Vorig jaar ging het bij het verschil tussen de S8 en de S8+ slechts om de schermgrootte en de grootte van de batterij.

https://twitter.com/evleaks/status/956906111189377025

Door de smartphonelekker van de eeuw, Evan Blass, weten we nu immers dat de S9+ naast het grotere scherm (6,2 inch vs. 5,8 inch) en de grotere batterij ook met een dual-camerasysteem wordt uitgerust. Dit zal verschillende opties met zich meebrengen, waaronder de wellicht bekende portretmodus waarmee je een diepteverschil kan waarnemen.  Oh, en om de keuze nog wat makkelijker te maken zal de S9+ ook meer geheugen tot zijn beschikking krijgen, met ‘slechts’ 4GB/64GB voor de Samsung Galaxy S9 en 6GB/128GB voor de Galaxy S9+.

“The camera reimagined”

Dat is Samsungs nieuwe slogan voor de aankondiging van dit jaar, en verwijst naar de dual-camera die ik net had genoemd. Samsungs focus zal dit jaar vooral liggen op nieuwe cameratechnologie. Zo zal er een “super slow-mo” functie beschikbaar zijn met tot 480 frames per seconde voor de HD (720P)-modus, en zullen de 12MP-camera’s een variabel diafragma (f/1.5-f/2.4) hebben. Hiermee kan – hardwarematig – de hoeveelheid licht die de sensor bereikt, worden aangepast.

De S9+ zal naast de standaard 12MP-sensor een tweede 12MP-sensor krijgen met een niet-variabel diafragma. Of het daarbij gaat om dezelfde sensor zonder dat het diafragma variabel is, is onbekend.

Verder zullen beide versies van de S9 een 8MP-camera aan de voorkant krijgen, vergelijkbaar met de resolutie van de camera die vorig jaar in de S8 werd gebruikt.

Overige specificaties

Net zoals vorige jaren zal de Samsung Galaxy S9/9+ in Europa aangedreven worden door een processor uit de fabrieken van Samsung. Samsung heeft voor de toestellen zijn nieuwste paradepaartje uit de kast getrokken, namelijk de Exynos 9810. Deze processor is begin januari door Samsung aangekondigd en bevat door Samsung zelf ontwikkelde cores die werken op maximaal 2,9 Ghz. Volgens Samsung biedt de Exynos 9810 tot 40 procent meer processorkracht ten opzichte van zijn voorganger, de Exynos 8895.

Verder biedt de Exynos 9810 een verbeterde modem waardoor de maximale LTE-snelheden nog hoger liggen. In Europa zullen de meeste gebruikers er vrij weinig aan hebben omdat de meeste zendmasten deze snelheden (nog) niet ondersteunen.

Het is ook het vermelden waard dat de vingerafdruksensor na alle klachten van vorig jaar nu bij de S9/9+ onder de camera te vinden zal zijn. Een voorproefje hierop kregen we al bij de Samsung Galaxy A8, die recent gelanceerd is. Een vieze camera door een misplaatste vinger zal dus niet zo snel meer voorkomen.

Als laatste moet het design en het scherm nog benoemd worden. Om maar met de deur in huis te vallen… Er is niet veel anders in 2018 als je gaat kijken naar de afmetingen en zelfs het design van de apparaten. MobileFun heeft zelfs al in onderstaand filmpje laten zien dat de Galaxy S8 past in de hoesjes van de S9. Wat het scherm betreft, is er weinig bekend over eventuele veranderingen. Verwacht wordt dat het gaat om vergelijkbare panelen als die terug te vinden zijn in de S8/S8+.

Kleuren en beschikbaarheid

Om nog maar even terug te komen op Evan Blass. Hij heeft ook de beschikbare kleuren al op Twitter gelekt. Het zou gaan om drie kleuropties: Midnight black, Lilac Purple en Coral Blue.

Verder geeft hij aan dat op persafbeeldingen te zien is dat de S9/9+ vanaf 1 maart beschikbaar zal zijn voor pre-order, met 16 maart als datum voor de vrije verkoop. Of dat ook de lanceringsdatum is voor de Benelux, is nog onbekend. Ook over de prijzen is nog niks naar buiten gekomen. Wel wordt verwacht dat de basisprijzen voor de S9/9+ zullen stijgen ten opzichte van de S8/8+.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business