Hoe een vingerafdrukscanner in het scherm de smartphonemarkt kan verbeteren

Er zijn drie grote fabrikanten van vingerafdrukscanners: Fingerprint Cards, Synaptics en Qualcomm. Daarbij heeft Synaptics nu als enige een scanner onder het scherm. Wat betekent deze ontwikkeling voor de toekomst van de smartphonemarkt?

Al een paar jaar liepen de geruchten over nieuwe vingerafdrukscanners rond, vingerafdrukscanners welke door een beeldscherm heen werken. Het bleef echter wachten op bedrijven die daadwerkelijk begonnen waren met de ontwikkeling van een apparaat rondom de te onthullen scanners. De geruchtenmolen ging als eerste draaien bij de Samsung Galaxy Note 8, gevolgd door de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone X. Geen van deze toestellen ontving een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm, bij de iPhone X verdween hij zelfs in zijn geheel.

Ontwikkelaars

Het is terug te gaan naar de origine van fabrikanten die vingerafdrukscanners maken, het zijn er namelijk niet zo gek veel. Allereerst hebt je Fingerprint Cards, ’s werelds grootste fabrikant van vingerafdrukscanners, op de voet gevolgd door Synaptics en als laatste nog Qualcomm. ’s Werelds grootste fabrikant van vingerafdrukscanners is verassend genoeg een van de fabrikanten die zich vooralsnog afwezig laat in het gebied van vingerafdrukscanners onder het scherm. Het bedrijf hoeft zich echter geen zorgen te maken, de meeste vingerafdrukscanners in smartphones komen nog steeds uit de fabrieken van Fingerprint Cards.

De tweede fabrikant in het lijstje staat eigenlijk niet bekend om het leveren van vingerafdrukscanners. Het bedrijf is wel wereldwijd de grootste leverancier van touch-panelen voor op smartphones. Zonder dit belangrijke staaltje techniek is het beeldscherm op je telefoon waardelozer dan je zou denken. Om terug te komen op de vingerafdrukscanners, er is wel een fabrikant waar het bedrijf al jaren aan levert: Apple. Alhoewel het bedrijf niet enorm veel klanten heeft voor vingerafdrukscanners, is het wel een enorme. Synaptics is tevens een van de weinige fabrikanten die is gestart met de ontwikkeling van vingerafdrukscanners, en zelfs al een werkende variant op de markt heeft.

Qualcomm is een fabrikant waarbij er vraagtekens opkomen. Het bedrijf heeft zelf immers nog geen vingerafdrukscanner op de markt. Wat het bedrijf wel heeft is een aankondigingsbericht waarin een sensor wordt aangekondigd welke door OLED, glas en metaal heen kan scannen. Voor een OLED-paneel kan de scanner door 1,2mm scannen, bij glas is het slechts 0,8mm en voor metaal is het nog minder met 0,65mm. Helaas blijft het vooralsnog bij Qualcomm enorm stil, het is dan ook nog maar de vraag of het bedrijf door zal zetten met de ontwikkeling van deze sensoren.

Onder het scherm

Zoals net al aangegeven is er momenteel maar een bedrijf welke openbaar bezig is met de ontwikkeling van vingerafdrukscanners voor onder het beeldscherm, en dat is Synaptics. Het zou best kunnen dat Samsung zelf bezig is met het ontwikkelen van een sensor, maar daar is tot nu toe nog geen grote aanleiding voor. Synaptics is een behoorlijke stap voor op andere bedrijven, het heeft immers al een sensor op de markt gebracht, de FS9500 Clear ID. Deze scanner van Synaptics kan door OLED-panelen heen scannen, het soort beeldschermen welke tegenwoordig met enige regelmaat worden gebruikt in smartphones.

De Synaptics’ FS9500 Clear ID is een ander soort scanner dan wat tot nu toe in smartphones gebruikt werd. De huidige generatie vingerafdrukscanners zijn capacitieve vingerafdrukscanners die gebruik maken van capacitor om een beeld te vormen van je vingerafdruk. De optische sensor van Synaptics doet dit op een andere manier. Het OLED-paneel zal licht schijnen op de vinger waarna de scanner in de sensor je vingerafdruk kan vergelijken met bestaande beelden. De manier van scannen is vooralsnog wat slomer dan de standaard vingerafdrukscanners, maar ook dat zal in de toekomst nog gaan veranderen. Een groot voordeel is dat deze techniek ook werkt als je vinger wat vuiler of vochtiger is dan normaal.

Toekomstmuziek, of niet?

Het klinkt misschien als toekomstmuziek, het einde van losse vingerafdrukscanners ergens in je behuizing. Dat is het echter niet, zo bewezen zowel Vivo en Xiaomi. Beide bedrijven hebben inmiddels smartphones uitgebracht met de scanner van Synaptics, voor Vivo geldt zelfs dat het meerdere smartphones heeft met de scanner. Dat deze twee Chinese bedrijven op de markt komen met de nieuwe scanners betekend veel goeds. Vivo is immers onderdeel van BKK, het moederbedrijf van OnePlus. En aangezien veel techniek binnen het concern hergebruikt wordt, is de verwachting dan ook dat OnePlus de techniek in de komende jaren naar Europa zal brengen.

Het geeft daarnaast ook wat hete adem in de rug van bedrijven zoals Samsung en Apple, bedrijven die beide nog niks met deze techniek hebben laten zien. Of ze zich hier iets van aantrekken blijft natuurlijk onbekend, opmerkelijk is het in ieder geval wel.

Verandering voor de smartphonemarkt

Eigenlijk was dit het puntje wat behandeld zou worden in dit artikel, maar dat vereiste wel de nodige informatie om het onderwerp te introduceren. Nu dat allemaal op digitaal papier staat, blijft de vraag: wat zal deze techniek veranderen in de smartphonemarkt? Een van de belangrijkste veranderingen is het design, iets waar smartphones tegenwoordig om lijken te draaien. Vingerafdrukscanners worden tegenwoordig op allerlei locaties weggewerkt, het blijkt immers enorm lastig om een eenduidige locatie te vinden om de scanner te plaatsen. Daarnaast kunnen de bezels rondom het scherm verdwijnen bij fabrikanten die het belangrijk vinden om de scanner aan de voorkant te hebben.

Vingerafdrukscanners onder het scherm is een proces in de richting van het verwijderen van schermranden

Als laatste zorgt het voor meer gebruiksgemak, je gebruikt immers het scherm al de gehele dag. Door je vinger vervolgens op de juiste plek op het scherm neer te leggen ben je is de telefoon ontgrendeld. Geen onnodige bewegingen meer nodig om de scanner rondom je scherm op te zoeken, hij zit immers op een eenduidige locatie. De hoop gaat uit naar een mogelijkheid om in de toekomst je vinger op het gehele-, of een gedeelte van het scherm te kunnen plaatsen om vervolgens je telefoon te ontgrendelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business