China censureert zoekresultaten Google

Na de verhuizing van Google China naar Hongkong onderneemt de Chinese regering zelf stappen tegen de ongecensureerde zoekopdrachten.

Algemeen werd verwacht dat China de toegang tot Google.com.hk zou blokkeren, zoals dat voor Blogger en YouTube al gebeurt. Maar dat lijkt nu niet het geval. Wel worden gevoelige zoekresultaten geblokkeerd wanneer de gebruiker wil doorklikken naar de website in kwestie.

Volgens Gene Munster, financieel analist bij Piper Jaffray, wordt er wel geblokkeerd na herhaalde zoekopdrachten. Hij testte de blokkering met iemand in China en stelde vast dat wanneer bepaalde woorden herhalend worden ingegeven, de toegang tot Google.com.hk wordt geblokkeerd. Al zou de computer herstarten al genoeg zijn om opnieuw ‘foute’ zoektermen in te tikken.

Die techniek was eigenlijk de oorspronkelijke reden dat Google in 2006 naar China kwam. Het zoekverkeer ging traag omdat de overheid elke opdracht filterde. Door de servers voor het Chinese publiek in China te zetten (en zelf te censureren), kon Google een betere service leveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business