OnePlus is een verrassend goede speler op het gebied van updates

OnePlus is als bedrijf inmiddels alweer 4 jaar op de markt, en dus rolt het bedrijf ook al 4 jaar lang software-updates uit. Vandaag een kijkje in de keuken over de voortgang in software-updates.

Met smartphones die steeds meer op elkaar beginnen te lijken is het moeilijk om je als fabrikant te onderscheiden op deze markten. Vaak zijn de camera’s en software vlakken waar het onderscheid gemaakt wordt. Van de software is natuurlijk de algemene gebruiksvriendelijkheid belangrijk, maar ook het updatebeleid die de fabrikanten er op nahouden. Vandaag nemen wij een kijkje in de keuken bij het updatebeleid welke OnePlus in de afgelopen 4 jaar heeft gevoerd.

De OnePlus One kwam voorgeïnstalleerd met het welbekende CyanogenMod

4 Jaar aan updates is lang, maar het bedrijf heeft dan ook al acht toestellen op de markt gebracht, waarvan twee ‘T’-varianten van een al bestaand toestel. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf tevens een behoorlijke transitie van Android meegemaakt. De OnePlus One kwam op de markt met Android 4.4.2 (KitKat), waarop toentertijd CyanogenMod 11S op gebaseerd was. De Chinese versie kwam zelfs met ColorOS op de markt, gebaseerd op Android 4.3 (Jelly Bean). Inmiddels is het meer dan 4 jaar later, en heeft OnePlus vorige maand de OnePlus 6 gelanceerd. Dit toestel komt met Android 8.1 (Oreo) op de markt, inmiddels dus ook 4 volledige generaties van Android later. Hoe het updateproces voor elk toestel is verlopen blijft echter misschien nog wel belangrijker, daarom per toestel nu een duik in de update-geschiedenis.

OnePlus One

Op het moment dat de OnePlus One op de markt kwam was nog niemand bekend met het merk. Dit veranderde echter al snel, Steve Kondik, oud CEO van Cyanogen, kondigde namelijk aan dat zijn CyanogenMod als het besturingssysteem van de OnePlus One geleverd zou gaan worden. De ontwikkelaars-community sprong op het idee, en de lage prijs van €269 maakte het een geweldig toestel voor zijn prijs.

In de tijd die zou volgen kwam de OnePlus One daadwerkelijk langzaamaan op de markt. Daarmee kwamen ook de eerste updates op de markt. Het begon met veel bugfixes, maar ook nieuwe firmware werd regelmatig op de markt gebracht voor het toestel. Echter, pas met de update naar Lollipop kon duidelijk worden hoe Cyanogen presteerde onder druk. Het duurde echter verassend lang voordat Android 5.0.1 klaar was voor gebruik. Het was immers alweer april 2015 voordat de update beschikbaar kwam. Steve Kondik gaf zelf aan dat door een vernieuwing van de basiscode de update zo lang op zich liet wachten. Bij Cyanogen OS 13 gebaseerd op Android 6.0.1 was dit niet anders, ook deze update kwam pas in april 2016 uit.

Daarmee heeft Cyanogen Inc. zich gehouden aan de update-termijn van minstens twee jaar, echter bleef het bedrijf enorm traag met het uitbrengen van updates. Daarmee besloot het bedrijf dit voortaan anders te gaan doen. Vanaf de OnePlus 2 kwam het bedrijf dan ook met haar eigen OxygenOS.

OnePlus 2

Op 28 juli 2015 kwam OnePlus met een tweede toestel op de markt, kort daarop was de OnePlus One helemaal niet meer verkrijgbaar. Dit toestel zou als eerste OxygenOS 2.0 uit de doos draaien, gebaseerd op Android 5.1.1. De updates van de OnePlus 2 kwamen sloom van start, en brachten met regelmaat nieuwe problemen met zich mee. OnePlus bleef ze echter wel uitrollen. In mei 2016 kwam OnePlus dan ook eindelijk met de update naar Android Marshmallow. De interface bleef vrijwel ‘stock’ Android met een paar kleine toevoegingen binnen Android. In 2016 bracht Google ook Android 7.0 (Nougat) op de markt. Helaas, zo bleek later, zou dit toestel deze update nooit ontvangen.

