Oranje veroorzaakt wellicht internetproblemen

De NOS waarschuwt voor internetproblemen aanstaande maandagmiddag. Dan speelt Nederland zijn eerste WK-wedstrijd.

Oranje voetbalt zijn eerste duel maandag om 13.30 uur tegen Denemarken. Op dat tijdstip zijn de meeste fans op hun werk. De enige manier om de wedstrijd dan toch te kunnen volgen is inloggen op de livestreams van de NOS. Bij 120.000 aansluitingen is de maximumcapaciteit echter bereikt. Dit betekent waarschijnlijk dat de meerderheid de uitzending zal missen.

Overbelasting bij knooppunten
Zulke grote hoeveelheden video streamen kan het netwerk niet aan, maar daar kan de omroep niets aan doen.

"Dat ligt niet aan de NOS, maar aan de grootte van belangrijke internetknooppunten zoals bij bedrijfsnetwerken en internetproviders”, meent Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS. “Als iedereen tegelijkertijd de livestreams wil bekijken, ontstaat er congestie op het internet en dreigt alles in elkaar te storten. Dan krijgt helemaal niemand verbinding meer. De NOS beperkt daarom het aantal verbindingen tot 120.000. Iedereen die te laat inlogt, krijgt de melding dat de maximumcapaciteit bereikt is. Het stadion is dan vol. Daarmee hopen we dat de kwaliteit goed blijft.”

Oplossing
Om het probleem ietwat te verzachten maakt KPN maandag meer bandbreedte beschikbaar op de bedrijfsnetwerken. Maar dit is slechts uitstel van executie. Een betere oplossing is kabel-tv of Digitenne. ‘Voor Digitenne heb je alleen een speciale USB-stick nodig of een kastje om de zenders van de publieke omroep gratis te kunnen ontvangen, en dat voorkomt een hoop problemen", aldus Stekelenburg.

Na maandag speelt Oranje de andere twee groepswedstrijden op zaterdagmiddag 19 juni en donderdagavond 24 juni. Dit zijn gunstigere tijdstippen voor de netwerkcapaciteit.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business