Nieuws

Synology DiskStation DS211+

In een van onze recente tests bleek Synology met de DS211j de vlugste in netwerkopslag. Synology kondigde meteen een nog snellere, dualbay-NAS aan. Maakt deze de belofte waar?

De DS211+ is een veel duurdere variant van de DS211j en richt zich meer op zakelijk gebruik. Hij heeft onder meer de mogelijkheid om hem te koppelen met Active Directory van Microsoft. Ook qua aansluitingen heeft de DS211+ alles wat je verwacht van een moderne NAS: driemaal USB 2.0 (waarvan eentje vooraan) en één esata. De twee schijfplaatsen zijn hot-swappable en ondersteunen schijven tot drie terabyte.

Miniserver
De ingebouwde SD-kaartlezer is dan weer een unicum voor Synology: hij stelt je in staat om snel bestanden te kopiëren van een geheugenkaart naar de NAS. Handig, tenminste als de NAS op een goed bereikbare plaats staat, wat lang niet altijd het geval is in bedrijven.

Wat de producten van Synology vooral uniek maakt, is het besturingssysteem. Ieder jaar zijn er meerdere updates, waardoor we nu kunnen spreken van een soort van virtuele desktop. Dat is ook nodig, want het aantal functies die deze NAS biedt, is niet op twee handen te tellen. Dit is dan ook eerder een miniserver dan een puur opslagstation.

Mobiele applicaties
Sinds een tijdje heeft Synology ook apps voor Android en iOS. Daarmee kun je foto’s en muziek die op de NAS staan bekijken op een smartphone of tablet. Alleen jammer dat video voorlopig verstoken blijft van deze functie. Eveneens erg handig is de app voor de camerabewakingsfunctie.

Daarvoor moet je wel over een IP-camera beschikken. Overigens, wie een videobewakingsoplossing zoekt, kan de DS211+ tot wel twaalf camera’s tegelijkertijd laten aansturen, en de beelden ervan bewaren op zijn schijven.

Volgens Synology leest de DS211+ op 108 MB/s en schrijft hij op 55 MB/s. Vooral de leessnelheid leunt dicht aan bij het theoretisch maximum van gigabit-ethernet. De hogergeklokte processor – een Marvell 1,6 GHz – en het ruimere werkgeheugen van 512 MB moeten daarvoor zorgen. Toch komen we niet aan de opgegeven waarden, ook niet als we het gebruik van jumboframes inschakelen.

Vergaloppeert Synology zich dan? Wellicht is 100 MB/s meer haalbaar in heel specifieke testopstellingen. Al te zwaar willen we dat Synology echter niet aanrekenen: dit blijft hoe dan ook de snelste NAS in zijn soort. En ook als bestandsserver staat de DS211+ meer dan zijn mannetje.

Kortom, dit is gewoon een hele snelle opslagbak. Hij verbruikt overigens tussen 13 en 24 watt, wat best wel zuinig is gezien de mogelijkheden en prestaties.

Synology DiskStation DS211+
Prijs: 345 euro (zonder schijven) (maart 2011)

PRO: snelste dualbay-NAS van het moment; enorm veel mogelijkheden; bedieningsgemak; SD-kaartlezer.
CONTRA: geen centrale webtoegang; niet goedkoop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business