De OnePlus 2 werd genaamd de ‘2016 Flagship Killer’, echter kon het toestel al moeilijk met toestellen uit 2015 meekomen. Ook qua updates bleef het toestel achter, ondanks dat het team had aangegeven dat het toestel een update naar Android Nougat zou ontvangen. Pas op het laatste moment gaf OnePlus via haar customer support aan dat het toestel officieel discontinued was. Daarmee kwam het toestel redelijk snel aan haar einde voor OnePlus.

OnePlus X

De OnePlus X kwam op de markt midden in het ‘updatefiasco’ van de OnePlus 2, in de tijd dat het laatstgenoemde toestel een update naar Marshmallow zou moeten ontvangen. Verassend genoeg bracht de OnePlus X oude specificaties met zich mee, waaronder de Qualcomm Snapdragon 801. Inmiddels had deze processor weliswaar bewezen, maar was hij tevens al bijna 2 volle jaren op de markt. Daarmee was het een moeilijke zaak voor het bedrijf, welke dan ook geen enorm positief updatebeleid op de OnePlus X nahield.

De OnePlus X ontving verschillende kleine updates om problemen oplossen, net als een grotere update naar Android Marshmallow. Pas in oktober 2016, meer dan een jaar na de onthulling van Android Marshmallow kreeg de OnePlus X deze update. Een update naar Android Nougat – zo bleek later – was niet mogelijk door de verouderde hardware. Qualcomm was volgens geruchten niet geinteresseerd om een nieuwe Board Support Package te ontwikkelen voor de Snapdragon 801.

OnePlus 3/T

OnePlus beloofde echter bij de onthulling van de OnePlus 3 beterschap, iets wat het bedrijf tot op vandaag ook daadwerkelijk waar heeft kunnen maken. De OnePlus 3 werd in juni 2016 uitgebracht, en inmiddels heeft de telefoon twee volle jaren aan software-updates mogen ontvangen. OnePlus geeft zelf aan nog met een update naar Android 8.1 Oreo te komen, wanneer is vooralsnog onbekend.

Het toestel heeft echter wel een behoorlijke reeks aan updates ontvangen, meer dan je zou verwachten voor een toestel van €400 euro. Allereerst natuurlijk de nodige updates aan het design, firmware en nieuwe functies, maar ook upgrades in Android-versies. Op 1 januari 2017 begon het met de update naar Android 7.0 Nougat, waarmee het bedrijf als een van de eerste fabrikanten met deze update was. Ook met Android Oreo was OnePlus een hardloper, het bedrijf kwam daar namelijk als een van de eerste, na Google, mee op de markt. Daarmee bewees het bedrijf dat software-updates een belangrijke aangelegenheid. Natuurlijk bleef de vraag hangen of het bedrijf dit ook vast kon houden bij nieuwe toestellen.

OnePlus 5/T

Ik kan nu met een gerust hart zeggen: ja, OnePlus heeft de verbeteringen vast weten te houden. De updates rollen nu namelijk met regelmaat uit. Verder is het beta-programma van de OnePlus 3/T doorgezet voor de OnePlus 5/T om nieuwe software(functies) uit te testen. Daarmee geeft OnePlus gebruikers de mogelijkheid sneller over nieuwe functies te beschikken.

Over de updates zelf is niks anders te zeggen dan: prima. De updates bevatten vaak nieuwe securitypatches en bugfixes, waar het bedrijf ook snel anticipeert op mogelijke nieuwe bugs. De update naar Android 8.0 Oreo kwam begin november al beschikbaar voor de OnePlus 5, en niet veel later voor de 5T. Daarmee bewijst het bedrijf dat het haar zaakjes goed op orde heeft, en de updates blijven rollen. Daarmee mag duidelijk zijn dat het bedrijf een behoorlijke transitie heeft gemaakt, van een van de slechtere bedrijven, naar een van de bedrijven met het betere updatebeleid. Dank, OnePlus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business