Nieuws

Voetbal gratis op het internet

Belgacom TV en de Pro League slagen er niet in om illegaal uitgezonden livewedstrijden van het internet te houden. Ze lopen zo inkomsten mis.

Acht euro vroeg Belgacom TV dinsdagavond aan wie de wedstrijd Genk-Standard live wou bekijken. Maar wie geen zin had om geld te geven voor de ontknoping van het voetbalseizoen, kon zich met enkele muisklikken kosteloos bedienen. Via het internet werd de wedstrijd illegaal gratis gestreamd.

Voetbalwedstrijden die gratis te bekijken zijn op het internet, zijn oud nieuws voor echte voetbalfans. Maar nu de uitzendrechten voor voetbalwedstrijden weer te koop staan, kondigden de Pro League en Belgacom TV vorige week vrijdag aan eindelijk korte metten te hebben gemaakt met die praktijken.

Ze bleven wel vaag over de manier waarop de illegale live-uitzendingen geblokkeerd werden. "Aan een dief vertel je ook beter niet hoe je je huis beveiligd hebt", zo klonk het. In het weekend al bleken er gaten in die beveiliging te zitten. En dinsdagavond was het niet moeilijk om via Google een link op te snorren om de wedstrijd te bekijken.

Wat doet Belgacom?
Belgacom bagatelliseert de zaak. Blijkbaar in de hoop dat hoe minder erover wordt geschreven, hoe minder mensen weten van die livestreams. Nochtans lijkt de geest nu toch wel uit de fles te zijn, na artikels in zowat alle kranten.

Dat Belgacom maar laat betijen, is echter een foute indruk, zegt woordvoerder Jan Margot. "Wij volgen dit al maandenlang op, maar wij hebben beslist om daar niet over te communiceren." Belgacom heeft een klacht ingediend, maar wil niet zeggen wanneer of tegen wie. Bij de Federal Computer Crime Unit had gisteren niemand weet van een klacht.

De hamvraag blijft hoe de beelden op het internet terechtkomen. De voorbije dagen was er heel wat te doen rond de website Belgisch Voetbal Live Stream (BVLS). Die website is eigenlijk maar een doorgeefluik. Ze speuren naar links en posten die op hun website, maar ze ‘lekken’ de beelden niet zelf op het net.

Beveiliging omzeild
De beelden die we dinsdagavond te zien kregen, komen van Belgacom zelf. Dat bewijzen de Franstalige commentatoren die we te horen kregen. Om ze op het internet te kunnen streamen, heeft iemand de beveiliging van Belgacom omzeild, bijvoorbeeld door met een digitale camera het scherm te filmen.

Het is ook mogelijk om meer gesofisticeerde middelen te gebruiken om het signaal te onderscheppen tussen decoder en televisiescherm. Bovendien is er best wel wat infrastructuur nodig om de beelden te kunnen streamen voor een grote groep mensen. Het gaat dus niet om pure amateurs.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business