Achtergrond, LEES DIT

Het belang van software updates

Bij het kiezen van een nieuwe smartphone, wordt nog vaak te weinig aandacht besteed aan software updates. Het is nochtans van cruciaal belang dat je smartphone regelmatig updates toebedeeld krijgt. Waarom dat zo is, leggen we je maar al te graag uit.

Als je vandaag de dag een nieuwe smartphone gaat kopen, is het aanbod enorm. Het is daarom belangrijk om verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Je zal daarbij ongewtijfeld kijken naar de technische specificaties van de smartphone. Hoeveel gigabyte opslaggeheugen krijgen we, hoeveel gigabyte RAM-geheugen, hoeveel pixels zitten in de front- en backcamera’s, … Het zijn allemaal belangrijke vragen die het verschil kunnen maken. Er is echter een minstens even belangrijke factor die in de zoektocht vaak vergeten wordt : software updates.

« Software updates zijn geen irritant tijdverlies, maar cruciaal voor de beveiliging van je smartphone. »

Veiligheid voorop

Maar waarom zijn software updates nu zo belangrijk ? Je herkent mogelijk wel de situatie dat je met je smartphone bezig bent en er een notificatie verschijnt van een nieuwe softwareupdate die beschikbaar is. Echter lijken die altijd op een ongelegen moment te komen, waardoor de verleiding groot kan zijn om deze nog wat uit te stellen. Software updates gaan immers gepaard met minutenlang je smartphone niet kunnen gebruiken en deze meermaals terug op te moeten starten. Het zou echter een volledig verkeerde instelling zijn om deze software updates als ‘irritant’ te beschouwen. Ze zijn van vitaal belang om je smartphone een gezond en lang leven te gunnen.

Software updates zijn heel belangrijk voor de beveiling van je smartphone. Elke maand duiken er wel weer nieuwe potentiële veiligheidsproblemen op. Vaak zijn dat zwaktes binnen het besturingssyteem die net ontdekt zijn, of bugs die opduiken in een applicatie of code. Om hackers niet de kans te geven om deze zwaktes uit te buiten, rolt Google elke maand een beveiligingsupdate uit voor Android-toestellen. Deze updates missen, maakt je smartphone een stuk kwetsbaarders voor die bugs. Dus is het van belang om die updates zo snel mogelijk te installeren. Het installeren van zulke kleinere updates neemt ook helemaal niet zo veel tijd in beslag.

Elk jaar rolt Google ook grotere software updates uit. Dan gaat het echt om de vernieuwing van het volledige besturingssysteem, en het toevoegen van nieuwe functies. Sinds september vorig jaar is Google bezig met de overstap van Android Pie naar Android 10. Niet alle smartphonemodellen zullen deze update echter krijgen. Gelukkig kan je online snel vinden of jouw smartphone bij de gelukkigen is. Je hoeft niet per se de allernieuwste versie van Android te hebben om je smartphone te gebruiken. Hou wel in gedachten dat oudere versies dan Android 7 geen beveiligingsupdates meer krijgen. Indien je dit nog hebt, is het stilaan tijd om je smartphone te vervangen.

“Smartphonefabrikanten pakken graag uit met technische specificaties, maar blijven opvallend stil over hun updatebeleid.”

Groeiend bewustzijn

Je kan het de consument ook niet helemaal kwalijk nemen dat die niet altijd even bewust is van het belang van die smartphone updates. Het zou eigenlijk de verantwoordelijkheid van de fabrikant moeten zijn om hier transparant over te informeren. Bij de voorstelling van hun nieuwste smartphone pakken ze maar al te graag uit met technische specificaties, maar over de regelmatigheid en duur van software updates blijft het vaak stil. Wat je als consument vaak ook niet weet, is dat je maar een beperkte tijd software updates uitgerold krijgt. Eens de ondersteuning gestopt is, kan je je smartphone nog wel gebruiken, maar op eigen risico.

Daar komt gelukkig wel verandering in. Retailers zoals Coolblue geven je informatie over het aantal resterende software updates, de frequentie van beveiligingsupdates en de kwaliteit van die updates. Zeer nuttige informatie, die er toe zal leiden dat consumenten in de keuze voor hun smartphone hier ook veel meer rekening mee kunnen houden. Een stap in de goede richting!

Op Coolblue kan je het updatebeleid voor verschillende merken vergelijken. In deze screenshot zie je het update-aanbod voor een Nokia 7.2.

 

Ter vergelijking: dit is het aantal updates dat je krijgt voor een Samsung Galaxy A70.

 

Nokia

We halen er dan ook graag een merk uit dat een goed voorbeeld is als het aankomt op het aanbieden van software updates. Als je een smartphone van Nokia koopt, krijg je gegarandeerd elke maand een beveiligingsupdate. Die garantie bieden maar weinig andere Android-merken. Dat komt omdat de meeste fabrikanten hun eigen software toevoegen aan Android, en daardoor elke update eerst grondig moeten testen op compatibiliteit en stabiliteit alvorens deze uit te rollen. De maandelijkse beveiligingsupdate wordt dan vervangen door een update per kwartaal of halfjaar.

Nokia kan die updates zo snel en regelmatig blijven uitrollen doordat het steunt op de schil van Android One. Daarmee kan het alle software updates uitrollen zoals die door Google ontwikkeld zijn. Dat stelt Nokia eveneens in staat om voor lange tijd updates te blijven garanderen, voor veel modellen zelfs tot drie jaar. De meest concurrerende merken ondersteunen hun merken maar maximaal twee jaar. Huawei heeft op dit vlak niet de beste reputatie en stopt er vaak na een jaar al mee.

Instellingen

Welke smartphone je uiteindelijk ook kiest, vergeet dus niet regelmatig te controleren of je systeem helemaal up-to-date is. Heb je al enige tijd geen notificaties meer ontvangen voor nieuwe software updates? Dan kan je best zelf even controleren of je alle laatste updates ontvangen hebt. Dat doe je bij de algemene instellingen van je smartphone. Hierin vind je een submenu ‘Software-update’. In dit menu zal je zien of er nog software updates zijn die je mogelijk gemist hebt, en wanneer je toestel voor het laatst bijgewerkt werd.

Je kan ook de mogelijkheid inschakelen om software updates automatisch te downloaden wanneer je smartphone verbonden is met een Wifi netwerk. Het kan zeker aan te raden zijn om dit te doen. Een updatebestand via mobiele netwerken downloaden is minder aan te raden omdat dit tot extra kosten kan leiden vanwege de grootte van de bestanden. Als je je smartphone updates automatisch laat downloaden, zullen veel stappen van het installatieproces automatisch verlopen. Het enige wat je dan nog moet doen, is even op ‘Ok’ drukken om toestemming te geven voor de installatie. Geloof ons, de beveiliging van je smartphone is die paar minuten tijd meer dan waard!

Controleer in je instellingen of je de laatste updates hebt uitgevoerd.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business