Achtergrond

De beste smartphones van Xiaomi verkrijgbaar in de Benelux

Xiaomi heeft een haast (te) brede lineup van smartphones, maar niet alles is gemakkelijk verkrijgbaar in de Benelux. In deze lijst staan alle belangrijke toestellen van Xiaomi die hier wel gewoon verkrijgbaar zijn.

Xiaomi is de afgelopen jaren uitgegroeid van een merk in niemandsland, naar een merk welke zich daadwerkelijk overal en nergens bevindt. Officieel verkoopt het bedrijf nog geen toestellen in de Benelux, daar komt echter met de Poco F1 al officieel een verandering in. Er zijn echter voldoende verkopers die ook al een aantal toestellen uit China importeren met daarbij gewoon de verplichte twee jaar garantie. Weet Xiaomi te verrassen, en vooral: welke toestellen die nu verkrijgbaar zijn moeten je aandacht trekken?

Voor deze lijst is er de keuze gemaakt uit een vrij kleine lijst met toestellen. Deze lijst is opgesteld op 28 augustus 2018, en kan daardoor op het tijd dat deze wordt gelezen al verouderd zijn. De kans is immers groot dat Xiaomi in de nabije toekomst ook andere toestellen officieel naar de Benelux zal brengen. Ook is er besloten de camera’s niet in de lijst mee te nemen, megapixels geven namelijk een vertekend beeld en maakt het onmogelijk om daadwerkelijk fotokwaliteit mee te vergelijken.

Xiaomi Mi A2

Om de lijst officieel te openen is er de Xiaomi Mi A2, het tweede Android One toestel van de Chinese fabrikant. Opvallend bij de A-serie van Xiaomi is dat het relatief hoge prestaties kan bieden voor weinig geld. Voor 250 euro krijg je immers al een Qualcomm Snapdragon 660 SoC, 4 GB RAM en 32 GB interne opslag. Verder is het design relatief inspiratieloos, het is namelijk – zoals wel vaker te zien bij Chinese telefoons – een complete iPhone X rip off. Of, nou: nee. Niet helemaal, Xiaomi heeft namelijk besloten het 5.99-inch IPS LCD paneel niet te voorzien van een notch.

Gaan we verder op het gebied van software dan is zichtbaar dat het duidelijk gaat om een toestel gericht op de Europese markt. Google Services zijn aanwezig – iets wat in China per wet is verboden. Ook is het toestel voorzien van een schonere variant van Android, genaamd Android One. Daarmee voorziet Xiaomi een ervaring die beter past bij de wensen van het algemene Europese publiek.

Poco F1

De Poco F1 is nog niet officieel verkrijgbaar, dit is volgens veel bronnen past het geval vanaf september. Zodra de Poco F1 beschikbaar komt krijgt je wel het beste van Xiaomi onder het budgetmerk van dit bedrijf. De toestellen worden nog altijd geproduceerd door Xiaomi, enkel verkocht onder een andere merknaam. Xiaomi hoopt daarmee, net zoals OPPO eerder deed met OnePlus, een andere doelgroep aan te spreken. Specificaties liggen hogerop met een Qualcomm Snapdragon 845 SoC en 6 GB RAM. Het model met 64 GB opslag is al voor 329 euro voor jou, waar de variant met 128 GB opslag slechts 40 euro hoger uitkomt op 369 euro. Ditmaal bevat het scherm wel een notch – de vraag is echter waarom deze er nog is, de randen rondom het scherm zijn er namelijk niet overal kleiner van geworden.

De software op de Poco F1 is vrijwel geheel gebaseerd op wat Xiaomi al had liggen voor haar ‘standaard’ toestellen. Dat betekent dat het volop MIUI is, de vraag is of Europese gebruikers daar vrolijk van gaan worden. Ook hebben de toestellen geen Google Play Store aan boord, zoals bij de meeste toestellen van Xiaomi. Het komt niet als een verrassing, al had het wel gemogen sinds het bedrijf ook een internationale versie van MIUI naar buiten heeft gebracht.

