Nieuws

Sony Bloggie

Wie snel en overal filmpjes wil maken, kan daarvoor een minicamera gebruiken. Sony heeft met de Bloggie het perfecte toestel. Maar werkt het ook naar behoren?

De Bloggie heeft een goed uitgekiend ontwerp. Hij is ongeveer zo groot als een forse gsm en wordt recht in de hand gehouden. In tegenstelling tot vergelijkbare camera’s met een vaste lens op de achterkant biedt de Bloggie flexibiliteit. De lens is immers aan de bovenkant gemonteerd en draait volledig rond zijn as. Je kunt de lens naar voren naar boven of naar jezelf richten, en alle posities daartussen.

Bijzondere lens
Heel bijzonder is de meegeleverde 360-gradenlens: die klik je boven aan de lens, waarna je een bolvormig beeld krijgt dat een zicht geeft op de volledige omgeving. Apart voor een video, maar je kunt zo’n 360-gradenfilm met de meegeleverde software ook omvormen tot een lange panoramafoto. Een functie die niet veel gebruikt zal worden, maar wel een leuk extraatje.

De Bloggie filmt maximaal op 1.080p (1.920 x 1.020), bij 30 frames per seconde. Dat is doorgaans voldoende, maar wie bijvoorbeeld sporters wil filmen, kan beter kiezen voor 720p bij 60 frames per seconde. Daarnaast neemt de Bloggie foto’s van 5 megapixel.

Goede videokwaliteit
We zijn zeer te spreken over de videokwaliteit. De kleuren zitten goed, er is relatief weinig ruis en het toestel reageert snel op plots veranderende lichtomstandigheden (bijvoorbeeld als je van buiten naar binnen stapt). Enige nadeel is de zeer beperkte kijkhoek van het schermpje, waardoor filmen soms moeilijk wordt.

De Bloggie heeft een ingebouwde USB-stekker, zonder één centimeter kabel. Dat zou een serieus probleem kunnen zijn voor mensen met een desktop-pc of een notebook met USB-poorten achteraan. Maar gelukkig levert Sony een verlengkabeltje mee. Ook een Memory Stick-geheugenkaartje van 4 GB wordt meegeleverd, goed voor ongeveer 40 minuten HD-video of 1.600 foto’s.

Bij het aansluiten van de Bloggie start een eenvoudig programma om films en foto’s te bekijken en naar bepaalde internetsites te uploaden, maar veel interessanter is de software die Sony meegeeft op een aparte dvd.

PMB is een uitstekend programma, met heel veel leuke features, zoals het plaatsen van gedraaide films op een kalender, een labelfunctie om alles te klasseren en de mogelijkheid om beeldmateriaal naar een dvd te branden.

Sony Bloggie
Prijs: 170 euro (zonder 360-gradenlens), 189 euro (met lens) (april 2010)

PRO: verdraaibare lens; filmen in 360 graden; prima software.
CONTRA: kijkhoek schermpje zeer beperkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business