Nieuws

Google ontbindt recent gevormde Raad voor AI-ethiek

Google’s Hoge Adviesraad voor Technologie zou normaal gezien overzien of de AI-toepassingen die Google uitwerkt wel voldoen aan ethische eisen en dat er geen lijnen overschreden worden.

Nu zal daar helemaal niets van in huis komen, aangezien de Raad ontbonden is. De ontbinding komt er een week nadat de Raad werd opgericht, maar komt evenmin als een verrassing. Zo was de Raad van in het begin al controversieel door een aantal namen in de Raad. De meest problematische benoeming was echter Kay Coles James, de voorzitter van de Heritage Foundation, die ook lang campagne heeft gevoerd tegen holebirechten.

De Heritage Foundation heeft dan ook al een lange en controversiële geschiedenis achter de rug; zo ontkennen ze al sinds jaar en dag dat het klimaat aan het opwarmen is, en herbergen ze anti-immigratiewaarden. James, die aan hete hoofd staat van de organisatie, is een sterke voorvechter van die principes en gaf in het verleden al vaker te kennen tegen transgenders en seksegelijkheid te zijn.

Kort nadat de Raad werd opgericht, eiste een groep van Google-werknemers dan ook onmiddellijk dat de Raad ontbonden zou worden. De redenen daarachter zijn niet moeilijk te achterhalen. Een cruciaal element van een ethische AI is dat algoritmen geen ongelijkheid ingeprogrammeerd krijgen. Als de voorzitter van de Raad voor Ethiek anti-gelijkheid is, kan dat wel eens voor problemen zorgen.

De ontbinding wil echter hoegenaamd niet zeggen dat Google vanaf nu ethiek gewoon overboord gooit. Naar alle waarschijnlijkheid zal het bedrijf dan ook op zoek gaan naar nieuwe manier om bruikbare input te verkrijgen voor hun AI-beleid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business