Nieuws

De slag om de e-maaltijdcheque

De slag om de elektronische maaltijdcheque is losgebarsten. Er zijn nu al vier spelers die officieel hun plaats op deze lucratieve markt willen veroveren.

Monizze, zo heet de jongste speler die te kennen heeft gegeven ook e-maaltijdcheques te willen uitgeven. Het bedrijfje werkt samen met Pingping, de gsm-betaaldienst van Belgacom, en met PayFair, de door Belgen ontwikkelde nieuwe Europese betaalkaart.

Eerder meldde het bedrijfje E-ve, ook een samenwerking met PayFair, al dat het ook kandidaat is om elektronische maaltijdcheques op de markt te brengen. Fidelsys biedt zijn platform aan aan elke aanbieder, waardoor de elektronische maaltijdcheque gewoon in de bankkaart geïntegreerd zou kunnen worden.

Selectieprocedure
De markt van de papieren maaltijdcheques wordt momenteel gedomineerd door het duopolie Edenred (ex-Accor) en Sodexo. Zij doen er alles aan om ook in de toekomst hun positie in de lucratieve markt van maaltijdcheques te behouden. De komende maanden moet duidelijk worden wie door de selectieprocedure geraakt.

Want niet alle bedrijven zullen e-maaltijdcheques mogen aanbieden. Kandidaten moeten na advies van een commissie erkend worden door de bevoegde ministers. Een van de voorwaarden voor die erkenning is dat de e-maaltijdcheque van de betrokken uitgever ‘ruim’ geaccepteerd wordt.

Werkgevers en handelaars overtuigen
Elke uitgever probeert momenteel dus zoveel mogelijk werkgevers en handelaars te overtuigen om met hem in zee te gaan. Dat is geen sinecure voor de kleine bedrijfjes die pas op die markt komen piepen. Maar ook de gevestigde waarden Edenred en Sodexo hebben het niet onder de markt. De handelsorganisatie Fedis en zelfstandigenorganisatie Unizo zetten alles in om het duopolie te breken en zo de commissies die hun handelaars moeten betalen zo laag mogelijk te houden.

Zo is Unizo voor haar leden volop aan het onderhandelen met de verschillende kandidaat-uitgevers. "We onderhandelen met kandidaat-aanbieders Monizze, E-ve en Fidelsys over een aantrekkelijk tarief voor kmo-werkgevers en kmo-handelaars", zegt woordvoerder Thomas Compernolle. De twee grote jongens vallen voorlopig dus uit de boot. "De bedoeling is om binnen een paar weken één advies te geven aan al onze leden."

Terwijl achter de schermen de slag om de e-maaltijdcheque woedt, zal de papieren cheque zeker nog tot begin volgend jaar de norm blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business