Nieuws

Technologiebedrijven mogelijk betrokken bij ontwikkeling autonome wapens 

Dat berichtte de ngo PAX vandaag. De ngo eist dat techbedrijven expliciet aangeven dat hun innovaties niet voor militaire toepassingen zullen worden gebruikt.  

Het nieuws zou je in feite niet zozeer mogen verbazen. Eerder dit jaar haalde Microsoft nog een contract ter waarde van 400 miljoen euro binnen waarbij de HoloLens 2 aangepast zou worden voor militair gebruik.

PAX, de Nederlandse zusterorganisatie van Pax Christi Vlaanderen, vindt dat niet door de beugel kunnen. Volgens hen toont het namelijk aan dat AI steeds belangrijker wordt in de moderne oorlogsvoering.

“We hebben aan 50 techbedrijven en start-ups gevraagd naar hun activiteiten en standpunten ten aanzien van autonome wapens”, aldus Daan Kayser van PAX. PAX vroeg aan de techbedrijven of ze meewerken aan militaire projecten en of ze een strategisch plan uitgewerkt hebben om nadelige gevolgen in te dijken.

Pax maakt zich met name zorgen om de grote techbedrijven zoals Microsoft, Amazon, Palantir en achttien andere bedrijven. Zo werkt Palantir bijvoorbeeld aan een AI-technologie die soldaten een beter overzicht biedt over een gevechtszone.

“Wij willen CEO’s en werknemers van techbedrijven oproepen om zich publiekelijk uit te spreken tegen zogenaamde ‘lethal autonomous weapons’ (LAWs)”, meldt Kayser.

Het rapport komt net op tijd; net aan de vooravond van het topoverleg van de Verenigde Naties omtrent killer robots. “Het probleem is dat beslissingen bij de VN om killer robots te bannen in consensus moeten worden genomen. Alleen zijn landen zoals de VS, Israël, Zuid-Korea en Rusland daar niet in geïnteresseerd”, verzucht Kayser. Ons landje is er alvast wél voorstander van zo’n verbod op killer robots.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business