Nieuws

Internationaal bellen goedkoper vanaf 1 juli

Telefoneren of internetsurfen met gsm of laptop wordt vanaf 1 juli goedkoper binnen de Europese Unie. De Europese Commissie maakte vandaag de nieuwe regelgeving bekend.

De Commissie liet in 2007 eerst de zogenoemde roamingkosten begrenzen, die de verbruikers moeten betalen als ze hun gsm gebruiken in een andere EU-lidstaat dan waar ze wonen.

"Ik ben vastbesloten om de telecommarkten van de EU competitiever te maken", zei commissaris voor Telecommunicatie Neelie Kroes in een mededeling. De jongste ronde prijsbeperkingen doet de kosten voor een telefoongesprek vanuit het buitenland dalen van 43 tot 39 eurocent per minuut, BTW niet inbegrepen, zei de Commissie. De kosten voor inkomende gesprekken zullen dalen van 19 naar 15 cent per minuut (exclusief BTW).

Nu ook internetprijzen beperkt
Er werd ook benadrukt dat voor het eerst de roamingkosten voor internet worden beperkt. Gsm-bedrijven zullen verplicht zijn om verbruikers te blokkeren als hun maandelijkse factuur een standaardgrens van 50 euro bedraagt.

Verbruikers die een lagere of hogere factuurgrens zullen kunnen onderhandelen, krijgen een waarschuwing als ze 80 procent van de toegewezen kosten bereiken, zei de Commissie. Voorts beslisten de EU-autoriteiten dat de maximumprijs voor elke megabyte internetdata die gedownload wordt, daalt van 1 euro tot 80 eurocent.

De Commissie wil dat het verschil tussen telefoneren en surfen nationaal of in de EU de "nul benadert in 2015". In juni 2011 moet een rapport klaar zijn over hoe dat doel bereikt moet worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business