Nieuws

Data Robotics Drobo FS

Bestanden centraal opslaan op een thuisnetwerk is niet voor iedereen weggelegd. Ondanks de interessante prijzen van apparaten voor netwerkopslag blijft toch enige technische voorkennis nodig om met zo’n toestel goed uit de voeten te kunnen. Vooral het ding installeren blijkt vaak geen pretje. De Drobo FS is een netwerkschijf of NAS die het (iets) anders aanpakt.

De installatiegids verwoordt het mooi: installeer eerst de software op je pc, plaats de harde schijven in de Drobo FS en start daarna de NAS op. Meer stappen omhelst het niet.

Wij duwen twee schijven van één terabyte in de Drobo FS, die meteen worden voorbereid als mirror van elkaar (RAID-1). Alleen word je met die keuze op geen enkel moment geconfronteerd.

Volautomatisch
Dat is meteen hét punt waar Data Robotics het verschil maakt met de concurrentie: de BeyondRAID-technology zorgt ervoor dat volautomatisch de meest geschikte RAID-vorm wordt toegepast. Vanaf drie schijven – er is plaats voor vijf – offer je ongeveer dertig procent van de totale capaciteit op voor gegevensredundantie.

En daar blijft het niet bij. Een schijf bijvoegen om zo de capaciteit te vergroten, kan zonder dataverlies en zonder downtime. Verschillende merken en capaciteiten mixen vormt ook al geen probleem. Wanneer je vier schijven of meer gebruikt, moeten er al drie tegelijkertijd uitvallen, willen de data foetsie zijn. Deze RAID-6 optie moet je wel expliciet in de software aanvinken.

Al bij al kun je van een moderne NAS niet veel meer verwachten wat opslagkeuzes betreft.

Manuele configuratie
Ietwat apart is dat je de Drobo FS moet configureren via een lokaal te installeren applicatie. Een toonbeeld van gebruiksvriendelijkheid is die niet, want je botst uiteindelijk toch op allerhande netwerkinstellingen. De afwezigheid van een uitgebreide webinterface betekent ook niet dat de Drobo FS verstoken blijft van andere toepassingen.

Zo vind je op www.drobo.com/droboapps een reeks applicaties om de functionaliteit uit te breiden met bijvoorbeeld een FTP-server, mediastreaming of een webserver. Heb je een Mac, dan is het goed om te weten dat Time Machine ondersteund wordt.

Een andere veelbelovende app is die van Oxygen Clouds. Daarmee maak je de inhoud van de Drobo FS eenvoudig beschikbaar via elk apparaat met webbrowser. Een ‘personal storagecloud’ dus, net zoals de Pogoplug van Cloud Engines en eveneens met een systeem op basis van gebruikersaccounts.

Benieuwd hoe dat precies werkt, want op het moment van testen zit deze software nog in bètafase.

In de hele filosofie van ‘keep it simple’ lijkt het logisch dat Data Robotics geen extra poorten levert op de Drobo FS. Toch is dat jammer, want een printer delen of een externe harde schijf aansluiten voor bijvoorbeeld externe back-ups is daardoor niet mogelijk.

Vergelijken we de Drobo FS met NAS’en van Synology, Thecus of QNAP, dan moeten we concluderen dat de Drobo FS voor zijn vele geld veel minder functies en prestaties aan boord heeft, en dat het verschil qua gebruiksvriendelijkheid echt niet zo groot is als ze bij Data Robotics beweren.

Data Robotics Drobo FS
Prijs: 619 euro (zonder schijven) (september 2010)

PRO: eenvoudige installatie van schijven; flexibele RAID-modi; plaats voor vijf schijven.
CONTRA: zeer middelmatige prestaties; geen USB/eSATA.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business