Nieuws

Tesla brengt substantiële prijsverhoging voor Autopilot-functionaliteiten

Tesla is een van de meest vergevorderde fabrikanten voor zijn Autopilot-functionaliteiten. Was je op zoek naar een Tesla met een FSD-computer, dan kan je deze nu nog met ‘korting’ aanschaffen.

Tesla wist als een van de eerste fabrikanten een serieus pakket Autopilot-functies te bieden. In de aanloop naar de verkoop van de eerste Tesla Model S waren de functies nog vrij beperkt. Over de tijd heen verschenen er echter steeds meer functies beschikbaar. Waar dat bij andere fabrikanten via een hardware-upgrade zou gaan, bracht Tesla deze functies via een software-update. Hedendaags kan een Tesla Model 3 bijvoorbeeld met gemak van baan wisselen zonder dat je zelf aan het stuur zit. Natuurlijk wordt er ook hard aan (nieuwe) hardware geknutseld, maar dat kost geld. Vandaar dat Elon Musk al heeft laten weten dat de prijzen voor de Full Self Driving-optie zullen stijgen. Om precies te zijn vanaf 1 mei 2019.

Tesla Full Self Driving-computer

Het gaat overigens niet om de standaard Autopilot-functies, maar de geavanceerde FSD (Full Self Driving)-computer. Momenteel kan deze computer de auto nog niet volledig automatisch besturen, maar dat moet in de (nabije) toekomst gaan veranderen. Tesla hoopt er zelfs op dat het bedrijf een Autonome Taxi-service op zou kunnen zetten, om zo de kosten van het in eigendom hebben van een Tesla te verlagen. Als je een (volledig) zelfrijdende auto bij je voordeur wil hebben, dan zal je daar wel haast mee mogen maken. Per 1 mei 2019 verhoogt de autofabrikant zijn prijzen substantieel: momenteel betaal je 5.300 euro voor de FSD-computer (installatie na aflevering kost 7.400 euro).

In hoeverre Tesla zijn prijzen zal verhogen is nog onbekend. Een twitteraar vroeg Musk of het zou gaan om een verhoging van 3.000 dollar. De CEO reageerde door te stellen dat het ongeveer in dezelfde prijsklasse zal liggen. Het komt niet geheel als een verrassing dat Tesla de prijzen van het systeem zal verhogen. Op 22 april zal Tesla het nieuwe systeem aan zijn investeerders laten zien. Er valt natuurlijk niet veel te zeggen over ontwikkelingskosten. Maar de verhoging die Tesla nu aan zijn klanten doorrekent, geeft een indicatie dat het bedrijf al een realistisch beeld heeft van de gemaakte en te maken kosten.

Upgrade ‘bestaande klanten’

Was je al aan het kijken naar een Tesla met de FSD-computer? Dan is dit precies het juiste moment om de beslissing door te hakken. Komt je auto af-fabriek namelijk niet met de nieuwste computer, dan zal deze naderhand geïnstalleerd worden. Dat zou volgens het bedrijf gelden voor alle Tesla-modellen die momenteel al rondrijden met een FSD-computer. Een termijn waarin dit zal gebeuren heeft Tesla nog niet aangegeven, anders dan ‘binnen een paar maanden’. Je rijdt dan voorlopig nog rond met oudere hardware, maar het zal je vermoedelijk wel zo rond de 3.000 euro besparen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business