Nieuws

Windows oktober-update terug in de running

De verspreiding van de Windows oktober-update werd gestaakt wegens een probleem waardoor gedupeerden bestanden verloren. Ondertussen lijkt Windows een oplossing gevonden te hebben op het probleem en wordt de update opnieuw verspreid onder testers.

In een blogbericht schreef John Cable van Microsoft dat alle bekende problemen verholpen zijn en dat de oktober-update nu terug wordt uitgerold bij testers die lid zijn van het Windows Insider programma. Wanneer er tijdens die testfase geen bijkomende problemen worden gemeld, zal de volledige uitrol worden hervat.

Hij benadrukt ook dat slechts een fractie van de Windows-gebruikers problemen heeft ondervonden. Kanttekening hierbij is dat de oktober-update voorlopig enkel manueel te downloaden was. Als de update volledig zou zijn uitgerold als automatische update voor alle Windows-gebruikers, zou de groep van gedupeerden uiteraard aanzienlijk groter zijn.

Wie getroffen is en bestanden is verloren door de update, kan contact opnemen met Microsoft. Cable meldt namelijk dat de data niet werkelijk verwijderd is van de harde schijf, maar enkel onzichtbaar werd gemaakt. Er is dus nog een kans dat de bestanden hersteld kunnen worden. Daarbij is het wel belangrijk om systemen die getroffen zijn zo min mogelijk te gebruiken. Zo vermijd je namelijk het risico dat bestanden onherstelbaar worden overschreven.

Wie geïnteresseerd is in de technische details achter de bug, kan een post-mortem van het incident vinden in het blogbericht. Het probleem zou zich hebben voorgedaan bij het doorverwijzen van mappen naar een nieuwe locatie. Stel dat je de standaard documentenmap wou verplaatsen van je C-schijf naar je D-schijf: in sommige gevallen werden niet alle bestanden verplaatst naar de nieuwe D-schijf waardoor ze op de oude locatie bleven staan. De oude locatie werd vervolgens echter wel verwijderd, inclusief de bestanden. Met de nieuwe oplossing zou dit probleem volledig verholpen moeten zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business