Android P onthuld: dit zijn de grootste nieuwigheden

Google heeft de eerste preview van Android P gelost. We overlopen de belangrijkste veranderingen die de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem met zich meebrengt.

Google heeft zoals verwacht de eerste ontwikkelaarsversie van Android P gelost en gunt ons daarmee een eerste kijk op de nieuwigheden die we mogen verwachten in de volgende grote Androidversie. Het gaat in deze vroege build vooral om aanpassingen onder de motorkap, gericht op ontwikkelaars, maar er zijn ook al enkele meer zichtbare veranderingen die hinten op de richting die Google met zijn mobiele OS uit wil gaan.

Alleen op Pixel

De ontwikkelaarsversie is op dit moment alleen beschikbaar voor de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. De ondersteuning voor Nexus 5X, Nexus 6P en Pixel C wordt stopgezet omdat de ondersteuningstermijn van twee jaar is verstreken. Ze zullen dit jaar wel nog security-updates ontvangen, maar ook de definitieve versie van Android P zal niet meer naar deze apparaten worden uitgerold. Dat bevestigde Google tegenover Ars Technica.

Daarmee wordt de nieuwste Androidversie een nog schaarser goed in onze contreien. De Pixel-telefoons worden nog steeds niet officieel in de Benelux verdeeld en het tempo waaraan fabrikanten op dit moment Android Oreo omarmen, belooft weinig goeds voor diens opvolger. Hopen dat de opvolger van de Pixel 2 (XL) wel zijn weg vindt naar de Lage Landen. Met de aankomende Nederlandse ondersteuning voor de Google Assistant zijn we daar alvast iets optimistischer over dan vorige jaren.

Google noemt deze eerste preview van Android P een ‘vroege baseline build die uitsluitend voor ontwikkelaars bedoeld is’. Ben je een gelukkige eigenaar van een Pixel-telefoon en nieuwsgierig om met Android P aan de slag te gaan, doe je dat dus op eigen risico. Er zullen nog bugs zijn en niet alle functies en apps zullen goed werken. Google raadt zelf af om de build op je dagdagelijks toestel te installeren.

Benieuwd naar de nieuwigheden? Lees dan vooral verder.

‘Notch’-vriendelijk

De eerste opmerkelijke verandering is de ingebakken ondersteuning voor een ‘notch’, geïntroduceerd door Apple met de iPhone X en ondertussen al massaal gekopieerd door allerlei Androidfabrikanten. De uitsnede aan de bovenkant van het scherm bezorgt ontwikkelaars kopzorgen om hun apps goed weer te geven. Door ondersteuning in het OS te voorzien, hoopt Google de pijn te verzachten. De tijdweergave werd van de rechter- naar de linkerbovenhoek van het scherm verplaatst, en er worden maximaal vier verschillende icoontjes voor meldingen naast getoond. Bij extra meldingen toont Android P een bolletje dat je laat weten dat er nog meer meldingen zichtbaar zijn wanneer je het notificatievenster naar beneden schuift.

Nu we toch bij de meldingen blijven stilstaan. Chatapplicaties krijgen uitgebreidere mogelijkheden om je rechtstreeks vanuit het notificatievenster op berichten te laten antwoorden. De laatste paar berichten van de conversatie kunnen worden weergegeven, inclusief afbeeldingen en stickers. App-ontwikkelaars kunnen ook ‘smart replies’ implementeren, zodat je snel een contextgebonden standaard antwoord kan terugsturen.

De overige visuele veranderingen hebben vooral betrekking op de user interface zoals die er op de Pixel-telefoons uitziet. The Verge heeft een uitgebreid overzicht van alle nieuwigheden die ze in het design konden aantreffen. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer kleurrijke icoontjes in het instellingenmenu, een vernieuwd venster voor snelle instellingen en een aangepast dock met geïntegreerde zoekbalk. De kans dat je Android P in deze vorm op jouw smartphone zal zien, is evenwel klein. De meeste fabrikanten leggen immers een eigen grafische schil over het besturingssysteem heen. Bovendien is het niet duidelijk in hoeverre het om onderdelen van de Pixel-launcher gaat, dan wel van het OS op zich.

Onder de motorkap

Zoals reeds aangehaald, vinden de meeste veranderingen voorlopig onder de motorkap plaats. Het gaat om verbeteringen die Android efficiënter maken of specifiek zijn gericht op het vereenvoudigen van het werk voor ontwikkelaars. We overlopen de belangrijkste onzichtbare veranderingen.

  • Android P beperkt de toegang tot de microfoon, camera en andere sensoren voor applicaties die op de achtergrond draaien en niet actief worden gebruikt. Een app kan dus niet op de achtergrond meeluisteren of je camera activeren.
  • Google introduceert een multi-camera API, zodat apps de data van individuele camera’s kunnen opvragen bij smartphones met een dubbel camerasysteem.
  • Android P ondersteunt Wi-Fi RTT (Round-Trip-Time). Dat is een manier voor apps om de locatie van een smartphone binnenshuis tot op één a twee meter nauwkeurig te bepalen op basis van wifi-toegangspunten.
  • Meer uitgebreide ondersteuning voor video- en beeldcodecs, waaronder HDR VP9 Profile 2 en HEIF.
  • De functie voor auto-aanvullen wordt verbeterd, wat met name de gebruikservaring met wachtwoordmanagers moet verbeteren.
  • Google sleutelt verder aan de opties die het energieverbruik van Android efficiënter maken.

Verdere ontwikkeling

De verwachting is dat Google in de komende maanden nog meer ontwikkelaarsversies zal lossen, in aanloop naar een officiële voorstelling van Android P tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O in mei. Dan zullen we wellicht ook weten welke dessertnaam de nieuwste Androidversie krijgt.

Als vorig jaar een indicatie is, mogen we eind mei ook een publieke bèta verwachten, die in het najaar wordt gevolg door een definitieve lancering in combinatie met nieuwe Pixel-smartphones.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business