Nieuws

Tien leuke apps voor de iPad

Na lang wachten is de iPad van Apple eindelijk ook te koop in onze contreien. Zo’n iPad koop je natuurlijk voor de apps. Wij hebben de tien beste voor je op een rij gezet.

  • iPrinter
    Laten we maar starten met een nobele onbekende. Er werd nooit zoveel papier verspild als toen Xerox in het vorige millennium het papierloze kantoor aankondigde. Wat je plannen met de iPad ook zijn, hier is eindelijk een toestel waarop je kan lezen, browsen en informatie opzoeken. En dat is waar iPrinter op een briljant eenvoudige manier z’n werk doet. In plaats van mails, pdf’s of andere documenten af te drukken op een blad papier, print je ze gewoon naar je iPad. Je installeert op je pc of Mac een nieuwe, virtuele printer die – over de draadloze verbinding - documenten naar je iPad stuurt. Die documenten open je in een app waarmee je kan lezen, in- en uitzoomen en verwijderen. Er zijn andere apps die soortgelijke functies bieden, zoals Instapaper en Readitlater, maar wij vallen voor de vanzelfsprekende eenvoud van iPrinter.
     
  • Zinio
    Zinio en de iPad lijken voor elkaar gemaakt. Zinio is een digitale krantenwinkel waarmee je door een virtueel tijdschriftrek bladert en de nummers koopt die je bevallen. Of je neemt een abonnement. Dat gaat allemaal heel erg makkelijk. Zinio timmert namelijk al een hele tijd aan de weg. Maar wat niet lukte met een kiosk voor computers, lijkt met de komst van de iPad wel te slagen. Dit is de favoriete stek voor wie graag magazines doorbladert in een moeiteloze omgeving. Bovendien kan je een tijdschrift dat je op de iPad koopt op elk ander platform lezen. Let wel: Zinio zelf is gratis, maar de tijdschriften die het verkoopt zijn dat meestal niet. En Nederlandstalige magazines vind je nog niet.
     
  • Marvel App
    Misschien wel een van de coolste apps komt van comic-uitgever Marvel. De avonturen van X-Men, The Avengers, Ironman en andere superrekels zijn sowieso behoorlijk populair bij de iCrowd. Maar nu er eindelijk een digitaal toestel is waarop je echt goed strips kan lezen, is het helemaal feest. De Marvel App is meteen ook een winkel, je koopt er comics aan voor twee dollar, en rangschikt die meteen in een krachtige bibliotheek. Ook de reader zelf is erg slim: je kan je vingers gebruiken om letterlijk door de tekeningen te stappen. Dit is de eerste maal dat we de papieren versie niet missen! Marvel lanceerde z’n App met meer dan vijfhonderd strips, nieuwe worden elke dag toegevoegd.

  • Foosball
    Stel, je zit in een kroeg en je moet met één app je omgeving duidelijk maken hoe cool de iPad is. Zoek niet verder, en lanceer Foosball HD. Alle nostalgie van een potje tafelvoetbal weerspiegelt plots in het heldere scherm van je iPad. De graphics en geluiden zitten helemaal goed, en je kan het spel alleen, met z’n tweetjes of zelfs met vier spelen. Wat je merkt is dat je het spel heel erg snel in de vingers hebt, maar daarna moet je echt met de moeilijkheidsgraad meegroeien. Je moet snel denken en reageren, net als bij de analoge versie. Enige nadeel van deze superapp is dat ze je een paar euro lichter maakt. Maar dat doet een oude voetbaltafel ook.
     
  • Stanza
    De iPad belooft in één klap de hele discussie rond de beste e-boekenlezer af te sluiten. Oké, het scherm is niet ideaal voor buitenwerk, maar verder verslaat deze tablet makkelijk alle andere apparaten om digitale boeken te lezen. Als je dan weet dat er ook uitstekende software is om je boekenverzameling te beheren? Natuurlijk grijpen de meeste gebruikers naar de Kindle App van Amazon, maar wij zijn nogal fan van Stanza. Waarom? Omdat het een erg goede lezer is met alle toeters en bellen die je bij een digitaal boek verwacht. Maar vooral omdat hij ook zowat alle formaten slikt, en je een veelheid aan manieren biedt om je boeken of geschriften op je iPad te krijgen. Zo kan je in iTunes gewoon rechtstreeks je pdf’s naar Stanza slepen, of je gebruikt de desktopapplicatie om documenten te converteren en naar je iPad te sturen. Je kan zelfs mail gebruiken! Probeer het maar eens…
     
