Nieuws

Intel Core i5-661

Het zit er al enkele jaren aan te komen: het samengaan van processor en grafische chip of GPU. Waar deze laatste tot nu toe ofwel op een aparte kaart zat of geïntegreerd werd in de chipset, komt Intel nu met een volgende stap in de integratie op de proppen: samen met de processor op dezelfde verpakking.

Dankzij de schaalverkleining naar 32 nanometer, en door te kiezen voor een dualcore- in plaats van een quadcore-ontwerp, kwam er plaats vrij voor de extra chip.

De Core i5-661 is de eerste Clarkdaleprocessor met geïntegreerde GPU die we testen. De gecombineerde chip past op ieder moederbord met LGA1156-socket, al kan de grafische kern enkel geactiveerd worden op een moederbord met de nieuwe Intel H55-chip. Wie de Core i5-661 op een P55-moederbord prikt, moet het dus zonder grafische motor stellen.

HD Graphics-chip
De grafische chip, die Intel simpelweg HD Graphics doopte, is gefabriceerd volgens een 45-nanometerprocédé. Daardoor is hij groter dan de processor. Hij werd vooral verbeterd voor videoweergave. Zo kan hij twee gelijktijdige HD-videostreams aan, wat nuttig is voor beeld-in-beeldweergave. Verder is hij compatibel met DirectX 10.0 en werkt hij in de Core i5-661 op een snelheid van 900 MHz.

Laat dat je echter niet verleiden tot het opstarten van zware 3D-games: dit blijft een tamme tijger die hoogstens geschikt is voor een potje World of Warcraft of The Sims. Een losse grafische kaart is nog altijd krachtiger.

Intel wil de combinatie van Clarkdaleprocessor en H55-chip vooral zien opduiken in zuinige maar toch krachtige mediacenter-pc’s, en dit op een zo compact mogelijk oppervlak. Met Clarkdale wordt de rekenkracht van de Core i5 toepasbaar gemaakt in kleine pc’s op basis van microATX- en zelfs miniITX-moederborden.

Anderzijds komen er van deze chip ook varianten voor gebruik in mobiele systemen (Arrandale), alsook een goedkopere versie onder de naam Core i3, die alleen Turboboost moet ontberen.

Hoge snelheid
De dualcore Core i5-661 doet zijn ding op een vrij hoge basissnelheid van 3,33 GHz (via Turboboost te verhogen tot 3,6 GHz) en komt met 4 MB L3-cachegeheugen. In tegenstelling tot de Core i5-750 biedt de Core i5-661 wél hyperthreading, zodat het besturingssysteem in totaal vier processors ziet.

Nog een verschil is dat de geheugencontroller en de PCI Express-aansturing uit de CPU gehaald werden en nu in de GPU zitten. Een wat vreemde combinatie die een negatieve invloed heeft op de geheugentimings. Nog iets waar je zeker op moet letten, is dat Intel qua logo geen onderscheid maakt tussen de ‘oude’ quadcore Core i5 en deze dualcore Core i5. Goed kijken naar het typenummer dus!

Opmerkelijk aan de Clarkdalechip is verder dat deze extra instructies meekreeg voor het sneller verwerken van met AES geëncrypteerde gegevens. Zo moeten met Microsofts Bitlockersysteem (dat in sommige versies van Vista en Windows 7 zit) versleutelde partities sneller werken, en ook applicaties als 7-Zip zullen het gaan ondersteunen.

Intel Core i5-661
Prijs: ongeveer 200 euro (februari 2010)

PRO: eerste stap naar volledige integratie CPU en GPU; aantrekkelijke GPU voor mediacenters.
CONTRA: Core i3 is veel interessanter; vertraagde DDR-3 geheugenaansturing.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business