Xiaomi Mi 8

Het derde toestel is ook gelijk het high-end toestel, al stelt dit misschien al niet enorm veel voor bij Xiaomi. Het toestel kwam samen met de Mi 8 Special Edition op de markt, al is deze helaas nooit in Europa verschenen. Wel verscheen de Mi 8 in verschillende kleuren bij winkels als Belsimpel. Bespaard op specificaties heeft Xiaomi zeker niet, het toestel komt met de high-end Qualcomm Snapdragon 845 SoC uit de doos. Dit in combinatie met 6 GB RAM en 64 GB interne opslag; wil je meer dan is er altijd nog de variant met 128 GB interne opslag. Waar de 64 GB Variant echter voor rond de 500 euro verkregen kan worden, kost de blauwe variant met 128 GB bijna 100 euro extra. De vraag is of dat het waard is.

Bij de softwarekant kan ik het gehele riedeltje weer herhalen, maar dat ga ik niet doen om ook weer uw tijd te besparen. Lees: het toestel komt met MIUI, zonder de Google Play Store. Wel is er een internationale ROM om de smartphone in elk geval in het Engels te kunnen gebruiken. Nederlands zit er helaas niet in. Wel moet erbij vermeld worden dat diegene die softwarepakketten van merken als Samsung kunnen waarderen, doorgaans ook geen problemen hebben met wat Xiaomi op de markt brengt.

Xiaomi Mi Mix 2S

Waar Xiaomi met het gros van haar toestellen geen enorme innovaties op de markt brengt, bracht de Mi Mix lineup daar toch wel verandering in. Vooral door het verkleinen van de schermranden, en juist vergroten van het scherm door een andere beeldverhouding te gebruiken liep het bedrijf al voor op de concurrentie. Qua specificaties lijkt het toestel bijna wel iets te veel op de Mi 8, het bevat immers wederom de Snapdragon 845 en 6 GB RAM in combinatie met 64 GB interne opslag. Het scherm is waar de Mi Mix 2S zich duidelijk weet te onderscheiden van de Mi 8. Het bedrijf heeft de schermranden aan de bovenkant vrijwel weg kunnen werken. Dat heeft wel een nadeel. De selfiecamera heeft een andere plaats gevonden, deze bevindt zich nu immers aan de onderkant van het scherm. Dat resulteert in rare foto’s, maar Xiaomi heeft dan ook een melding in de camera app verwerkt om de telefoon om te draaien, zo kan je dan toch nog degelijke selfies maken.

Ditmaal zal ik alles over de software weglaten. Veel andere aspecten zijn er helaas niet waar het toestel het van moet hebben. Een speciaal toestel is het verder dan ook niet – maar dat is ook niet waar het toestel op gericht is. Je krijgt namelijk wel behoorlijke specificaties voor ongeveer 500 euro op de dag van schrijven. Gezien het toestel ook al wat ouder begint de worden is de kans overigens groot dat de prijs ook nog wel gaat dalen.

Zaken om mee te nemen

Voor het artikel afgesloten wordt en je misschien wel een Xiaomi smartphone op het ook hebt, er zijn wel een aantal dingen om mee te nemen. Allereerst is het belangrijk om het toestel – mits mogelijk – in Europa te bestellen bij een verkoper die zich niet enkel specialiseert in Xiaomi toestellen. Daarmee weet je dat deze vaak reparatie van het toestel voorzien in Europa in plaats van dat ze deze afschepen naar China om hem te laten repareren. Het tweede wat belangrijk is om te vermelden is dat het moeilijk zal worden om accessoires te verkrijgen van het toestel. Vaak zijn er wel accessoires verkrijgbaar, maar het is goed zoeken, of je moet ze in China bestellen.

Het ontbreken van een groot aantal accessoires en de exclusie van de Google Play Services maakt duidelijk dat het bedrijf nog niet volledig is ingeburgerd op de westerse markt.

Het laatste wat meegenomen moet worden is dat geen van deze toestellen met de Google Play Store uit de doos komen. De uitzondering daarop is de Xiaomi Mi A2, maar bij de rest van de toestellen zal het niet standaard mogelijk zijn om je Google Account te gebruiken. Gelukkig is er wel een installatietool aanwezig in de Mi App store, dus geen zorgen: het is mogelijk. Maar weet wel dat het er standaard niet op staat. Problemen met de installatietool heb ik tot nu toe nog niet vernomen, al zou het wel zo kunnen zijn dat deze er is. Ook lijken een aantal Europese verkopers als Belsimpel de Google Play Store al geïnstalleerd te hebben staan, mocht je het zeker willen weten, vraag het dan vooral na bij de verkoper.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business