Nieuws

Qualcomm presenteert Intel U-concurrent: Qualcomm Snapdragon 8cx voor laptops en tablets

Intel heeft een nieuwe concurrent erbij, als het aan Qualcomm ligt. Het bedrijf heeft gisteren tijdens de Qualcomm Tech Summit zijn nieuwe always connected chip getoond, de Qualcomm Snapdragon 8cx.

Op woensdag was Qualcomm al uitgepraat over de Qualcomm Snapdragon 855 SoC voor smartphones, de high-end chip die we het komende jaar in veel smartphones tegen gaan komen. Qualcomm probeert echter al langere tijd in de markt van laptops en tablets door te breken met zijn ‘always connected’ SoC’s met een ingebouwd modem. Tot nu toe bleken de chips vaak nog onder te presteren voor de meeste Intel U-processoren, al is dat niet vreemd gezien het lagere TDP van mobiele processoren. Dit jaar geeft Qualcomm aan dat het prestaties van Intel U-processoren heeft overtroffen, onder andere door te wisselen naar het 7nm procedé, waarmee het ver voorloopt op Intels 14nm procedé. Ook heeft Qualcomm besloten om het always connected-platform los te ontwikkelen, en niet meer te baseren op het bestaande mobiele platform, zoals met de Snapdragon 850 nog het geval was.

Andere Kryo rekenkernen

Dit begint al bij het verschil in Kryo rekenkernen. Waar de Qualcomm Snapdragon 855 namelijk gebruikmaakt van de Kryo 485-kernen, heeft de Snapdragon 8cx Kryo 495-kernen. Het gaat om acht rekenkernen, vier daarvan zijn snellere kernen en daarnaast zijn er viAer (vermoedelijk) lager geklokte kernen aanwezig, ook is er 10MB cache aanwezig in de SoC. Qualcomm geeft in zijn persbericht helaas niet aan welk referentiedesign van ARM het gebruikt om de SoC op te baseren, ook blijven vooralsnog alle kloksnelheden achterwege – de kans is groot dat deze ook gebaseerd zullen zijn op de koelingsprestaties van de laptop of tablet. Dit zal in alle gevallen overigens passief mogelijk zijn, Qualcomm geeft aan dat de chip namelijk een maximaal TDP (Thermal Design Power) heeft van 7W. Dit in tegenstelling tot de Intel U-processoren met een TDP van 15W, waar Qualcomm deze processoren duidelijk tegenover zou willen positioneren.

Dat is ook mogelijk door ondersteuning van onder andere maximaal 16 GB lpddr4x RAM, UFS 3.0-geheugen en NVMe PCIe SSD’s. Dat Qualcomm ook echt de strijd aan gaat, laat het zien door een vergelijking te trekken met Intels 7W Y-processoren, daar zouden processoren van Qualcomm tweemaal zo goed presteren. In vergelijking met Intel Core U-processoren zou de Snapdragon 8cx ongeveer gelijk presteren – onbekend is met welke processor (van Intel) deze vergelijking is gesteld, en of dit enkel opgaat voor de processor, of dat deze resultaten ook overeenkomstig zijn voor de geïntegreerde grafische chip. Bij de Qualcomm Snapdragon 8cx gaat het overigens om een andere variant van de Adreno-gpu dan met de Snapdragon 855: de Snapdragon 855 heeft ‘slechts’ een Adreno 640 geïntegreerde gpu, terwijl de -8cx een Adreno 680 gpu bevat. Wat wel duidelijk is, is dat de gpu in de Snapdragon 8cx tweemaal zo krachtig moet zijn als de gpu in de Snapdragon 850 voor laptops.

Qualcomm X24-modem

Verder bevat de Qualcomm Snapdragon 8cx dezelfde modem als de Snapdragon 855, de Qualcomm X24. De modem heeft een maximale downloadsnelheid van 2.0 Gbit/s en een maximale uploadsnelheid van 316 Mbit/s – dat geldt dan voor het mobiele (lees: 4G/LTE) netwerk. Voor wifiverbindingen biedt de modem van Qualcomm ondersteuning voor onder andere 802.11AC en zelfs 802.11AX, met daarbij ook ondersteuning voor het nieuwe WPA3 beveiligingsprotocol. Al met al klinkt het als een prima chip, al is het niet bekend hoe deze chip in de praktijk zal presteren, de kans dat de chip het daadwerkelijk op kan nemen tegen een Intel chip met een TDP van 15W is klein. Daar komt bij dat de ARM64 ondersteuning voor Windows nog altijd vrij beperkt is; daardoor kunnen niet alle applicaties draaien op een always connected laptop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business