Nieuws

Google China naar Hongkong

Google heeft een beslissing genomen in het China-dossier: het verplaatst zijn zoekmachine naar Hongkong.

Google heeft de website Google.cn afgesloten en leidt bezoekers om naar Google.com.hk, waar het ongecensureerde zoekresultaten aanbiedt in het Chinees. Het bedrijf houdt nog wel een onderzoeksteam en een verkoopkantoor in China.

“Het was niet makkelijk, maar we wilden onze belofte houden om te stoppen met censuur op Google.cn”, zegt Google in een verklaring. “We willen dat zo veel mogelijk mensen wereldwijd toegang hebben tot onze diensten, dus ook inwoners van China. Maar de Chinese overheid is tijdens onze gesprekken erg duidelijk geweest dat de opgelegde censuur een juridische vereiste is waarover niet kan worden onderhandeld.”

[related_article id=”158901″]

Volkomen legaal
“We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe aanpak (het aanbieden van ongecensureerde zoekresultaten in vereenvoudigd Chinees vanuit Hongkong, red.) een verstandige oplossing is voor de uitdagingen waarmee we geconfronteerd zijn. Het is volkomen legaal, en zal er bovendien toe leiden dat het Chinese volk betere toegang krijgt tot informatie.”

In januari gaf Google al aan zijn standpunt ten opzichte van China te willen aanpassen, en te stoppen met gecensureerde zoekresultaten. Er deden toen zelfs al geruchten de ronde dat Google het land zou verlaten. Die speculaties begonnen nadat Google en een dertigtal andere Amerikaanse bedrijven het slachtoffer werden van een Chinese cyberaanval.

China-dashboard
Google hoopt dat de Chinese regering zijn beslissing respecteert, maar het is er zich wel van bewust dat de toegang tot zijn diensten op elk moment geblokkeerd zou kunnen worden. Daarom is er nu ook een China-dashboard, dat dagelijks vernieuwd wordt en aantoont hoe de Chinese overheid omspringt met de Google-diensten.

Het is nog onduidelijk wat er met de Chinese werknemers van Google zal gebeuren. Mogelijk vallen er enkele ontslagen, maar volgens welingelichte bronnen zullen de meeste werknemers aan de slag kunnen bij Google.com.hk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business