Nieuws

Nederland richt onderzoekseenheid 5G op

De Nederlandse regering heeft vandaag beslist om een speciale eenheid op te richten om de potentiële veiligheidsrisico’s van 5G te onderzoeken. Onze noorderburen bereiden zich namelijk voor op de uitrol van een 5G-netwerk. 

De aankondiging kwam er nadat Mark Rutte, eerste minister van Nederland, vrijdag liet weten dat zijn regering nog steeds de mogelijkheden voor 5G aan het onderzoeken was en dat de regering zich nog geen mening had gevormd over de mogelijke rol van Chinese bedrijven.

De Verenigde Staten lobbyen al een tijdje in Europa om het Chinese Huawei uit te sluiten van hun 5G-projecten, met als argument dat de technologie door de Chinese overheid zou kunnen gebruikt worden voor spionage.

Die mening werd ook gedeeld door de Nederlandse veiligheidsdiensten, die de overheid deze maand adviseerden om technologieën te gebruiken die afkomstig zijn uit landen met actieve cyberhacking-campagnes tegen Nederland, zoals onder andere China en Rusland.

De beslissing van Nederland kan beïnvloed worden door het feit dat het Nederlandse bedrijf ASML vorige week naar verluidt slachtoffer is geworden van intellectuele diefstal. De vermoedelijke daders zouden Chinezen zijn.

De eenheid zal bestaan uit medewerkers van verschillende departementen, en zal worden geleid door de nationale coördinator voor contraterrorisme en veiligheid. De commissie zal samenwerken met de drie grootste telecomproviders van het land; KPN, T-Mobile en VodafoneZiggio.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business