Verhelp slechte wifi: 6 budgetrouters onder 100 euro getest

Wie een budgetrouter kiest, denkt dat hij een hoger risico heeft op een slecht wifibereik. Dat is een fabeltje, want voor weinig geld presteren sommige toestellen zelfs beter dan hun duurdere broertjes.

Dure routers hebben een probleem: hun goedkope broertjes hebben zich doorheen de jaren ontpopt tot steengoede alternatieven. In de afgelopen maanden hebben we 23 routers getest. We vroegen fabrikanten om hun beste router te selecteren en die onze kant op te sturen. Hieronder schrijven we onze bevindingen van de routers die onder de prijsklasse van honderd euro blijven. Zes uiterst betaalbare toestellen strijden nek aan nek om de titel van beste budgetrouter.

Hoe we testen

Voor de test gaan we voor een heel grondige vergelijking gebaseerd op objectieve tests, uitgevoerd in een realistisch scenario. Wifi testen kan je wat vergelijken met zwarte magie: elk resultaat is verschillend omdat elk huis ander is. Net omdat we het belangrijk vinden dat alles in een huissituatie wordt getest, hebben we deze massatest ook specifiek in een nieuw, modern huis gedaan. Dat betekent automatisch problemen met geïsoleerde (betonnen) muren, dikke (gewapende) betonnen funderingen voor elke verdieping en aluminium ramen. Een absolute hel voor elke router, dus neem van ons aan dat de resultaten die je hier kan lezen in de meeste gevallen overeenstemmen met een ‘worst-case scenario’ en dat, afhankelijk van hoe oud je huis is, de resultaten op lange afstand beter kunnen zijn. We testen de router met drie andere 2,4 GHz wifi-signalen in de buurt, waardoor de router zelf het beste wifikanaal moet selecteren om het maximale eruit te halen.

De eenvoudigste manier om een wifisignaal te testen, is via Speedtest.net. Je voorziet een snelle internetverbinding, laat de test lopen op een toestel naar keuze, en klaar. Dat is prima een idee te hebben van de snelheid dichtbij een router, maar zeker op grote afstanden heb je preciezere metingen nodig om de juiste snelheid te weten. Daarom gebruiken we de benchmarksoftware IxChariot van Ixia. Hiermee speelt een computer (met de software geïnstalleerd) de rol van het internet en pompt die data via wifi naar de ontvangers. Dankzij verschillende type datapakketten kunnen we zowel bliksemsnelle als trage verbindingen goed analyseren op consistentie. Als wifi-ontvanger kiezen we geen exotische superantenne maar twee ‘dagelijkse’ toestellen: een Samsung Galaxy S7 Edge en een Lenovo Thinkpad Yoga met Intel Wireless-AC 8260-ontvanger. Elk testen we apart, maar ook tezamen om te zien hoe goed de router data tussen beide kan verdelen.

6 budgetrouters getest

 

Keuze van de redactie

Vorig jaar was het overduidelijk wie de winnaar was, en dat is het dit jaar eigenlijk opnieuw. AVM heeft de prijs van de FRITZ!Box 4040 verder laten zakken terwijl de prestaties gelijk zijn aan een jaar geleden. Met voorsprong onze Keuze van de Redactie. De concurrentie heeft dit jaar scherpere prijzen gekozen, maar moet toch nog de duimen leggen. De tweede plaats is voor de Asus RT-AC1200G+ die knappe prestaties levert en net als AVM ook een uitgebreide webinterface heeft. Netgear vervolledigt het podium met de R6400.

Benchmarktabel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business