Nieuws

The Sage 4.0.1774

The Sage is een project dat iedereen die op een of andere manier met de Engelse taal te maken heeft ongetwijfeld zal interesseren. Het is een verklarend woordenboek annex thesaurus, inclusief enkele handige extra’s.

Om je alvast een idee te geven: het woordenboek bevat meer dan 210.000 definities met circa 50.000 voorbeeldzinnen. De complete thesaurus telt zo’n 1,4 miljoen synoniemen, antoniemen, hyperniemen, hyponiemen, meroniemen en holoniemen. Al zijn we er ons van bewust dat we met deze begrippen vooral de taalkundigen onder de bezoekers zullen verleiden.

[download_file]

Snel zoeken en gekleurde blokjes
Het programma is in een oogwenk geïnstalleerd en zodra je het opstart, hoef je maar een (Engelstalig) woord in het zoekvenster in te tikken. Afhankelijk van het woord krijg je dan in eerste instantie een of meer definities te zien. Gekleurde blokjes geven voor elke definitie aan of er ook voorbeeldzinnen ter beschikking staan, dan wel informatie uit de thesaurus.

Wildcards (zoals * en ?) worden eveneens ondersteund: dat stelt je bijvoorbeeld in staat op specifieke trefwoorden te zoeken, ook als je niet zeker bent van de juiste spelling.

De informatie van elk opgezocht woord komt automatisch op een apart tabblad terecht. Vvergelijkbaar dus met het tabsysteem van een browser. Jammer wel dat het niet mogelijk is in één keer alle tabs behalve de geselecteerde te laten verdwijnen.

Integratie met andere programma’s
Absoluut handig is de mogelijkheid om een geselecteerd woord vanuit nagenoeg elke applicatie rechtstreeks naar The Sage te sturen. Standaard doe je dat met de toetsencombinatie Ctrl+Shift+a of met Ctrl+rechtermuisknop, maar dat is aan te passen. Klik op het pictogram in het systeemvak met de rechtermuisknop en kies Word Capture.

Er zijn echter nog veel andere opties. Je kunt bijvoorbeeld een trefwoord alleen laten opzoeken in de database met voorbeeldzinnen. Of, voor wie zich de fonetische transcripties eigen maakt, je tikt (een deel van) de uitspraak in en The Sage retourneert alle woorden die dergelijke klanken bevatten.

Kortom, een onmisbaar stukje gereedschap voor anglofielen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business