The Hurt Locker achter downloaders aan

De producent van de film The Hurt Locker wil mensen die illegaal downloaden aanpakken. Het bedrijf Voltage Pictures wil vijfduizend IP-adressen aanklagen.

Voltage Pictures heeft een klacht ingediend tegen vijfduizend zogenaamde John Does, onbekenden zeg maar. De bedoeling is dat het zo de namen achter de IP-adressen van de downloaders kan opvragen bij de internetproviders.

In de aanklacht staat dat als de rechter de piraterij tegen de film niet stopt, het bedrijf “grote en onherstelbare schade zal lijden die niet volledig gecompenseerd of gemeten kan worden in geld”. Verder moet iedereen die de film illegaal heeft gedownload alle exemplaren op zijn computer of andere toestellen vernietigen.

Afschrikmiddel
Het offensief van de makers van The Hurt Locker past in een nieuwe reeks pogingen van de filmindustrie om downloaders aan te pakken. De film haalde zes Academy Awards binnen, maar was aan de kassa een stuk minder populair.

De vraag is echter of aanklagen iets uithaalt. De afgelopen jaren hebben filmproducers meermaals illegale downloaders proberen aan te klagen, deels ook om anderen af te schrikken. In plaats daarvan kregen ze echter vooral slechte publiciteit en veel juridische kosten. Dat terwijl het illegaal downloaden niet is afgenomen.

Bovendien vraagt Voltage Pictures om vrij veel namen achter IP-adressen te achterhalen. Providers zeggen dat ze te weinig middelen hebben om dit allemaal uit te voeren.

Voor The Hurt Locker gaat het om vijfduizend downloaders, maar de Copyright Group, een lobbygroep die kleinere filmbedrijven verdedigt, heeft voor twaalf films bijna vijftigduizend IP-adressen opgesomd. Ter vergelijking: de RIAA, de belangenbehartiger van de Amerikaanse muziekindustrie, heeft de afgelopen vijf jaar minder dan veertigduizend mensen aangeklaagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business