  • Dropbox
    Ergens boven aan ons lijstje met ‘dingen die de iPad niet goed doet’ zweeft ‘bestanden op het ding krijgen’. Geen ondersteuning voor geheugenkaarten of USB, en enkel iTunes om te synchroniseren… geef toe dat er ruimte voor verbetering is. Die vind je relatief makkelijk door een wolk in huis te halen. Koppel een sterke cloudstoragedienst aan je iPad, en het uitwisselen van bestanden tussen je tablet en de rest van de wereld gaat plots vanzelf. Nu zijn er een heleboel diensten die hier op een slimme manier mee omgaan, maar onze favoriet is Dropbox. Die is gratis (in z’n basisversie), werkt op de iPhone en iPad en geeft je de mogelijkheid om online en offline mappen te beheren. Je maakt gewoon mappen aan op je laptop, computer of i-toestel, en elk bestand dat je daar in stopt, wordt beschikbaar op al je andere toestellen. Zo makkelijk gaat dat. Bovendien kan de ingebouwde viewer je bijna alle documenten ook nog eens laten zien. Je kan er voorlopig nog niet veel meer mee doen, maar we zijn ervan overtuigd dat Dropbox die functies snel zal toevoegen.

 

  • Newsrack
    Een goede RSS-lezer is onontbeerlijk voor de iPad. Je komt al snel uit bij Newsrack. Wat die al meteen beter doet dan de meeste andere nieuwslezers is blinken. Dit is een mooie, strakke applicatie die veel beter tot haar recht komt op een ruim scherm. De functionaliteit en interactie sluiten aan bij Google Reader, maar dan telkens een beetje slimmer en mooier. Door op een slimme manier het scherm op te splitsen krijg je steeds een goed overzicht van je mappen, feeds en ongelezen nieuws, en dat werkt zowel in verticale als horizontale modus. Je kan overigens je Google Reader-credentials gebruiken om je feeds te importeren, en Newsrack werkt ook met Twitter, Facebook, ReaditLater en meer. De enige ernstige barst in het blazoen van Newsrack: er is geen gratis versie. Proberen kost je 3,99 euro. 
     
  • Twitterific
    Twitterific is een app die al het tweet-gereedschap biedt dat je nodig hebt op de iPad. Twitterific past haar functionaliteit aan de oriëntatie aan: verticaal is goed om een overzicht te krijgen van recente tweets, maar het horizontale zicht vinden we krachtiger. Links krijg je dan een overzicht met bronnen waardoor je makkelijk kan scrollen. Het ruime scherm maakt dat je minder snel onbedoeld op links klikt. Door pop-ups te gebruiken, verlies je ook nooit je overzicht en blijf je steeds bij de berichten waarop je aan het reageren was. Kortom, dit maakt van je iPad het beste Twitterplatform op de planeet.
     
  • FWD Magazine
    We hebben Zinio de revue laten passeren, Stanza en zelfs Newsrack. Allemaal manieren om fijn te lezen op de iPad. Maar, je leest inhoud die voor andere platforms werd gemaakt (papier, het web, …) en vervolgens naar de iPad is vertaald. Als je wilt proeven hoe een echte iPad-publicatie eruit kan zien, dan wijzen we je graag naar het werk van onze collega’s van FWD Magazine. Die gingen aan de slag met de nieuwste creatiemiddelen voor iPad, en dat levert een magazine op dat alle mogelijkheden van de iPad benut. Er is geluid, er zijn fotoshows, er lopen video’s doorheen en je kan in alle mogelijke richtingen navigeren.
     
  • Plants versus Zombies
    Mogen we afsluiten met een iets minder serieuze app? Plants versus Zombies was sowieso al een van de beste games voor de iPhone. De opzet is eenvoudig. Een horde zombies wil je huis binnen, en je kan ze alleen afstoppen door exotische planten en paddestoelen in je tuin te planten. Klinkt wellicht ietwat van de pot gerukt, maar dit is gewoon een erg leuke manier om een klassiek Tower Defence-spel te verpakken. En Plants versus Zombies is leuk! De unieke grafische comicstijl komt op de iPad nog beter tot zijn recht. En het speelt zo makkelijk en spannend dat je na je eerste half uur gegarandeerd verslaafd bent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business